Na dogodku je bilo mogoče preizkusiti tudi virtualno izkušnjo potresa. / Foto: Tina Dokl

Izračun ogljičnega odtisa

Okoljevarstvena nevladna organizacija Umanotera je ob letošnjem dnevu Zemlje objavila prenovljen kalkulator ogljičnega odtisa, ki omogoča izračun ogljičnega odtisa posameznika, uporabiti pa ga je mogoče tudi za določitev skupnega ogljičnega odtisa gospodinjstva.

Za lažjo predstavo, kako velik je naš ogljični odtis, kalkulator izračunani ogljični odtis uporabnika primerja z letnimi emisijami povprečnega prebivalca Slovenije in Evropske unije, poleg tega pa še ZDA kot primera energetsko potratne industrializirane države.

Ljubljana – »Izračun ogljičnega odtisa je lahko streznitev, saj pokaže, da za prehod v podnebno nevtralnost niso zadosti kozmetični ukrepi, ampak so potrebne temeljite spremembe na ravni posameznika in družbe,« opozarja Renata Karba iz Umanotere, ki je obenem poudarila, da namen kalkulatorja ni frustrirati, ampak posameznike opolnomočiti, da se poleg sprememb svojega življenjskega sloga kot aktivni državljani zavzamejo za družbene spremembe, ki prispevajo k zmanjšanju sistemskih emisij, na primer za razogljičenje industrije, izboljšanje javnega prevoza in prehod na podnebju prijaznejšo oskrbo s hrano.

Izračun ogljičnega odtisa, pojasnjujejo pri Umanoteri, je prvi korak pri upravljanju z emisijami toplogrednih plinov. »Posebnost Umanoterinega kalkulatorja je, da poleg emisij, na katere ima posameznik neposreden vpliv, upošteva tudi sistemske emisije, kot so emisije zaradi transporta blaga, industrijske proizvodnje, ravnanja z odpadki in delovanja javnega sektorja. Izračun ogljičnega odtisa pokaže, s čim povzročamo največje emisije toplogrednih plinov, in omogoča načrtovanje ukrepov za njihovo zmanjšanje.« Kalkulator so zato opremili tudi z nasveti za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. Ogljični odtis po eni strani ponazarja količino emisij toplogrednih plinov, ki so posledica življenjskega sloga posameznika, po drugi strani pa ponazarja tudi posamezniku pripadajoči delež sistemskih emisij, na katere nimamo neposrednega vpliva, a smo zanje soodgovorni, saj uživamo koristi dejavnosti, pri katerih nastajajo, so razložili.

Za lažjo predstavo, kako velik je naš ogljični odtis, kalkulator izračunani ogljični odtis uporabnika primerja z letnimi emisijami povprečnega prebivalca Slovenije in Evropske unije, poleg tega pa še ZDA kot primera energetsko potratne industrializirane države in Indije kot primera države globalnega juga.

»Ne nazadnje kalkulator izračunani ogljični odtis posameznika primerja tudi z vrednostjo, h kateri v Sloveniji težimo na poti v podnebno nevtralnost. Slovenija bo podnebno nevtralna družba, ko emisije toplogrednih plinov ne bodo presegale zmožnosti slovenskih naravnih ponorov – gozdov in travinja, da ogljikov dioksid odstranijo iz ozračja,« so pojasnili pri Umanoteri in dodali, da za doseganje podnebne nevtralnosti ogljični odtis povprečnega prebivalca Slovenije ne sme biti večji od 1,25 tone ekvivalenta ogljikovega dioksida na leto. Za lažjo predstavo: Že same sistemske emisije so leta 2021 znašale približno štiri tone ekvivalenta ogljikovega dioksida na prebivalca Slovenije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

18/33

četrtek

18/33

petek

18/32

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kokrica, 12. julij 2024

Pohod DU Kokrica

GLASBA / Kranj, 12. julij 2024

V Kranju legendarni The Exploited

 

 
 

 

 
 
 

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...