Pogled na sotočje Save in Donave s trdnjave Kalemegdan / Foto: Slavko Zupanc

Kolesarsko potepanje Donava 2023, 8. del

Po zadnji kolesarski etapi je bil dan namenjen ogledu Beograda. Prenočili smo v hotelu na Ulici kneza Mihaila, glavni ulici za pešce, ki povezuje Terazije in Kalemegdan. Najprej smo se sprehodili do bližnjega Trga republike, kjer pred Narodnim muzejem stoji spomenik princa Mihaila na konju. Mihailo Obrenović je bil srbski vladar v 19. stoletju, leta 1868 so ga umorili. Bil je sin Miloša Obrenovića, ki je sodeloval pri prvi srbski vstaji, kjer so se pravoslavni prebivalci beograjskega pašaluka borili proti osmanski oblasti. Prvo srbsko vstajo je vodil Karađorđe (Đorđe Petrović), ki velja za ustanovitelja dinastije Karađorđevićev, ki so v 19. in 20. stoletju vladali Srbiji. Za nekaj časa so osvobodili celoten pašaluk, a ko je kasneje vstaja propadla, je moral Karađorđe zapustiti Srbijo. Drugo srbsko vstajo (1815) je vodil Miloš Obrenović, ki je po umoru Karađorđa, leta 1817 prišel na oblast. Umor je povzročil dolgoletne spore med potomci Karađorđa in Obrenovići, ki so se izmenjevali na srbskem prestolu.

S Trga republike smo se mimo narodnega gledališča in skozi Študentski park napotili proti Kalemegdanu. Najprej smo se sprehodili do trdnjave. Ogledali smo si vojni muzej na prostem. Povzpeli smo se na trdnjavo, si ogledali kapelo sv. Petke in bližnjo cerkev. Ustavili smo se pri 14 metrov visokem spomeniku Zmagovalec, ki simbolizira zmago Srbije proti Osmanskemu cesarstvu v balkanskih vojnah in proti Avstro-Ogrski v prvi svetovni vojni. S te točke je lep pogled na sotočje Save in Donave. S Kalemegdana smo se po Ulici kneza Mihaila vrnili v središče mesta.

Nekateri so se odločili, da se bodo z mestnim avtobusom zapeljali do Hiše cvetja, drugi pa smo se peš napotili proti cerkvi sv. Save. Pot nas je vodila mimo skupščine do cerkve sv. Marka v parku Tašmajdan. Nadaljevali smo do parka Cirila in Metoda, kjer imajo svoj spomenik Vuk Karadžić, reformator srbskega knjižnega jezika, Puškin, ruski pesnik in pisatelj, ter Ciril in Metod, ki sta znana po pokristjanjevanju Slovanov. Iz parka smo se napotili proti cerkvi sv. Save, največji pravoslavni cerkvi v Srbiji, ki je dobila ime po ustanovitelju srbske pravoslavne cerkve. Pred glavnim vhodom v cerkev je spomenik Karađorđu, začetniku dinastije Karađorđevićev, pri stranskem vhodu pa spomenik sv. Save. Po ogledu cerkve smo se proti središču mesta vračali čez trg Slavija in po Ulici kralja Milana prispeli na Terazije. Po krajšem počitku v hotelu smo se sprehodili še po Skadarliji in si privoščili večerjo. S prijetnim celodnevnim ogledom Beograda smo zaključili kolesarsko potepanje ob Donavi od Budimpešte do Beograda.

Oddajte svoj komentar

Kranj 32°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

15/34

torek

17/32

sreda

17/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.