Letošnji nagrajenci Občine Kamnik z županom Matejem Slaparjem, podžupanjo Romano Učakar (desno) in ministrom za obrambo Marjanom Šarcem (levo) / Foto: Gorazd Kavčič

Maistrovo mesto ob občinskem prazniku

Kamničani se v mesecu marcu ob prazniku lokalne skupnosti s številnimi dogodki spominjajo dediščine rojaka, kulturnika in generala Rudolfa Maistra - Vojanova. Še posebno svečano je bilo minulo sredo na osrednji slovesnosti ob občinskem prazniku, na kateri so podelili občinska priznanja.

Župan Matej Slapar: »Narava nam je v kratkem vzela ogromno in vložiti bomo morali veliko napora, finančnih sredstev, potrpljenja in razumevanja, da bomo zaživeli tako, kot smo živeli nekoč.«

Kamnik – Občina Kamnik svoj praznik praznuje v čast generala Rudolfa Maistra, rojenega 29. marca v Kamniku na Šutni pred natanko 150 leti. Njegova dediščina je še posebno v ospredju v letošnjem letu, ko ob obletnici rojstva, 90. obletnici smrti in 100. obletnici imenovanja za častnega meščana Kamnika zaznamujemo leto generala Rudolfa Maistra.

Ob občinskem prazniku največjo pozornost namenijo občinskim nagrajencem s podelitvijo priznanj na osrednji slovesnosti, ki je potekala minulo sredo v Domu kulture Kamnik. Slavnostni govornik, kamniški župan Matej Slapar, je spomnil na hrabra in neustrašna dejanja posameznikov in različnih organizacij, ki so se odzvali ob lanskoletnih popravah v avgustu. Te so na Kamniškem po oceni povzročile skupno za 251 milijonov evrov škode.

Kot je dejal župan, Občina Kamnik vlaga veliko naporov v sanacijo plazov, ki ogrožajo hiše, ter cestno, kanalizacijsko in vodovodno infrastrukturo in si prizadeva, da se protipoplavni ukrepi izboljšajo na celotni dolžini Kamniške Bistrice z vsemi pritoki. »Razsežnost nesreče v naši občini je bila nepredstavljiva in po naši oceni celo največja v državi. Občino čaka veliko izzivov, a prepričan sem, da jih bomo skupaj rešili in iz te katastrofe skupaj izšli močnejši, kot smo bili prej. Narava nam je v kratkem vzela ogromno in vložiti bomo morali veliko napora, finančnih sredstev, potrpljenja in razumevanja, da bomo zaživeli tako, kot smo živeli nekoč,« je med drugim poudaril župan.

Občinski nagrajenci

Letos so podelili dve bronasti, tri srebrna in eno zlato priznanje Občine Kamnik. Bronasto priznanje sta prejela Marko Kodra za več kot trideset let aktivnega in nesebičnega sodelovanja pri vseh akcijah v Zgornjem Tuhinju, zlasti pa za prispevek k zdravi pitni vodi, in Simon Zorman za srčen in nesebičen prispevek k dobrodelnosti ter pomoči družinam otrok s posebnimi potrebami.

Srebrno priznanje so podelili Vincencu Polaku za pomemben prispevek v obrtno-podjetniški in društveni sferi na Kamniškem. Prislužil si ga je tudi Peter Ribič kot pozitivno naravnan agronom, hortikulturni inženir in ustvarjalni učitelj, ki odkriva novosti na področju stroke, jih promovira in vzgaja nove generacije vrtnarjev. Priznanje je zaradi njegove odsotnosti prevzela hči Zoja Ivana Ribič. Srebrno priznanje je prejela še Ana Medvešček za izjemne dosežke Plesnega kluba Šinšin in prispevek k povezovanju z možnostjo kakovostnega in aktivnega preživljanja vsakdana.

Zlato priznanje pa si je za predanost gasilstvu, izjemne organizacijske sposobnosti in široko strokovno znanje prislužil Jože Oblak.

Poklon Maistrovi veličini

Pred slovesnostjo je župan Matej Slapar skupaj s podžupanjo Romano Učakar, direktorico občinske uprave Bogomiro Skvarča Jesenšek ter predsedniki in predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij občine Kamnik položil venec v preddverju občinske stavbe. Na Trgu talcev pa se je Maistrovi veličini s polaganjem cvetja k njegovemu spomeniku župan poklonil skupaj z ministrom za obrambo Marjanom Šarcem. Na tem mestu je zbrane nagovoril Maistrov vnuk Borut Maister, ki je opozoril na prispevek svojega dedka in njegovih soborcev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno jasno
vlažnost: 73 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/24

sobota

12/25

nedelja

11/28

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Kranj, 15. junij 2024

Na rob Mežakle jeseni

PRIREDITVE / Tržič, 15. junij 2024

Merčunov dan

PRIREDITVE / Gozd nad Kamnikom, 15. junij 2024

Pohod bosonogih na Vovar

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 15. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 15. junij 2024

Martin Krpan

RAZSTAVE / Duplje, 15. junij 2024

Razstava Nikolaja Mašukova

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?