V sredo so ponovno stavkali zaposleni na 54 od 58 upravnih enot v državi. / Foto: Gorazd Kavčič

Državni svet za preiskavo o poslovanju družbe Gen-I

Do preiskovalne komisije prek državnega sveta

Državni svet je v sredo sprejel pobudo za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter domnevnem nezakonitem financiranju Gibanja Svoboda. Na tajnem glasovanju je pobudo za odreditev preiskave podprlo 19 državnih svetnikov, 15 jih je bilo proti. Pobudo je podal državni svetnik iz vrst SDS Andrej Poglajen, uradno pa je predlog vložila Interesna skupina lokalnih interesov. Namen parlamentarne preiskave je med drugim pojasniti in razjasniti vsa dejstva in okoliščine ter oceniti dejansko stanje domnevnega finančnega izčrpavanja podjetja Gen-I in nezakonitega financiranja volilne kampanje stranke Gibanje Svoboda za državnozborske volitve leta 2022. Člani preiskovalne komisije bodo ugotavljali vlogo in odgovornost nekdanjega predsednika uprave družbe Gen-I in aktualnega premierja Roberta Goloba v obdobju, ko je bilo to podjetje pod prevladujočim vplivom ali v lasti države, in sicer s kakšnim interesom naj bi domnevno ravnal nezakonito oziroma v nasprotju z veljavno zakonodajo. V družbi Gen-I so prepričani, da je zahteva za parlamentarno preiskavo nezakonita in neustavna, njen cilj pa je pridobiti najširšo možno količino podatkov, ki bi jih lahko uporabili za diskreditacijo družbe. Državni zbor, ki sicer take pobude poslanske skupine SDS ni obravnaval, ker so SDS-u zmanjkali trije poslanski podpisi za vložitev pobude, mora parlamentarno preiskavo, ki jo zahteva državni svet, odrediti v skladu z ustavo.

Stavkajo še turški delavci

Stavke se kar kopičijo. Poleg zdravniške tako ta čas potekajo tudi stavke zaposlenih na upravnih enotah (predvčerajšnjim so jo vnovič izvedli), operaterjev številke 112 in tožilcev (znova so stavkali 14. marca), mesečne protestne shode nadaljujejo tudi sodniki. Operaterji številke 112 so ta teden napovedali še zaostritev stavke z opozorilnim shodom 27. marca. Najnovejša pa je stavka dela turških delavcev, ki opravljajo dela na projektu drugega železniškega tira Divača–Koper, kot je poročal portal 24ur.com. Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti, ki je februarja napovedal stavko in jo po dogovoru z izvajalci del preklical, je bil o stavki obveščen, ni pa je organiziral in pravi, da je nezakonita. Koliko turških delavcev stavka in na katerih deloviščih, za zdaj ni znano. Sindikat stika s stavkajočimi delavci nima, prav tako ne sodeluje v morebitnih pogajanjih. V družbi 2TDK pričakujejo, da stavka ne bo vplivala na časovnico izvedbe projekta.

Socialni dialog na eni najnižjih točk

Sedem reprezentativnih sindikalnih central je v torek v odprtem pismu opozorilo, da je socialni dialog na eni najnižjih točk v 30-letni zgodovini delovanja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), zato so premierja Roberta Goloba pozvali k obuditvi dialoga v okviru ESS in k enakopravni obravnavi socialnih partnerjev. »Ob ohranjanju trenutnega stanja in načina delovanja bomo reprezentativne sindikalne centrale primorane začeti z izpostavljanjem vaše odgovornosti v zvezi s tem ter obveščanjem in aktivacijo delavk in delavcev – v škodo katerih je odsotnost socialnega dialoga,« so tudi zapisale sindikalne centrale.

Ob preboju v Karavankah poškodovali državni grb

V ponedeljek so slovesno prebili drugo cev karavanškega predora, ob tem pa so uničili tudi slovenski grb, naslikan na prebiti steni, je opozorilo društvo Heraldica Slovenica v protestnem pismu Družbi za avtoceste v RS (Dars). Kot pravijo, sta bila s tem kršena tudi zakon o grbu, zastavi in himni, ki določa, da grba ni dovoljeno uporabljati tako, da se krni ugled države, ter zakon o varstvu javnega reda in miru, ki določa, da se kaznuje z denarno globo, kdor na javnem kraju namenoma poškoduje ali uniči grb, so zapisali. Kot so še opozorili, sta se slovesnosti ob preboju udeležila tudi predsednik vlade Robert Golob in koroški deželni glavar Peter Kaiser, njihovo ogorčenje pa je bilo toliko večje, ker nobeden od predstavnikov države ni pomislil, da bi bilo z navedenim ravnanjem kar koli narobe. »Državnih simbolov ne uničujemo. Z njimi moramo ravnati spoštljivo, ker predstavljajo nas same. Če jih uničujemo ali z njimi grdo ravnamo, je to enako, kakor da bi tako ravnali sami s seboj ali s svojimi prijatelji,« je Heraldica Slovenica zapisala v protestnem pismu. V Darsu obžalujejo, da je bil grb uničen. »Žal se je ob preboju zaradi želje po zagotovitvi dovolj velike odprtine za varen prehod delavcev z avstrijske strani opravil prevelik poseg,« so zapisali in zagotovili, da bodo v prihodnje vso skrbnost namenili temu, da se kaj takega ne ponovi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

oblačno
vlažnost: 84 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/25

ponedeljek

16/20

torek

12/18

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Kranj, 10. junij 2024

Kuponske vstopnice za letno kopališče

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 10. junij 2024

Joga obraza, muzicirajmo skupaj

PRIREDITVE / Cerklje, 11. junij 2024

Branje Maistrove poezije

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 11. junij 2024

Joga obraza, muzicirajmo skupaj

IZLETI / Kranj, 11. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Naklo, 11. junij 2024

Pohod DU Naklo

IZLETI / Cerklje, 11. junij 2024

Kolesarjenje DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 12. junij 2024

Raziskovalno-razstavni projekt Skupaj

 

 
 

 

 
 
 

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...