Letošnji Ruthin tek je bil jubilejen. / Foto: Primož Pičulin

Na Ruthinem teku že desetič dobrodelni

Zadnji februarski konec tedna je Športno humanitarno društvo Vztrajaj – Never give up organiziralo 48-urni neprekinjen humanitarni Ruthin tek in pohod okoli Blejskega jezera, ki je letos zaradi zapore na Mlinem potekal nekoliko drugače. Udeležilo se ga je 730 tekačev in pohodnikov.

Bled – Tek, ki se ga je v vseh letih doslej skupno udeležilo že skoraj deset tisoč tekačev, poteka v spomin na Ruth Podgornik Reš, preminulo ultramaratonko in vrtnarko. »Bila je udeleženka našega prvega teka, ki smo ga organizirali na Bledu. Spomin na Ruth v društvu ohranjamo z njeno najljubšo disciplino – tekom, ki smo ga poimenovali po njej,« je povedal Matej Markovič, predsednik humanitarnega društva Vztrajaj – Never give up.

Ruthin tek se je začel v petek popoldne in sklenil v nedeljo ob 17. uri. Sodelujoči so se lahko pridružili kadar koli in pretekli oziroma prehodili poljubno razdaljo. Letos je bil krog zaradi zapore na Mlinem nekoliko daljši. »Naredili smo krajši 'obvoz' čez Stražo, zaradi česar je bil krog daljši za štiristo metrov in je tako skupno meril 6300 metrov, obenem pa so morali tekači in pohodniki premagati petdeset metrov višinske razlike,« je pojasnil Markovič.

Kljub vremensko ne najugodnejšim razmeram, ki so bile obarvane z dežjem, je bilo na deseti izvedbi 730 udeležencev, med katerimi je bilo več takih, ki so naredili sto kilometrov. V teku je najdlje vztrajal Anže Česen, ki je v 24 urah pretekel 170 kilometrov. Vseh 48 ur pa sta bila na progi Borut Rojc in Tea Kastelic iz Ljubljane, ki sta v izmeničnem teku in hoji opravila 200 kilometrov.

»Bilo je klasično trailaško, torej dež in blato, a kljub temu super izkušnja,« je bil zadovoljen Rojc, ki je dejal, da je tek tudi priložnost za druženje. »Kljub vmesnim naporom, ki so izrazitejši ponoči, vztrajaš in premaguješ sam sebe. Klanec, kjer je potekal obvoz, nas je malce upočasnil, zato smo za obhod potrebovali približno 15 minut več,« je pojasnil.

Teka se že vseh deset let udeležuje Pika Neža Pajnič z Vrhnike. »Pridem predvsem zato, ker tečemo za dober namen,« je poudarila Pajničeva, ki je tekla podnevi, ponoči si je privoščila počitek. Tekačem se je v soboto zjutraj pridružila tudi Valerija Mrak iz Gorenje vasi, ki ji razgiban teren ni povzročal preglavic. »Dež in blato me ne motita, razgiban teren mi je všeč. Sprva sem namerava tek opraviti v domačem okolju, a sem se zaradi dobrodelne note odločila, da pridem na Bled,« nam je zaupala.

Tek je bil dobrodelno obarvan, saj bo društvo vsa zbrana sredstva namenilo za pomoč družinam v stiski. Kot je povedal Matej Markovič so zbrali 9950 evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

oblačno
vlažnost: 65 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

17/31

sreda

17/31

četrtek

17/32

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 20. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Kmete moti trasa plinovoda / 17:31, 16. julij

Vse to se dogajo ker službe MO Kranj ne sčitijo interesa občanov.Ne vem ali je ležernost ali strokovnost ljudi ki zasedajo ključna delavna...

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?