Kolesarjenje ob Donavi mimo odlomljenih dreves / Foto: Slavko Zupanc

Kolesarsko potepanje Donava 2023, 6. del

Etapo smo začeli v naselju Bačko Novo Selo. Prvih pet kilometrov nas je pot vodila po makadamskem kolovozu tik ob reki Donavi. Opazovali smo posledice hudega neurja, ki je pustošilo nekaj dni pred našim prihodom. Na poti so bili ponekod kupi peska in zemlje, odlomljene veje, ob poti pa je bilo veliko dreves brez krošenj, ki jih je močan veter odlomil nekaj metrov nad tlemi, ostala so le debla. Mi smo imeli na celotnem kolesarjenju kar srečo z vremenom, saj nas je do takrat dež namakal le nekaj zadnjih kilometrov na etapi dan prej. A napoved je bila zelo slaba, saj naj bi hudo neurje po drugi uri divjalo prav v Novem Sadu, našem cilju. Zato smo se odločili, da tisti dan ne bomo imeli odmora za malico in nobenih daljših postankov. Čim prej smo želeli priti na cilj.

Po nekaj kilometrih smo zavili nekoliko stan od reke in kolesarili po lokalni cesti skozi naselje Mladenovo, ki se imenuje po zdravniku in vojnem heroju iz druge svetovne vojne. Nadaljevali smo skozi Karađorđevo, v bližini katerega je posestvo Karađorđevo, ki je bilo ustanovljeno leta 1885 v času avstro-ogrske monarhije, ki je na tem mestu začela graditi kobilarno. V okviru posestva je poleg kobilarne tudi lovišče, del posesti je posebni naravni rezervat.

Ko smo prikolesarili do glavne ceste, smo zavili proti mestu Bačka Palanka, ki leži na levem bregu Donave v Srbiji. Arheološke izkopanine pričajo, da je bil kraj poseljen od kamene dobe dalje. Kraj je imel v različnih obdobjih različna imena, industrijski razvoj pa se je začel leta 1765, ko so zgradili opekarno. V bližini je mejni prehod s Hrvaško. Na desnem bregu Donave leži najvzhodnejše Hrvaško mesto Ilok. Zanimiv je pogled na zemljevid, kjer opazimo, da se Hrvaška na tem mestu v dolžini kakšnih dvajset kilometrov kot nekakšen polotok zajeda v Srbijo. Od tu dalje Donava ni več mejna reka med Srbijo in Hrvaško.

Iz Bačke Palanke smo do naselja Čelarevo kolesarili po lokalni cesti, nato pa zavili na označeno donavsko kolesarsko pot, ki pelje po nasipu ob Donavi. Zaradi neurja, ki je v teh krajih divjalo pred dnevi, nismo bili prepričani, ali je pot prevozna. Prijazen domačin iz bližnje hiše nam je povedal, da vse posledice neurja še niso odstranjene, da pa je pot za silo v redu. Kolesarili smo skozi naselja Begeč in Futog do našega cilja v Novem Sadu. Tik pred neurjem smo prispeli v hotel v središču mesta, se namestili v sobe in si privoščili kratek počitek. Neurje ni dolgo trajalo, tako da smo imeli še dovolj časa za ogled mesta. Po ogledu smo si privoščili večerjo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno oblačno
vlažnost: 54 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

15/24

četrtek

12/28

petek

13/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 4. julij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

RAZSTAVE / Radovljica, 5. julij 2024

Fotografska razstava Venice Mistery

PRIREDITVE / Kranj, 6. julij 2024

Na Goteniški Snežnik

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. julij 2024

Koncert kitaristke in kantavtorice

PRIREDITVE / Cerklje, 6. julij 2024

Piknik DU Cerklje

GLASBA / Srednja vas, 7. julij 2024

Koncert ljudskih pevcev

GLASBA / Kranj, 9. julij 2024

Koncert večnih uspešnic Sepulture

IZLETI / Cerklje, 9. julij 2024

Kolesarski izlet DU Cerklje

 

 
 

 

 
 
 

Prvič po obvoznici / 10:21, 4. julij

Izjava ministrstva za infrastrukturo: "Kot izhaja iz medijskih objav, so v Občini Železniki brez pooblastil in v nasprotju z zakonskimi pred...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...

Preureditev območja na Planini / 17:58, 26. junij

Pri toplarni na Planini poleg cestne povezave s Supernovo, naj bi zgradili še cca 70 parkirnih mest? Mogoče podzemna.

Kranjska Severna vrata bo gradilo podjetje Dolnov / 17:53, 26. junij

Kar posledično pomeni, če se tako mudi z omenjeno gradnjo, da v Kranju ne bo regijske bolnice?
Mogoče bo pa prej zgrajena avtobusna postaja? Mogoče celo v Kranju!

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:31, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.