45. pokal bleda, 2024, barmani / Foto: Alenka Brun

Okusni koktajli

Sredi aprila je Restavracija Šobec v Lescah gostila že 18. G&T Cup, mednarodno barmansko tekmovanje, ki ga organizirajo študenti Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled. Konec aprila pa je Bled gostil še tradicionalni barmanski Pokal Bleda.

G&T Cup je mednarodno barmansko tekmovanje, na katerem so svoje sposobnosti v pripravi koktajlov tokrat ponovno dokazovali tako domači študentje kot tudi tekmujoči iz drugih evropskih držav.

Tema letošnjega tekmovanja so bile zvezde oziroma slavne osebe, kar je pomenilo, da si je vsak tekmovalec izbral zvezdnika, ki ga je potem predstavil skozi koktajl. Pripravil ga je po lastnem receptu, strokovna komisija pa je poleg okusa po posebnih merilih ocenjevala tudi ujemanje koktajla z izbrano zvezdo ter nastop in predstavitev koktajla. Za pripravo je imel posamezni tekmovalec sedem minut, za predstavitev zgodbe komisiji že pred pripravo pa tri minute.

Tekmovanje je imelo dva dela: najprej so bili na vrsti brezalkoholni koktajli, potem pa še alkoholni.

Slovenci po prvih mestih tokrat niso posegli. V kategoriji alkoholnih koktajlov se je najbolje odrezala študentka iz Nizozemske Mychelle van Den Braak, ki je na koncu postala tudi skupna zmagovalka letošnjega mednarodnega tekmovanja na Šobcu; pri brezalkoholnih koktajlih pa je po prvem mestu ravno tako poseglo dekle, Hrvatica Marija Luiza Tancabelić.

Pokal Bleda

Restavracija Grand hotela Toplice na Bledu pa je konec aprila gostila državno prvenstvo in mednarodno tekmovanje barmanov, 45. Pokal Bleda – Memorial Avgusta Trampuša. Najprej so se barmani pomerili v pripravi koktajlov »before dinner« (aperitiv, pred večerjo) – to tekmovanje šteje tudi za državno prvenstvo; naslednji dan pa so tekmovali v pripravi dolgih mešanih barskih pijač oziroma koktajlov »long drink«.

Ravno tako gre za tradicionalno barmansko tekmovanje, pod njegovo organizacijo pa se podpisuje Društvo barmanov Slovenije (DBS). Udeležilo se ga je 18 tekmovalcev, poleg Slovencev tudi barmani iz Hrvaške, Avstrije in Črne gore. Nekaj je bilo tudi barmank.

Predsednik društva gostitelja Rok Dobnikar pravi, da je bil z izvedbo prvega tekmovanja za Pokal Bleda, odkar opravlja funkcijo predsednika, zelo zadovoljen. Enako tudi z udeležbo na tekmovanju.

V kategoriji koktajlov »before dinner«, kjer je tekmovanje štelo za državno prvenstvo, je prvo mesto osvojil Benjamin Škafar s koktajlom botanična simfonija. Drugi je bil Tomaž Fartek z zeleno deželo, tretji Nejc Pančur s koktajlom, ki ga je poimenoval chiquitita. Nasploh pa je bil v tej kategoriji z beauty harmony najboljši Črnogorec Igor Nikolić. Drugo mesto je šlo v roke Avstrijcem, Škafar je v tej razvrstitvi osvojil tretje mesto. V pripravi dolgih mešanih barskih pijač pa je bil najboljši Anže Šmid s koktajlom the time of my life, drugo mesto je šlo ponovno v roke Avstrijcem, in sicer Dominiku Wolfu, ki je tudi v prvi omenjeni kategoriji osvojil drugo mesto, tretje je pripadlo Hrvatom.

Nagrado za strokovno delo je letos prejel Anže Šmid, ki sicer prihaja iz Galerije okusov; najboljša mlada barmanka pa je postala Martina Pušnik, ravno tako iz Galerije okusov. Vrhničan Alojz Kos, ki je pri DBS aktiven že polnih 55 let, pa je postal častni član društva.

Z nazivom skupnega zmagovalca 45. Pokala Bled se je na koncu okitil Avstrijec Dominik Wolf, sicer tudi že večkratni udeleženec tekmovanja.

×