Predsednik državnega sveta Marko Lotrič je poudaril Maistrov prispevek k ozemeljski celovitosti današnje Slovenije. / Foto: Aleš Senožetnik

Prijeten, a tudi neizprosen

S slovesno akademijo ob 150. obletnici rojstva, 90. obletnici smrti in 100. obletnici podelitve naziva častni meščan se je Kamnik poklonil svojemu rojaku, generalu, pesniku in bibliofilu Rudolfu Maistru.

Kamnik – V Domu kulture Kamnik je v torek potekala slovesna akademija pod naslovom Bil je dober in prijeten, a hkrati neizprosen mož, s katero so se ob pomembnih obletnicah poklonili v Kamniku rojenemu Rudolfu Maistru - Vojanovu. Z njegovo življenjsko zgodbo sta skozi deklamacije gledalce seznanila igralca Pavle Ravnohrib in Zvone Hribar, v kulturnem programu so z uglasbenimi Maistrovimi pesmimi nastopili Mešani pevski zbor Odmev Kamnik, otroški in mladinski pevski zbor kamniške glasbene šole, Mestna godba Kamnik, Katja in Simon Skalar ter gledališki krožek učencev Osnovne šole Marije Vere. S plesom in gibom so program zaokrožili umetniki Zavoda Vitkar in Folklorna skupina Tine Rožanc.

Postavil temelje države

Maister je ob razpadu Avstro-Ogrske prepoznal pomen zgodovinskega trenutka in z obrambo severne meje poskrbel za temelje kasnejše slovenske države, na kar so opozorili tudi govorci na torkovi prireditvi. »Če Maistru z manevrom na severni meji ne bi uspelo, bi bila najverjetneje Slovenija ozemeljsko premajhna, da bi sploh kdaj lahko postala samostojna država,« je med drugim povedal predsednik državnega sveta Marko Lotrič.

Gostitelj, kamniški župan Matej Slapar, je poudaril predvsem pomen Kamnika pri ohranjanju spomina na svojega someščana. Kamničani so namreč kot prvi Maistru postavili spomenik, po njem so poimenovali ulico in most, njegovo ime nosi kamniška gimnazija in srednja šola, tudi občinski praznik praznujejo na njegov rojstni dan. Pred desetletjem je zaživela tudi njegova rojstna hiša. »Kot je Maister imel rad Kamnik, ima Kamnik rad Maistra,« je dejal Slapar.

Predsednik sekcije za vojaško zgodovino in podpolkovnik Zvezdan Marković je opisal njegovo blestečo vojaško kariero, v kateri je hitro napredoval, po drugi strani pa je bila njegova slovenska narodna zavest razlog tudi za številne težave in disciplinske kazni. »Maistrova vojaška kariera je dosegla vrhunec ob tem, ko je izvedel vizionarsko domoljubno akcijo, ki jo je skrbno načrtoval ves čas službovanja v Mariboru – postal je komandant Vojaškega poveljstva za Spodnjo Štajersko ter iztrgal vojaško oblast v Mariboru iz nemških rok, kar je bilo odločilnega pomena ne le za osvoboditev Maribora, temveč tudi za poznejše dogodke v mestu in na zunanjem območju njegovega poveljevanja, je dejal.

Za ene junak, za druge postavljač

Vodja Rojstne hiše Rudolfa Maistra je osvetlila tudi druge vidike njegove osebnosti in ga predstavila tudi kot junaka, do katerih pa imamo Slovenci »precej čuden odnos, še posebno do svojih«. Kot je povedala, je Maister osebnost, ki štrli daleč čez okvire slovenske samozavesti. »Morda ga prav zato tako težko sprejemamo. Morda je prav zato med Slovenci o njem vedno in tudi vedno bo vladalo razdeljeno, celo povsem nasprotujoče si mnenje: za ene je bil junak s svojo zgodbo mariborskega odrešitelja, za druge postavljač in celo kontrarevolucionar,« je še dejala.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno oblačno
vlažnost: 56 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

14/27

četrtek

14/29

petek

16/30

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 27. junij 2024

Ohranjanje zdravja za člane MDI Kranj

PRIREDITVE / Begunje, 27. junij 2024

Srečanje radovljiških upokojencev

GLASBA / Šenčur, 28. junij 2024

Poletna noč

PRIREDITVE / Cerklje, 28. junij 2024

Ob obletnici rojstva Ignacija Borštnika

IZLETI / Šenčur, 29. junij 2024

Pohod na Rašico

RAZSTAVE / Jesenice, 2. julij 2024

Razstava foto kluba iz Nemčije

IZLETI / Kranj, 2. julij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 2. julij 2024

Kolesarjenje DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...

Preureditev območja na Planini / 17:58, 26. junij

Pri toplarni na Planini poleg cestne povezave s Supernovo, naj bi zgradili še cca 70 parkirnih mest? Mogoče podzemna.

Kranjska Severna vrata bo gradilo podjetje Dolnov / 17:53, 26. junij

Kar posledično pomeni, če se tako mudi z omenjeno gradnjo, da v Kranju ne bo regijske bolnice?
Mogoče bo pa prej zgrajena avtobusna postaja? Mogoče celo v Kranju!

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:44, 26. junij

Vsekakor za. JEK2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:42, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:33, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:31, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.