Na kolesarski poti po Kanalski dolini je veliko mostov in predorov. / Foto: Grega Flajnik

Kanalska dolina (Od Žabnic do Tablje), 2. del

Še isti dan smo nato kolesarili do kraja Tablja/Pontebba, ki je hkrati zadnji kraj Kanalske doline. Skozenj je nekoč potekala meja med Avstro-Ogrsko in Italijo in tam so takrat živeli tudi Slovenci. Tablja je bila pomembna kot prometno križišče. Tam smo prvi dan tudi prespali.

Na poti smo se ustavili v Ovčji vasi, kjer je bil nad trideset let župnik tudi Jurij Prešeren, brat našega pesnika Franceta Prešerna. Veliko časa pa je tu preživel tudi Julius Kugy, znan tudi po ljubezni do alpinizma, zlasti Julijskih Alp. Prav iz Ovčje vasi se je pogosto povzpel na Montaž.

Kanalska dolina je sicer ozka dolina v Vzhodnih Alpah na severovzhodu Italije v deželi Furlanija - Julijska krajina ob avstrijsko-slovenski meji. Sega od vasi Kokovo/Coccau tik ob avstrijsko-italijanski meji do prometnega križišča Tablja. Leži med Karnijskimi in Julijskimi Alpami. Zgodovinsko je Kanalska dolina pripadala deželi Koroška, naslednici Karantanije na tem ozemlju. Do konca prve svetovne vojne oziroma do podpisa senžermenske mirovne pogodbe leta 1919 je spadala skupaj z Rabeljsko dolino pod avstro-ogrsko monarhijo, kasneje pod Italijo. Do prve svetovne vojne je bil asimilacijski oz. germanizacijski pritisk usmerjen proti Slovencem, kasneje, leta 1939, je na osnovi dogovora o t. i. optantih med Hitlerjem in Mussolinijem prišlo do izselitve preostalih Nemcev zlasti na preostalo Koroško s ciljem utrditve njene germanizacije. Približno osemdeset odstotkov Nemcev se je takrat odselilo iz Kanalske doline. Po vojni se v glavnem niso več vrnili. V dolini danes živijo večinoma Italijani, poleg njih tudi Furlani ter po nekaterih podatkih dvajset odstotkov Slovencev in Nemcev/Staroavstrijcev.

Kolesarili smo skozi vasi Žabnice, Ukve, Ovčja vas in Naborjet. V Ukvah, vasi, ki leži na nadmorski višini 775 metrov, smo se ustavili ob lepo urejenem vaškem središču pred cerkvijo. Uredili so ga po katastrofalnih poplavah leta 2003, ko je voda odnesla tudi nekaj hiš. To je že tretja katastrofa v kratkem času, pravijo domačini. Leta 1976 jih je prizadel potres, leta 1991 pa so zaprli rudnik v bližnjem Rajblu. Ob zaprtju rudnika je vas štela dva tisoč prebivalcev, zdaj jih ima samo še 450.

Naša kolesarska pot je večino časa tekla ob reki Beli (italijansko Fella). Reka ima široko strugo, ki je ob večjem deževju polna, poleti pa je lahko reka prijetna osvežitev. Tudi mi smo se ustavili ob strugi in se ohladili v prijetni vodi. (Se nadaljuje)

Oddajte svoj komentar

Kranj 32°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/32

sreda

17/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.