Pogled v smeri doline Val Pesarina, ki se čez gorski prelaz prevesi na dolomitsko stran / Foto: Jelena Justin

Zasneženi karnijski razglednik

Monte Talm (1728 m n. m.) – Čudovit razglednik v Karnijskih Alpah, ki ponudi edinstven razgled na vse strani neba. Zimska preobleka mogočnih vrhov da vzponu poseben čar. Tura idealna za krpljanje.

Tokratna tura nas bo popeljala v Karnijske Alpe. Če je snega dovolj, je opisana tura idealna tudi za krpljanje, sicer se vzpona lahko lotimo tudi peš, s primerno zimsko opremo seveda. Izhodišče vzpona je vas Prato Carnico. Gre za vasico v več kot 20 kilometrov dolgi dolini Pesarina, ki se mimo Auronza, čez znani prelaz, spusti do mondene Cortine d'Ampezzo v prelestnih Dolomitih. Prato Carnico je slikovita vas s cerkvenim zvonikom, nagnjenim vsaj toliko, kot je znameniti stolp v Pisi. Celotna dolina je bila znana po obrti urarstva, ki se je ohranilo le še v vasici Pesariis. Številne ure nas spremljajo na vsakem koraku. Se splača sprehoditi. No, mi smo prišli v hribe, zato v vasi Prato Carnico, ki je iz Kranja oddaljena 163 kilometrov, zavijemo desno, mimo cerkve sv. Kancijana, strmo v klanec. Sledimo ozki cesti do njenega konca, kjer je urejeno parkirišče in kjer se začne pot številka 226. V spodnjem delu nas markirana pot vodi skozi gozd, ponekod se malce strmeje vzpne. Trenutno je na poti tudi nekaj podrtega drevja (posledica vetroloma), ki ga je treba obiti. Ko obhodimo podrto drevje, stopimo na betonirano cesto, ki do koče Monte Talm, kjer je izhodišče v poletnih mesecih, pride iz vasice Sostasio. Najprej gremo mimo planine (stavoli) Runchias, nato pa dosežemo kočo Monte Talm. Še vedno sledimo betonirani cesti, ki se ponekod izjemno strmo vzpne in doseže nekaj hiš na višini 1256 m n. m. Sledi strm vzpon, nato pa naša pot številka 226 začne zavijati desno. Smo na kolovozu, ki mu sledimo do ovinka, kjer je smerokaz, ki označuje Monte Talm. Kolovoz se spremeni v ozko planinsko pot, ki se zmerno dviga. Vsak višinski meter postreže z lepšim razgledom. Pod vrhom stopimo na plano, na odprto in razgledno področje. Do vrha, ki ga označujejo velik zvonček in budistične zastavice (januar 2024), nas čakata še dva okljuka in zazrli se bomo v prelepo panoramo na vse strani neba. Kljub skromni višini je naš vrh izjemen razglednik. Na sever se odpre pogled na Monte Naval, Monte Crostis, Monte Floriz, Pic Cjadin, Monte Coglians, najvišji vrh Karnijskih Alp, itd. Če pogledamo na zahod, proti Dolomitom, je veriga, ki je v naši neposredni bližini, še karnijska: Monte Geu, Creta Forata, Monte Siera, daleč v daljavi pa zagledamo mogočna Antelao in Monte Pelmo, dve izmed najvišjih in najlepših dolomitskih gora. Na vzhodu vidimo v osrčje Karnijcev z meni tako ljubim Monte Serniom. Globoko pod nami se na severni strani pokaže kraj Rigolato, od koder tudi vodi markirana pot na Monte Talm.

Če se le da, so naše ture krožne, zato predlagam, da z vrha sledimo poti 226a. Tistega januarskega dneva ta del krožne poti ni bil shojen, zato sva s prijateljico vložili kar nekaj energije, da sva pot prehodili, ampak, saj veste, če se za neko stvar malce »pomatramo«, je ta še toliko več vredna in lepša. Sestop je bil namreč prava snežna pravljica, med zasneženimi smrekami, v gozdnem labirintu dreves, kar naju je pripeljalo do sedla Sella di Talm, 1597 m n. m., kjer je tudi lovska koča. Na sedlu sva zavili levo na pot številka 228 in se po kolovozu spustili nazaj do razcepa, kjer sva ob vzponu zavili na ozko planinsko pot, ki naju je pripeljala na vrh. Od tod dalje se v dolino vrnemo po poti vzpona, po poti številka 226.

Karnijske Alpe vsakič znova navdušijo s svojo čarobnostjo. Blizu so in daleč od tega, da bi bile tako obljudene kot gore pri nas. Sleherni vzpon človeka navda z lepim, z mirom in tišino ter napolni baterije. Vsekakor gore za tiste, ki ne marajo gneče in ljubijo čudovito atmosfero.

Nadmorska višina: 1728 m
Višinska razlika: 1100 m
Trajanje: 6 ur
Zahtevnost: 2 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 32°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/32

sreda

17/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.