Slavnostni govornik Aleš Hojs / Foto: Aleš Senožetnik

Vsako delo je častno

»Zavest, da s svojim delom, svojimi rokami, svojim umom in svojim znanjem naredimo več, je spremenila naš svet,« je dejal tokratni slavnostni govornik na prvomajski proslavi v Kamniški Bistrici Aleš Hojs.

Kamniška Bistrica – Ob letošnjem prazniku dela so v Kamniški Bistrici pripravili že stoprvo prvomajsko srečanje. Kulturni program, ki so ga pripravili člani Delavskega kulturnega društva Solidarnost, so tradicionalno pospremile kamniške mažoretke in zvoki Mestne godbe Kamnik, ki je s tem tudi zaključila jutranje »bujenje« po občini.

»Dejstvo je, da delavci še danes nimajo vselej najboljših pogojev in zato je tu država, da poskrbi za minimalne standarde, kajti le zadovoljni delavci bodo dali najboljše, da bodo podjetja in organizacije skupaj z njimi rasle,« je v uvodu zbrane nagovoril kamniški župan Matej Slapar, ki je poudaril dober izobraževalni sistem, ki je temelj uspeha mladih,
izobražena delovna sila pa zagotavlja razvoj podjetij, ki so uspešna tudi na globalnih trgih. »Imamo visoko kvalificirane, pametne in razvojno naravnane ljudi, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost, ki je boljša kot v primerljivih državah,« je še povedal Slapar.

Letošnji slavnostni govornik je bil nekdanji notranji minister in minister za obrambo Aleš Hojs, ki je v uvodu spomnil na težko zgodovino boja za delavske pravice in poudaril, da danes vendarle živimo bolje, čeprav marsikje še vlada revščina in so marsikje delavske pravice še vedno kratene. »Zavest, da s svojim delom, svojimi rokami, svojim umom in svojim znanjem naredimo več, je spremenila naš svet,« je dejal. Spomnil je, da je vsako delo častno – ne glede na poklic, ki ga kdo opravlja, in opozoril na pomen pregovorne slovenske solidarnosti, ki se je še enkrat več izkazala v času lanskoletnih poplav.

Poudaril je, da je bil znani rek Delu čast in oblast v preteklosti večkrat zlorabljen. Najbolj grobo v času nacionalsocializma, ki je delavske pravice izrabil za prihod na oblast, kar je vodilo v morijo druge svetovne vojne. Kot je nadaljeval Hojs, o zlorabi reka pri nas lahko govorimo tudi v času po drugi svetovni vojni, ko je takratna oblast pod to krinko ljudem plenila premoženje.

»V naši družbi imamo ljudi, ki jih imajo mnogi za uspešne podjetnike, a vemo, da so njim in njihovim družinam odpisali desetine milijonov evrov dolga, in imamo podjetnike, ki služijo na račun države tako, da se z enim ali drugim nižjim funkcionarjem na ministrstvu dogovorijo, da bodo bogato kupili in preplačali stavbo, ki ne bo nikoli ničemur služila,« je nadaljeval Hojs, ki je poudaril vlogo države, katere pomen ni le pomagati ljudem v socialni stiski, temveč tudi odigrati svojo vlogo na področju policije, sodstva in tožilstva, da bodo tovrstne malverzacije sankcionirane. »Takrat bomo lahko v polnosti rekli, da rek Delu čast in oblast tudi pri nas velja,« je dejal in sklenil z mislijo, da smo se Slovenci skozi zgodovino izkazovali z delavnostjo in iznajdljivostjo in da te vrednote prenesemo tudi na prihodnje generacije.

Oddajte svoj komentar

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj,

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj,

Kolesarjenje DU Kranj

IZLETI / Cerklje,

Pohodni izlet DU Cerklje

RAZSTAVE / Jesenice,

Razstava foto kluba iz Nemčije

PRIREDITVE / Kranj,

Na Goteniški Snežnik

 

 
 

 

 
 
 

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...

Preureditev območja na Planini / 17:58, 26. junij

Pri toplarni na Planini poleg cestne povezave s Supernovo, naj bi zgradili še cca 70 parkirnih mest? Mogoče podzemna.

Kranjska Severna vrata bo gradilo podjetje Dolnov / 17:53, 26. junij

Kar posledično pomeni, če se tako mudi z omenjeno gradnjo, da v Kranju ne bo regijske bolnice?
Mogoče bo pa prej zgrajena avtobusna postaja? Mogoče celo v Kranju!

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:31, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:24, 26. junij

Jek2? Na vsak način, vendar brez Hrvatov in brez GEN-I. Naj proizvedeno elektriko prodaja kar sam Jek2 brez posrednikov samo domačim odjemal...