Novi Sad, skupinska slika pred hotelom / Foto: Slavko Zupanc

Kolesarsko potepanje Donava 2023, 7. del

Danes nas čaka opis še zadnje, šeste etape našega kolesarjenja ob Donavi, in sicer od Novega Sada do Beograda, dolge 94 kilometrov. Iz hotela v središču mesta smo kolesarili mimo narodnega gledališča, trga Svobode in Donavskega parka. Po Varadinskem mostu, ki povezuje Novi Sad in Petrovaradin, smo prečkali Donavo in se peljali mimo Petrovaradinske trdnjave, skozi Petrovaradin, nekdanje utrjeno mesto na desnem bregu Donave, danes pa je to mestno naselje v okviru mesta Novi Sad. Pot smo nadaljevali skozi Sremske Karlovce, mesto v pokrajini Srem. Večino časa smo kolesarili po Sremu, ki leži med reko Donavo na severu in vzhodu in Savo na jugu, na zahodu pa meji na Slavonijo.

Iz Sremskih Karlovcev smo pot nadaljevali po cesti, ki vodi proč od Donave proti naselju Banstol na Fruški gori. Vzpon po dokaj prometni cesti je bil dolg štiri kilometre, premagali smo dvesto višinskih metrov. Po krajšem postanku je sledil sedemkilometrski spust do naselja Čortanovci. Med krajema Beška in Krčedin smo po nadvozu prečkali avtocesto E75, eno od glavnih evropskih cestnih povezav, ki povezuje skrajni sever (Norveška) in skrajni jug Evrope (Kreta, Grčija). Pri kraju Surduk smo se ponovno približali Donavi. V Batajnici, kjer je tudi vojaška letalska baza, smo se nekoliko oddaljili od reke. Nadaljevali smo do Zemuna, kjer smo zavili na kolesarsko stezo, ki je speljana tik ob Donavi. Zemun, nekoč samostojno mesto, je bil leta 1934 pripojen Beogradu. Arheološki ostanki pričajo, da je bil kraj poseljen že v mlajši kameni dobi. Zaradi strateške lege je bilo mesto prizorišče nenehnih bitk. Iz Zemunske trdnjave so bili izstreljeni prvi streli med prvo svetovno vojno, ko je avstro-ogrska vojska obstreljevala srbsko prestolnico Beograd.

Po kolesarski stezi ob Donavi smo nadaljevali mimo Novega Beograda ob rokavu Donave, kjer sta tudi dva rečna otoka, Veliki in Mali vojni otok. Kolesarska pot nas je vodila ob sotočju Save in Donave skozi Park prijateljstva in park Ušće. V Parku prijateljstva je tudi spomenik večnega ognja, ki je bil odkrit leta 2000 v spomin na žrtve Natovega bombardiranja. Sporni spomenik so po nekaj mesecih neznanci poškodovali in prekrili z grafiti. Ko so leta 2019 prenovili celoten Park prijateljstva, so ponovno uredili tudi spomenik. Nadaljevali smo skozi park ob reki Savi, ki smo jo prečkali po Brankovem mostu in prispeli na Terazije, osrednji mestni trg. Po coni za pešce smo prišli do hotela v središču mesta, se namestili v sobe in se pred večerjo še sprehodili po bližnjih ulicah in trgih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

pretežno oblačno
vlažnost: 70 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

18/30

sobota

17/33

nedelja

16/32

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Škofja Loka, 13. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

GLASBA / Škofja Loka, 15. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:35, 12. julij

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.