Montažni most čez Kamniško Bistrico v Zgornjih Stranjah bo nadomestil sodobni dvopasovni most. / Foto: Maša Likosar

Obeta se gradnja novega mostu

V prihodnjih mesecih naj bi stekla gradnja novega mostu čez Kamniško Bistrico v Zgornjih Stranjah, ki bo trajno nadomestil začasni montažni most.

Zgornje Stranje – Po lanskoletnih poplavah v avgustu je Direkcija RS za infrastrukturo prioritetno pristopila k postavitvi začasnega premostitvenega objekta čez Kamniško Bistrico in po dobrem mesecu že zagotovila povezavo med bregovoma z izmenično enosmernim prometom. Pri izvedbi so upoštevali tudi dejstvo, da je visok vodostaj načel brežine, zaradi česar je izvajalec del v začetku pristopil k utrjevanju in stabilizaciji brežin, ki so omogočale nadaljnjo izvedbo podpornih konstrukcij začasnega mostu. Tega bo v prihodnje nadomestil sodoben dvopasovni most.

V zaključni fazi

Kot so pojasnili na Direkciji za infrastrukturo, je trenutno v zaključni fazi revizija projektne dokumentacije, ki se dopolnjuje s pripombami revidenta in recenzentov. Poleg tega poteka tudi ureditev zemljiškoknjižnih dovolil na zemljiščih, kjer so predvideni načrtovani gradbeni posegi. »Razpisna dokumentacija za izbiro izvajalca gradbenih del je v pregledu pri pristojnih službah in mora biti po zakonu o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 pripravljena najkasneje do 31. marca,« so pojasnili na direkciji.

Če bo javni razpis za izbiro izvajalca gradbenih del uspešno zaključen in če bodo pridobili zemljiškoknjižna dovolila, bi lahko po navedbah direkcije gradnjo začeli že v prihajajočih mesecih. Dodali so, da je projektantska ocena gradbenih del pred revizijo znašala približno 4,7 milijona evrov.

Celostna ureditev

V sklopu investicije je predvidena nadomestna gradnja novega premostitvenega objekta čez Kamniško Bistrico skupaj z izvedbo vseh potrebnih podpornih in opornih zidov. Projekt obsega tudi rekonstrukcijo ceste v območju mostu ter ureditev struge vodotoka in brežin v njegovem vplivnem območju, ki bodo zavarovane s kamnom v betonu.

Za pešce in kolesarje

Novi dvopasovni most bo dolg slabih 43 metrov in širok dobrih 13 metrov. Nova cestna ureditev vključuje tudi površine za pešce in kolesarje na obeh straneh, široke tri metre. V sklopu rekonstrukcije regionalne ceste sta predvideni tudi ureditev priključkov lokalnih cest in izvedba obojestranskih pločnikov s kolesarskimi površinami. Zaradi prostorskih omejitev in neugodnih razmer za postavitev avtobusnih postaj v niši bosta avtobusni postajališči na vozišču. Med njima bo urejen prehod za pešce, ki bo semaforiziran.

Kot so še dejali na direkciji, bo promet med vsemi fazami gradnje potekal pretežno izmenično enosmerno.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

pretežno oblačno
vlažnost: 70 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

8/25

ponedeljek

14/20

torek

12/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

DELAVNICE / Kranj, 21. maj 2024

Delavnica izdelave odeje krpanke

IZLETI / Cerklje, 21. maj 2024

Planinski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 21. maj 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kokrica, 21. maj 2024

Okrogla miza

IZLETI / Kranj, 22. maj 2024

Planinarjenje po Bosni in Hercegovini

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

PRIREDITVE / Kranj, 23. maj 2024

Kava s kulturo: Vesele misli, prostovoljno srce

 

 
 

 

 
 
 

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 14:22, 13. maj

Kategorija: Nasveti. A ne bi bilo bolj pravilno kategorizirano med reklame