Del poti po Tržaškem Krasu smo kolesarili tudi po stezi, ki je bila zaradi deževja dan prej precej blatna.

Kanalska dolina (Oglej in čez Tržaški Kras), 5. del

V oglejski baziliki smo si ogledali nekaj lepo ohranjenih mozaikov, na primer boj petelina, znanilca nove luči, z želvo, dobrega pastirja s čredo, različne podobe rib, prizor ribarjenja apostolov in druge. In spoznali smo tudi, kakšen pomen je imel Oglej za Slovence. V času kralja Karla Velikega je namreč v Ogleju deloval vpliven patriarh Pavlin II. Po zmagi Karla Velikega nad Obri se je Pavlin sestal s salzburškim nadškofom Arnom in se dogovoril za mejo med nadškofijama na vzhodnem delu. Dogovorila sta se, da bo meja med škofijama potekala po reki Dravi. Meja, ko jo je dokončno potrdil Karel Veliki leta 811, je bila kasneje precej pomembna za zgodovino Slovencev, saj je večino našega ozemlja spadalo pod nadzor oglejske škofije.

Še kar naprej bi uživali v lepotah Ogleja, a mudilo se nam je naprej po ravni in lepi kolesarski stezi proti Gradežu. Na tej poti je bila najbolj zanimiva vožnja po nasipu do letovišča Gradež. Samo mesto in letovišče je namreč otok, na katerega so zaradi lažje prometne povezave naredili nasip, po katerem se vozijo avtomobili, prostor pa je tudi za kolesarsko stezo. Ogledali smo si stari del mesta Gradež, ki je bil presenetljivo lepo ohranjen. Pot smo nadaljevali ob dolgi peščeni obali in prav na koncu nas je čakal Janez z malico. Z vsemi tremi skupinami smo imeli srečo z vremenom, zato smo se tu lahko tudi kopali.

Pot smo nadaljevali po precej ravninskem delu ob morju do mesta Tržič (Monfalcone). Tržič je pomembno industrijsko središče s tovarno letal, tekstila, kemikalij in z rafinerijo nafte. V tamkajšnji ladjedelnici Fincantieri gradijo velike potniške križarke. Mi smo v mestu le prespali, saj mestno jedro nima večjih zgodovinskih znamenitosti, v njem pa je veliko delavcev.

Naslednje jutro smo pot nadaljevali proti Trstu. Prvih deset kilometrov smo kolesarili po široki, a precej prometni cesti, ker žal ni bilo druge izbire. V Sesljanu pa smo zavili proti Tržaškemu Krasu. Pokrajina nas ni pustila ravnodušnih, saj smo povsod čutili sledi nekoč slovenske dežele. Vse table z napisi krajev imajo dvojezične napise. Ljudje so nas pozdravljali slovensko. Vozili smo se skozi kraje Šempolaj, Praprot, Samotorca, Koludrovca, Zgonik, Zagradec, Repen in se povzpeli na grič z imenom Repentabor. Že ime pove, da je bila to nekoč utrdba, kamor so se zatekli vaščani bližnjih vasi, če so bili ogroženi. Zdaj je na hribu samo še cerkev z lepim razgledom na Tržaški zaliv.

Od tu je sledil le še spust proti Sloveniji. Po trasi nove kolesarke steze okrog hriba Tabor smo prišli v Sežano ter od tam pot nadaljevali proti Divači. Pri cerkvi svetega Andreja v vasi Merče smo imeli še zadnjo malico ter nato po nekaj kilometrih končali štiridnevno avanturo. V Divači smo sedli na vlak in se odpeljali domov v Kranj. (Konec)

Oddajte svoj komentar

Kranj 32°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/32

sreda

17/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.