Na letošnjih kolesarskih pripravah se je zbralo 33 kolesark in kolesarjev. / Foto: Grega Flajnik

Priprave na kolesarsko sezono

Če se nam želite pridružiti na torkovih kolesarskih srečanjih, pokličite na telefonsko številko 031 38 26 25.

Zimsko obdobje je bilo sicer dobrodošlo, da smo se odpočili, regenerirali telo ter spoznali in izvajali še kakšno drugo aktivnost. Glasovi kolesarji smo se letos večkrat dobili na pohodih v hribe.

Zdaj se temperature ozračja višajo in kar vleče nas ven na svež zrak. Pomembno je, da se po daljšem zimskem premoru postopno spet prilagodimo na vadbo. Vzemimo si več časa za trening, treningi naj bodo manj intenzivni in daljši. Temu načinu vadbe strokovnjaki pravijo bazični trening. Značilnost bazične vadbe so daljše razdalje brez večjega odmora med vadbo in med samimi vadbami. Te ponavljajoče se obremenitve nizke intenzivnosti gradijo dobro osnovo, ki bo kasneje podpirala intenzivnejše treninge. Pri takšni vadbi se telo počasi navadi na daljše napore, srce, mišice in sklepi se počasi krepijo. Tako omogočamo postopno in trdnejšo krepitev mišic, ki bo trajala dlje časa, možnost za poškodbe pri kasnejših intenzivnejših treningih se bo s tem zmanjšala.

Povečanje števila prevoženih kilometrov mora biti postopno. Ne smemo si dopustiti, da nas zanese in se v klanec preveč zaženemo ali da nas bolje pripravljen kolesar premami, da gremo za njim. V ospredju naj ne bosta tempo in čas, ampak opravljena količina in postopno večanje števila treningov in razdalje. Posvetiti se moramo tudi položaju na kolesu in dobremu počutju na njem.

Dobrodošlo je tudi, da si vzamemo krajši odmor nekje v toplejših krajih, kjer imamo ves dan čas za aktivnosti. Glasovi kolesarji se tradicionalno zberemo na kolesarskih pripravah v Poreču. Ob morju so temperature ozračja nekaj stopinj višje kot pri nas. Na skupnih kolesarjenjih imamo čas, da spet obnovimo veščine vožnje v skupini, skušamo najti skupni imenovalec pripravljenosti vseh članov, se navadimo drže na kolesu, obnovimo veščine spremljanja kolesarjev, ki vozijo z nami. Skupne priprave smo začeli tudi letošnjo sezono. Naslednji torek se začnemo dobivati tudi v Kranju. Želim si, da bi tudi letos prekolesarili veliko skupnih kilometrov brez padcev in nesreč. Za to pa lahko največ storimo sami.

Oddajte svoj komentar

Kranj 32°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/32

sreda

17/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.