Sombor, skupinska slika pred odhodom / Foto: Slavko Zupanc

Kolesarsko potepanje Donava 2023, 5. del

Prenočili smo v mestu Sombor, ki leži v zahodni Bački v Srbiji. Prtljago smo naložili na kombi, ki nas je spremljal na poti, in se s kolesi odpravili na zajtrk v Etno restoran Fijaker, ki stoji v Parku herojev v središču mesta. V bližini Somborja je naravni rezervat Gornje Podonavje, zaščiteno območje mokrišč na levem bregu Donave. Obsega dve veliki močvirji Monoštorski rit in Apatinski rit ter gozdove, travnike, ribnike, močvirja, donavske meandre in 66 kilometrov reke Donave.

Mimo Somborja teče tudi Veliki bački kanal, ki je del sistema prekopov Donava–Tisa–Donava. Ko smo zapustili mesto, smo zaradi popravila glavnega mostu morali kanal prečkati po začasnem pontonskem mostu. V prvem delu smo kolesarili po glavni cesti do 17 kilometrov oddaljenega Apatina, ki leži ob Donavi in je bil zaradi ugodne geografske lege pomemben že v prazgodovini.

V obdobju rimskega cesarstva je imel Apatin pomembno vlogo pri obrambi panonske province. V šestem stoletju so se tu naselili Slovani. Kasneje je mesto nekaj časa spadalo pod Bolgarsko cesarstvo, nato pod Ogrsko kraljestvo, potem je bilo tu Otomansko cesarstvo, v 17. stoletju pa je postalo del habsburške monarhije. Po podatkih iz leta 1910 je večina prebivalcev govorila nemški jezik. Po prvi svetovni vojni je Apatin postal najprej del Kraljevine Srbije in nato del Kraljevine Jugoslavije. Mesto je znano po veliki ladjedelnici, ki je bila zgrajena pred več kot sto leti. V času druge svetovne vojne je bil Apatin do leta 1944 pod nadzorom Madžarske, nato pa je postal del Jugoslavije. Znan je tudi po pivovarni, kjer proizvajajo pivo Jelen.

Iz Apatina je do kraja Bogojevo uradna kolesarska pot speljana ob Donavi, mi pa smo se odločili za bolj neposredno in osem kilometrov krajšo pot po cesti skozi kraje Svilojevo in Sonta. V bližini naselja Bogojevo sta most čez Donavo in mejni prehod med Srbijo in Hrvaško. Tu bi prečkali reko, če bi se odločili za nadaljevanje kolesarjenja po hrvaški strani, po desnem bregu Donave skozi Vukovar do Iloka na Hrvaškem in nato nazaj na levi breg do Bačke Palanke v Srbiji. Mi smo nadaljevali po srbski strani po nasipu, ki je speljan ob reki. V bližini naselja Karavukovo smo prečkali enega od kanalov sistema Donava–Tisa–Donava in kolesarili po nasipu ob reki skozi kraj Labudnjača do cilja Bačko Novo Selo. Vreme tisti popoldan ni bilo preveč prijazno za kolesarjenje, saj nas je zadnjih deset kilometrov kar precej namakal dež. Prenočili smo v hotelu Bela vrba, ki stoji nekoliko zunaj iz naselja v bližini Donave. Pred večerjo smo opazovali še lep sončni zahod.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

14/28

četrtek

15/29

petek

16/31

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 27. junij 2024

Ohranjanje zdravja za člane MDI Kranj

PRIREDITVE / Begunje, 27. junij 2024

Srečanje radovljiških upokojencev

IZLETI / Šenčur, 29. junij 2024

Pohod na Rašico

RAZSTAVE / Jesenice, 2. julij 2024

Razstava foto kluba iz Nemčije

IZLETI / Kranj, 2. julij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kranj, 6. julij 2024

Na Goteniški Snežnik

 

 
 

 

 
 
 

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...

Preureditev območja na Planini / 17:58, 26. junij

Pri toplarni na Planini poleg cestne povezave s Supernovo, naj bi zgradili še cca 70 parkirnih mest? Mogoče podzemna.

Kranjska Severna vrata bo gradilo podjetje Dolnov / 17:53, 26. junij

Kar posledično pomeni, če se tako mudi z omenjeno gradnjo, da v Kranju ne bo regijske bolnice?
Mogoče bo pa prej zgrajena avtobusna postaja? Mogoče celo v Kranju!

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:44, 26. junij

Vsekakor za. JEK2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:42, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:33, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:31, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.