Zbornik o razvoju Tuhinjske doline

Leto 1994 je bilo v marsičem prelomno za razvoj Tuhinjske doline, ki danes predstavlja pomembno turistično destinacijo. Tridesetletnico razvoja bodo zaznamovali z izdajo zbornika in okroglo mizo.

Šmartno v Tuhinju – Reforma lokalne samouprave, v okviru katere je za razliko od Komende Tuhinjska dolina ostala znotraj meja kamniške občine, položitev temeljnega kamna in predstavitev podjetniške ideje ter izgradnja pilotnega bazena v Snoviku – to so najpomembnejši mejniki, ki so zaznamovali leto 1994 v Tuhinjski dolini in s polno paro zagnali razvoj doline ne le na turističnem, temveč tudi gospodarskem, socialnem in družbenem področju. »Od takrat se turizem razvija v pravem pomenu besede in danes predstavljamo velik kamenček v mozaiku turizma ne le v Sloveniji, temveč tudi širše,« je povedal predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina ter prokurist in idejni oče projekta Term Snovik.

V počastitev obletnice bodo v Tuhinjski dolini pripravili zbornik, v katerem bodo zaokrožili zadnjih dvajset let razvoja doline. Vsebina še ni točno začrtana, zagotovo pa je, da zbornik ne bo predstavljal le razvoja skozi prizmo turizma, temveč širše. Poleg vzpostavitve turističnih društev in razvoja Term Snovik bodo med drugim predstavili tudi uspešne obrtnike in podjetnike ter kmete, del vsebine bodo posvetili šolstvu, razvoju komunalne infrastrukture ter primerjali življenje pred tridesetimi leti z današnjimi časi.

Konec avgusta bodo organizirali tudi okroglo mizo, na katero bodo med drugim povabili etnologa dr. Janeza Bogataja in pisatelja, publicista in ambasadorja slovenskega turizma dr. Noaha Charneyja. »Namen okrogle mize je, da ocenimo, kaj je bilo v teh treh desetletjih postorjenega, kaj bi lahko naredili drugače in predvsem kako naprej,« je strnil Hribar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno jasno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

18/32

sreda

18/34

četrtek

18/34

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kokrica, 12. julij 2024

Pohod DU Kokrica

GLASBA / Kranj, 12. julij 2024

V Kranju legendarni The Exploited

 

 
 

 

 
 
 

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...