Obzidje okrog Palmanove ima devet krakov, po zunanjem delu smo tudi kolesarili. / Foto: Grega Flajnik

Kanalska dolina (od Vidma do Ogleja), 4. del

V središču Vidma smo se še skupaj fotografirali in nadaljevali pot do Palmanove. Zadnji del trase se je vlekel, saj so se naši kolesarski števci za ta dan bližali stotici. Kar težko smo čakali mesto Palmanova, a ker je locirano na ravnini in so lokalne oblasti zaradi obrambnih razlogov gradile nizke stavbe, smo mesto opazili šele tik pred obzidjem.

Palmanova je večini znana predvsem po nakupovalnem središču, a stari del mesta je tudi zanimiv, saj je bil grajen predvsem kot vojaška utrdba. Domačini pravijo, da ima mesto v svoji arhitekturi vse povezano s številom tri. Ima tri mestne vhode, ki so tako ozki, da so morali skoznje organizirati enosmerni promet; velik šesterokoten trg, na katerem so se zbirali in paradirali vojaki, ter mestno obzidje v obliki zvezde z devetimi kraki. Mestno obzidje je lepo ohranjeno, saj od časa, ko so ga dogradili v Napoleonovih časih, še ni bil oblegano in porušeno. Najprej je mesto spadalo pod Beneško republiko, nato pod avstrijsko oblast, nakar so jo zajeli Francozi in je bila pod njihovim okriljem med letoma 1805 in 1814. Šele leta 1866 je prišlo pod italijansko oblast.

Od leta 1960 je Palmanova spomenik mednarodnega pomena. Arhitektura mesta je res zanimiva, saj vse tri glavne ulice peljejo z glavnega trga, imenovanega Piazza Grande, proti trem izhodom iz mesta. Če se postavimo prav v središče trga, vidimo vse tri mestna vrata, ki se imenujejo po smeri, kamor skoznje vodi pot: Porta Aquileia v Oglej, Porta Udine v Videm, Porta Cividale proti Čedadu. Obzidje danes služi kot turistična atrakcija, zunaj njega pa je prostor za rekreacijo prebivalcev.

Mi smo se skozi obzidje zapeljali naravnost do Ogleja. Ime Aquileia izhaja iz predrimskega imena reke Nadiže Aquilis. Mesto je bilo veliko pristanišče in v času rimskega imperija je imelo 100.000 prebivalcev. Iz tistega časa so v mestu na ogled ostanki rimskega foruma, ki je pod zaščito Unesca, ter najdbe rimskih stanovanjskih objektov z ohranjenimi mozaiki, ki jih arheologi uvrščajo v obdobje cesarja Avgusta. Mi smo se sprehodili skozi park in si v okolici mesta ogledali različne izkopanine.

Ker je bilo v rimskem času mesto veliko, so se v njem začeli tudi zametki krščanstva. Po legendi naj bi bil evangelist Marko misijonar v Ogleju, njegova učenca, sveti Mohor in Fortunat, pa pramučenca in zavetnika krajevne cerkve. Pomembna in organizirana krščanska skupnost je zabeležena že v tretjem stoletju, dokazuje jo nekaj imen škofov in prvih mučencev. Prvo cerkev so na tem mestu zgradili v času cesarja Teodozija. Danes se imenuje bazilika Marijinega vnebovzetja in svetega Mohorja in Fortunata, nekoč je bila stolnica Oglejskega patriarhata. V rimskem času so na tleh prvotne cerkve izdelali lepe mozaike. Okrog leta 450, ko je Hunski vladar Atila s svojo vojsko vihral po teh krajih, je žal tudi Oglej zravnal s tlemi. Preživeli prebivalci so se umaknili na bližnje otoke, starokrščanski mozaiki pa so varno počakali, da so jih odkrili med letoma 1893 in 1912. Danes so najlepši in najobsežnejši od vseh, ki so se ohranili v zahodnem svetu. Ogledali smo si jih tudi mi. (Se nadaljuje)

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno oblačno
vlažnost: 87 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

17/31

sreda

16/31

četrtek

17/31

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Kmete moti trasa plinovoda / 17:31, 16. julij

Vse to se dogajo ker službe MO Kranj ne sčitijo interesa občanov.Ne vem ali je ležernost ali strokovnost ljudi ki zasedajo ključna delavna...

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?