SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2:
Za kmetije, ki imajo več kot deset hektarjev njiv, veljajo nekatere omejitve.

Tudi letos nekaj novosti

Letos je drugo leto izvajanja strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027, a kljub temu je pri ukrepih in plačilih v primerjavi z lani nekaj novosti in sprememb.

V Kmetijsko-gozdarskem zavodu Kranj pričakujejo, da bodo kmetje letos na Gorenjskem oddali od 3500 do 3600 zbirnih vlog.

Kranj – V ponedeljek, 8. aprila, se je začela letošnja subvencijska kampanja, to je elektronsko izpolnjevanje in oddajanje zbirnih vlog z zahtevki za neposredna in druga kmetijska plačila, ki bo trajala do 10. julija.

Izbira med različnimi plačili in ukrepi

Kmetje se z oddajo zahtevkov v zbirnih vlogah lahko odločajo med različnimi neposrednimi plačili in ukrepi razvoja podeželja. Pri neposrednih plačilih so na izbiro osnovna in dopolnilna prerazporeditvena dohodkovna podpora za trajnostnost, vezane dohodkovne podpore za rejo govedi, za krave dojilje, za mleko z gorskih območij in za beljakovinske rastline, podpore iz sheme za podnebje, okolje in dobrobit živali (z enajstimi ukrepi) ter dopolnilna dohodkovna podpora za mlade kmete. V okviru ukrepov razvoja podeželja je možno uveljavljati plačila za območja z omejenimi naravnimi in drugimi omejitvami (OMD), kmetijsko okoljska in podnebna plačila, podpore za dobrobit živali, ekološko kmetovanje in čebelarjenje, rejo živali lokalnih pasem in pridelavo lokalnih sort rastlin, biotično varstvo rastlin ter za ohranjanje habitatnih tipov in vrst na območjih Nature 2000.

Lani, ko je bilo prvo leto izvajanja strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027, je bilo veliko novosti in sprememb, a tudi letos, v drugem letu izvajanja načrta, jih je nekaj, predvsem pri pravilih pogojenosti, ki so vsebinsko zahtevnejša od nekdanje navzkrižne skladnosti, in pri ukrepih za kmetijsko-okoljska in podnebna plačila (KOPOP). Pri pravilih pogojenosti so spremembe predvsem glede kolobarjenja na ornih zemljiščih (DKOP 7) in glede minimalnega deleža ornih zemljišč za neproizvodne namene (DKOP 8).

Zahteve za kmetije z večjo površino njiv

Kot je pojasnil Robert Golc, vodja oddelka za kmetijsko svetovanje pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Kranj, obvezno kolobarjenje velja za kmetije z več kot desetimi hektarji orne površine. Pravilo pogojenosti zahteva od teh kmetij takšno kolobarjenje, pri katerem morajo vsako leto zamenjati glavni posevek na vsaj 60 odstotkih ornih površin, na preostalih površinah pa ga lahko ponovijo največ tri leta zapored, a le pod pogojem, da vsakokrat po spravilu glavnega posevka posejejo podsevek, dosevek ali drugi glavni posevek. Pri kolobarjenju so izjema trave, travno-deteljne mešanice, deteljno-travne mešanice, lucerne in detelje (oziroma prahe), ki jih lahko pridelujejo več kot tri leta, a se kljub temu njihova površina šteje med 60 odstotkov njiv, na katerih pravilo pogojenosti zahteva zamenjavo glavnega posevka vsako leto.

Zahteva o minimalnem deležu ornih zemljišč za neproizvodne namene zavezuje kmetije z več kot desetimi hektarji njiv, da na štirih odstotkih površine pustijo praho. Kot je pojasnil Golc, je pri tej zahtevi zaradi protesta kmetov v Sloveniji in tudi drugje v Evropi prišlo do spremembe, ki večjim kmetijam omogoča, da lahko na teh površinah posejejo rastline, ki vežejo dušik iz zraka (deteljo, lucerno, deteljno-travne mešanice, sojo, fižol, bob, grah, grašico …); pri tem pa je pogoj, da so te rastline na njivah pretežni del obdobja med 1. majem in 31. julijem. Kmetije lahko na štiri odstotke površine njiv posejejo tudi vmesne neprezimne ali prezimne dosevke. Neprezimni dosevki, med katerimi so lahko tudi medovite rastline, morajo zagotoviti zadostno pokritost tal z listno maso med 15. avgustom in 15. oktobrom, prezimni dosevki in medovite rastline pa med 1. septembrom in 30. oktobrom. Na teh površinah ni dovoljeno uporabljati fitofarmacevtskih sredstev, kmetije pa bodo po izpolnitvi časovne zahteve glede pokritosti tal lahko uporabile te rastline za proizvodne namene, to je za prehrano ljudi in živali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

pretežno oblačno
vlažnost: 78 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

16/25

ponedeljek

16/20

torek

12/18

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Kranj, 10. junij 2024

Kuponske vstopnice za letno kopališče

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 10. junij 2024

Joga obraza, muzicirajmo skupaj

PRIREDITVE / Cerklje, 11. junij 2024

Branje Maistrove poezije

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 11. junij 2024

Joga obraza, muzicirajmo skupaj

IZLETI / Kranj, 11. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Naklo, 11. junij 2024

Pohod DU Naklo

IZLETI / Cerklje, 11. junij 2024

Kolesarjenje DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 12. junij 2024

Planinarjenje po polotoku Pelješac

 

 
 

 

 
 
 

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...