V Radovljici je konec tedna potekal Festival čokolade. Te je bilo toliko, da se je kar cedila. / Foto: Tina Dokl

Radovljica, (k)raj čokoladnih užitkov

Tokratni konec tedna je bil v Radovljici rezerviran za čokolado. Takšne in drugačne vrste, klasično, mlečno, belo, pa tudi za tako z azijskim pridihom, citrusi in čilijem. Potekal je namreč že enajsti Festival čokolade, ki je obiskovalcem ponovno postregel s pestrim in sladkim dogajanjem.

Radovljica – V soboto in nedeljo je bilo v Radovljici živahno. In pa seveda tudi sladko. V preteklem desetletju se je festival, ki ga organizira Javni zavod Turizem in kultura Radovljica, izkazal kot prava kulinarična poslastica. Tudi tokrat ni bilo nič drugače. S svojimi čokoladnimi izdelki je brbončice obiskovalcev razvajalo dvajset ponudnikov, ki so tudi letos v Radovljico pripeljali najrazličnejše okuse te sladke pregrehe. Našlo se je nekaj za vsakega sladokusca, od popolnoma klasičnih čokolad pa tudi do tistih nekoliko bolj eksotičnih, ki vsebujejo sestavine, za katere je marsikdo slišal prvič. Direktorica zavoda Kaja Beton je pojasnila, da se vsako leto znova trudijo predstaviti nekaj novega, drugačnega in ponuditi doživetje za vse generacije. »Vedno pa imamo v mislih kakovost ter poskušamo zagotoviti raznolik program. Vreme nam je šlo res na roko, veseli smo, da ni dežja, hkrati pa so temperature primerne, ne prevroče za čokolado,« je dejala in dodala, da si želijo predvsem, da bi bili vsi obiskovalci zadovoljni ter da bi se v Radovljico tudi vrnili.

Za vsakega nekaj

Festival je tudi tokrat potekal na dveh lokacijah, v Grajskem parku in na Linhartovem trgu z graščino. Grajski park je obiskovalcem postregel s čokoladnim sejmom, zvrstili pa so se tudi številni zabavni in glasbeni nastopi, športna animacija, delavnice, igre in še in še. Za akrobatske vragolije so skrbeli člani skupine Dunking Devils, za praženec in poslikavo obraza so bili zadolženi dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica, otroci so se lahko preizkusili na športnem poligonu, se zabavali s Teatrom Cizamo, glasbeni oder pa so med drugim zavzeli Nipke, Masharik, Rok 'n' band, Leopold 1., Veseli svatje, Artistik ter številni drugi nastopajoči.

Tudi v Radovljiški graščini in na Linhartovem trgu je bilo pestro. Za modne navdušence so pripravili modno revijo oblek v čokoladnih odtenkih. Obiskovalci so se lahko podali na čokoladno doživetje Čokobaroka, ki je letos v grajski kleti zaživel tudi v igrivi verziji za otroke, udeležiti pa se je bilo mogoče tudi številnih kulinaričnih delavnic z naj slaščičarjem Slovenije Naserjem Gashijem ter z zmagovalcema tekmovanja MasterChef Slovenija Luko Novakom in Zalo Pungeršič. Novak, zmagovalec sezone 2022, je bil na Festivalu čokolade prvič. »Zelo sem zadovoljen, z otroki smo ravno ustvarjali čokoladne testenine z omako iz čokolade, jagod in bazilike. Odzivi so lepi,« je dejal Luka Novak. Kot novost so v graščini predstavili dobrodelne mozaike, ki jih je pod mentorstvom mozaičarke Urške Ambrožič Potočnik ustvarjalo 12 ustvarjalcev iz radovljiške občine. »Pod sloganom Naj bo življenje sladko za vse jih bomo podarili otrokom in odraslim, ki morda na festival ne morejo,« je še povedala direktorica Turizma Radovljica.

Slavila čokoladnica Lucifer

Ne moremo pa mimo zmagovalnih pralinejev, ki so jih tudi letos izbrali v avstrijski čokoladnici Zotter. Na tekmovanje se je prijavilo šest čokoladnic z 12 pralineji. Na tretje mesto se je uvrstil praline s tepko z domačim hruškovim žganjem, ki jo je predstavil TIC Vrhnika, drugo mesto je pripadlo pralineju z makom in malini, ki je nastal pod rokami Lilijane Javorić Ilić iz čokoladnice Rajska ptica, najbolje pa so ocenili praline crunchy yuzu čokoladnice Lucifer, ki jo je naredil Lučo Žgank. »Osnovna ideja je bila pripraviti triplasten, kompleksen praline. Želeli smo nekaj citrusnega, sadnega, saj se bliža poletje, in odločili smo se za japonski citrus yuzu. Kapica pralineja je torej narejena iz kreme iz yuzuja, v sredini je krema 'cheesecake', dno pa sestavljajo florentinci in drobljeni lešniki,« je pojasnila Valerija Kumar iz čokoladnice Lucifer in dodala, da pa je zmagovalni praline, ki je ročno narejen in tudi ročno barvan, nastal izključno zaradi radovljiškega festivala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

delno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

18/31

sobota

15/33

nedelja

15/33

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Škofja Loka, 13. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

GLASBA / Škofja Loka, 15. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:35, 12. julij

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.