Postanek ob spominski plošči Juretu Robiču / Foto: Grega Flajnik

Kanalska dolina (od Jesenic do Žabnic), 1. del

Lani trikrat ponovljeni izlet kolesarskih popotnikov Gorenjskega glasa smo poimenovali Kanalska dolina, saj je ta dolina najlepši del celotnega izleta. Pot smo začeli v Kranju in se z vlakom odpeljali do Jesenic in po lepi kolesarski stezi kolesarili do Kranjske Gore, mimo Rateč v Italijo in potem do Trbiža, kjer se je naša pot priključila znani kolesarski pot z imenom Alpe-Adria, ki pelje iz avstrijskega mesta Salzburg do Gradeža v Italiji. Po tej poti smo kolesarili vse do Gradeža in od tam ob morju do industrijskega mesta Tržič/Monfalcone. Od tu smo nadaljevali po Tržaškemu Krasu. Uživali smo v vožnji po tej pokrajini, tudi zato, ker smo nekajkrat slišali slovensko besedo, čeprav Tržaški Kras leži na italijanski strani. Kolesarili smo skozi nam manj znane kraške vasice Šempolaj, Samotorca, Koludrovca, Zgonik in Repen ter pri Colu spet prišli v Slovenijo. Peljali smo se še skozi Sežano in v Divači zaključili štiridnevno kolesarsko potepanje. Nazaj v Kranj smo se spet pripeljali z vlakom.

Prvi dan kolesarjenja

Prvi dan kolesarske avanture smo se torej peljali z Jesenic po eni najlepših kolesarskih poti na Gorenjskem, poimenovani po ultramaratonskem kolesarju Juretu Robiču. Pot je ravno prav navkreber in brez večjih strmih klancev, saj je speljana po trasi nekdanje železnice. Do Kranjske Gore smo se gostje že spoznali in ob prvem kratkem postanku nas je Janez presenetil s pecivom, ki ga je spekla njegova žena Zdenka. Nato smo kolesarili 30 kilometrov do Trbiža. Na poti iz Trbiža smo ugledali 1766 metrov visoke Svete Višarje, znano goro, stičišče treh kultur – romanske, germanske in slovanske. Svete Višarje so nekoč obiskovali predvsem romarji, danes pa jih zlasti smučarji in v zadnjem času tudi kolesarji. Lani so pot na Višarje namreč asfaltirali, zato da so lahko organizirali eno etapo kolesarskega tekmovanja po Italiji. Prav na tej trasi je Primož Roglič odpeljal izvrsten kronometer in zmagal na etapi in celotni Dirki po Italiji. Pri tem ga je podprlo veliko slovenskih navijačev. Po dirki se veliko kolesarjev poda na vrh Višarij. Klanec je res strm, zato ga priporočam le dobro pripravljenim rekreativnim kolesarjem. O tem govori tudi dejstvo, da je spust nazaj v dolino prepovedan, zato morajo kolesarji svoja kolesa naložiti v gondolo in se z njo varno odpeljati v dolino. Janez je malico predvidel prav pod spodnjo postajo gondole. Hkrati je to tudi najvišja točka našega štiridnevnega podviga. Od tu bo do morja torej okrog 150 kilometrov samo navzdol. Najprej strmo potem bolj položno. Do vasi Ovčja vas/Valbruna smo kolesarili po lepi obnovljeni trasi, kjer je vozil tudi Roglič, na kar so nas spominjali napisi na asfaltu.

(Se nadaljuje.)

Oddajte svoj komentar

Kranj 32°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/32

sreda

17/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.