Eden od programov Varne hiše Gorenjske je tudi Materinski dom Gorenjske. / Foto: arhiv Društva za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja Varna hiša Gorenjske

Olajšajo jim nove poti v življenju

V okviru Društva za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja Varna hiša Gorenjske izvajajo socialnovarstvene programe, ki so namenjeni podpori žrtvam nasilja in ženskam v stiski.

Ker imate pravico živeti brez nasilja, v miru in sprejemati odločitve o sebi, jih lahko pokličite na telefonsko številko 051 200 083 od ponedeljka do četrtka od 8. do 18. ure in v petek od 7. do 13. ure.

Kranj – Program Varna hiša Gorenjske je namenjen ženskam in otrokom žrtvam nasilja. »V okviru programa jim nudimo možnost umika pred nasiljem v varen prostor, podporo pri ozaveščanju o osebni situaciji, zaščito in podporo pri zavestnem spreminjanju lastnega življenja in razvijanju veščin za življenje. Podporo jim nudimo po odhodu iz programa. Prav tako obveščamo strokovno in laično javnost o ničelni toleranci do nasilja,« pravijo v Društvu za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja.

V program Varna hiša Gorenjske je bilo lani vključenih 44 različnih uporabnikov, žensk in otrok žrtev nasilja. Nekaj več jih je sicer klicalo, da potrebujejo pomoč in razmišljajo o odhodu iz nasilnega razmerja, a se kasneje za to niso odločile. Dejstvo je namreč, da to dejanje terja veliko poguma. Kljub temu je bilo od začetka delovanja programa pred več kot dvajsetimi leti vanj vključenih 1113 žensk in otrok.

Materinski dom

Eden od programov Varne hiše Gorenjske je tudi Materinski dom Gorenjske, ki pa je namenjen nosečnicam, ženskam z otroki in izjemoma ženskam brez otrok, ki so se znašle v socialni stiski in nimajo druge možnosti bivanja ter so pripravljene aktivno reševati svojo situacijo. Program uporabnicam nudi namestitev za krajši čas oziroma najdlje do enega leta.

»Namestitev omogočamo tudi ženskam po zaključenem programu v Varni hiši. V okviru programa uporabnikom nudimo prostor, zaščito, podporo, strokovno pomoč in zagovorništvo. Zagotavljamo jim varen prostor, podporo in učenje ter razvijanje socialnih veščin za življenje, jih podpiramo in krepimo pri starševski vlogi in vzgoji otrok ter nudimo podporo po odhodu iz programa,« pojasnjujejo in dodajajo, da je bilo samo lani v program vključenih 26 žensk in njihovih otrok. Od septembra 2010, ko so uvedli ta program, je bilo vanj vključenih 266 žensk in otrok. Vsem, ki ste v stiski in ne veste, kam se obrniti, svetujejo, da jih pokličete na telefonsko številko 031 688 805.

Center za informiranje in svetovanje

V Varni hiši Gorenjske skrbijo tudi za program CIS – Center za informiranje in svetovanje za žrtve nasilja na Gorenjskem, ki je namenjen polnoletnim uporabnikom. S soglasjem staršev nudijo pomoč tudi mladoletnim osebam, ki doživljajo različne vrste nasilja. »Uporabnikom nudimo informacijske, razbremenilne, psihosocialne in svetovalne razgovore in jih informiramo o možnih oblikah pomoči, ki jih lahko uporabijo. Prav tako jim nudimo spremstvo do različnih služb, strokovnjakov in po potrebi izvajamo zagovorništvo,« pravijo in dodajajo, da je bilo lani v program vključenih 124 različnih uporabnikov. V centru se lahko oglasite od ponedeljka do petka. V ponedeljek in torek od 13. do 19. ure, v sredo, četrtek in petek pa od 8. do 15. ure. Za točen termin se dogovorite po telefonu na številki 030 380 380 ali pa pišete na elektronski naslov cis@cisgorenjske.si.

V letu 2022 je začela delovati tudi skupina za samopomoč za žrtve nasilja oz. po preživetem nasilju, ki je namenjena medsebojni podpori.

»Veliko uporabnikov nam reče, da jim je žal, da niso prej izvedeli za nas, saj bi jim bilo še lažje pri reševanju njihove situacije. Zato je pomembno, da ne odlašate. Ko potrebujete pomoč in če se dogaja nasilje, čim prej poiščete pomoč. Edina rešitev je, da spregovorimo o nasilju in ga s tem ustavimo. Vsak izmed nas ima pravico do dostojnega in lepega življenja,« tudi pravijo v Društvu za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja.

Izvedbo programov sofinancirajo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, vseh 18 gorenjskih občin ter Fundacija invalidskih in humanitarnih organizacij, donatorji in sponzorji, ki se jim v kolektivu Društva za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja Varna hiša Gorenjske v imenu mamic in otrok iz srca zahvaljujejo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/23

sobota

10/22

nedelja

9/25

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Naklo, 25. maj 2024

Pohod po Naklem in okolici – Voglarjeva pot

PRIREDITVE / Škofja Loka, 25. maj 2024

Revija mladih slovenskih orglavcev

PRIREDITVE / Breg ob Savi, 26. maj 2024

Župnijski slovesnosti na Bregu ob Savi

IZLETI / Kranj, 27. maj 2024

Ohranjanje zdravja za člane MDI Kranj

DELAVNICE / Kranj, 28. maj 2024

Delavnica šivanja vrečk za sadje ali zelenjavo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kranj, 1. junij 2024

Družabno srečanje slepih in slabovidnih

IZLETI / Kranj, 1. junij 2024

Na Grmado in Stene sv. Ane

 

 
 

 

 
 
 

Rešitev je kavcijski sistem / 09:28, 24. maj

Ena večjih bedarij zadnjih desetletij je pitje vode iz plastenk. Povrhu ob držanju flaše plastika poka. Boste rekli koga to moti. Recimo v a...

Policisti preverjali, kako vzorni so vozniki e-skirojev / 16:00, 23. maj

No ja, ko vidiš kako kršijo prometne predpise starejši, potem že veš kako vzgajajo otroke. Zato ni čudno, da se otroci obnašajo kot se v krš...

Do hitrejše in kvalitetnejše povezave s spletom preko omrežja RUNE / 15:40, 23. maj

Upam, da to berejo tudi uslužbenci Telekoma in nam v Kranju omogočijo optično povezavo v internet, ne pa da še dandanes uporabniki visimo na...

Helikoptersko reševanje / 15:38, 23. maj

Zadeva se vleče že od leta 1979 dalje. Takrat in nekaj kasneje bi lahko dobili polno opremljen helikopter zastonj in bi lahko le nadgrajeval...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 13:04, 22. maj

Ta pokvarjena in nesposobna vlada bo uničila vse, kar je še delovalo v Sloveniji. Treba bo na ulice in jih pognati iz foteljev. Levica misli, da je vladanje njen peskovnik.

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...