Pri obiskovanju visokogorja veljajo vsa priporočila za zimski obisk gora. / Foto: Manca Ogrin, arhiv PZS

V visokogorju še vedno zimske razmere

V zadnjih dneh je v visokogorju in sredogorju zapadlo veliko snega. »Zato naj vas med prvomajskimi prazniki ob obisku gora ne zavedejo spomladanske razmere v dolini, saj lahko marsikje nad višino tisoč metrov na planinskih poteh pričakujete sneg,« opozarjajo v Planinski zvezi Slovenije.

Kranj – Pri obiskovanju gora, še posebno visokogorja, veljajo vsa priporočila za zimski obisk gora, je poudaril strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec Matjaž Šerkezi. »Izberimo pot, ki smo ji kos tako po znanju kot izkušnjah. Potrebujemo zimsko opremo, kot so cepin, dereze in čelada, ter znanje uporabe te opreme. Klože, pomrznjen sneg in težak južni sneg od nas zahtevajo posebno previdnost. Kljub pomladi niso izključeni plazovi mokrega snega, najbolj nevarno pa je ta čas zapadno kamenje,« opozarja Šerkezi.

Sneg je zjutraj trd in pomrznjen, na prisojnih legah pa se lahko že zgodaj dopoldne ojuži, je dodal Šerkezi. »Vzpon v območju strmih pobočij in zasneženih grap opravite v zgodnjih jutranjih urah, saj se lahko sneg že dopoldne zmehča do te mere, da cepin in dereze ne morejo več opravljati svoje naloge. V mislih je treba imeti tudi čas vrnitve. Za varno vrnitev s strmih zasneženih terenov, kot je denimo Triglav, moramo nevaren del ture končati v času, ko je sneg še trd in kompakten. V lepem in toplem vremenu je to lahko že v poznih jutranjih urah. V preteklosti je bilo prav to razlog za več nesreč, tudi takšnih s hujšimi in tragičnimi posledicami. Če mislimo, da smo za vzpon oz. za sestop prepozni, se raje obrnimo in izberimo drug cilj,« svetuje Šerkezi.

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje je nevarnost proženja snežnih plazov večinoma znatna, 3. stopnje. V gorah je v preteklih dneh zapadlo veliko snega, v visokogorju pa je ponekod nov sneg padel na trdo in poledenelo podlago, so navedli v PZS. »Predvsem na strmih pobočjih pričakujemo spontano plazenje nesprijetega snega. Okoli vrhov in grebenov so mesta z napihanim snegom, ki se lahko sprožijo že pod majhno obremenitvijo. Ponekod je pod napihanim snegom lahko tudi sodra ali babje pšeno, ki predstavlja šibko plast. Ob postopni otoplitvi se bodo v sredogorju prožili plazovi mokrega snega, zlasti nevarna bodo strma s travo porasla območja,« so poudarili.

Obiskovalcem gora sta lahko kažipot za obisk planinskih koč certifikata PZS okolju in družinam prijazna planinska koča, s katerima se lahko pohvali petdeset slovenskih planinskih domov. Visokogorske koče so sicer še zaprte, kot običajno se bodo večinoma odprle v drugi polovici junija. »Pretežni del planinskih koč v sredogorju bo v času prvomajskih praznikov že odprt, prav tako nižje ležeče koče odprtih vrat pričakujejo planince. Pred obiskom gora oz. koč vseeno preverite njihovo odprtost na spletni strani PZS,« priporoča strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

Toplejši dnevi utegnejo ljubitelje gora zvabiti tudi na zahtevnejše cilje na nižji nadmorski višini. »Če se odpravite na eno od bolj priljubljenih zavarovanih plezalnih poti oz. ferat, imejte v mislih, da zanjo potrebujete izkušnje. V nasprotnem primeru se nanjo raje podajte z usposobljenim vodnikom, pri katerem preverite kompetence,« še dodaja Šerkezi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

zmerno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

16/28

nedelja

14/25

ponedeljek

16/20

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLEDALIŠČE / Javorniški Rovt, 9. junij 2024

Predstava na prostem

OBVESTILA / Kranj, 10. junij 2024

Kuponske vstopnice za letno kopališče

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 10. junij 2024

Joga obraza, muzicirajmo skupaj

PRIREDITVE / Cerklje, 11. junij 2024

Branje Maistrove poezije

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 11. junij 2024

Joga obraza, muzicirajmo skupaj

IZLETI / Kranj, 11. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Naklo, 11. junij 2024

Pohod DU Naklo

IZLETI / Cerklje, 11. junij 2024

Kolesarjenje DU Cerklje

 

 
 

 

 
 
 

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...

O nadgradnji železniške postaje / 18:28, 1. junij

Alenka raje obnavlja postaje kot pa tire. Samo zelo drago nas bo to stalo.

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 18:41, 31. maj

Adijo pamet!