Skrinjica na Firstovec repu s smerokazom proti Loški steni / Foto: Jelena Justin

Visoko nad Kolpo

Firstov rep (1002 m n. m.)–Loška stena (876 m n. m.)–Cerk (1192 m n. m.)–Krokar (1122 m n. m.) – Danes bomo obiskali štiri vrhove Borovške gore, ki se razprostira med dolino Kolpe in Goteniškim Snežnikom. Izlet v svet, kjer je medved doma.

Ko se iz doline reke Kolpe zazremo v južno ostenje Borovške gore, je videti kot nekakšen rob, kot kraški rob. Tudi njen svet je zelo kraški. Neokrnjena divjina kočevskih gozdov, kjer je pragozd ter več naravnih rezervatov, je obiska vredna lokacija. Gremo?

Zapeljemo se do Ribnice, kjer nadaljujemo proti Kočevju. Pred Kočevjem zavijemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki zavijemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki. V Borovcu nadaljujemo desno v smeri prelaza Strma Reber. Ko prispemo v zaselek Ravne (lesena tabla, manjša), nadaljujemo do parkirišča tik pred prometnim znakom za 10-odstotni klanec. Na drugi strani ceste zagledamo oznako na kamnu za Cerk.

Pot se zložno vzpne čez travnik, kjer zagledamo bližnjo lovsko kočo. Sledimo stezi v levo, nato pa kolovozu, ki se zmerno strmo vzpne. Čez približno 15 minut dosežemo razpotje, kjer se z leve priključi steza s Krempe. Mi zavijemo desno, prečimo manjšo grapo in se po gozdnem pobočju in po kolovozu povzpnemo do makadamske ceste. Sledimo markacijam in kmalu dosežemo odcep za Cerk. Do tukaj se bomo kasneje vrnili, mi pa še kar nadaljujemo v smeri Firstovega repa, ki ga tudi končno zagledamo zapisanega na enem od smerokazov. Cesta se začne spuščati in nas pripelje do spominskega znamenja nekdanje partizanske bolnišnice. Zavijemo levo, cesta se začne vzpenjati. Dosežemo obračališče, na levi pa opazimo oznake za Firstov rep in tudi za Loško steno. Kolovoz se rahlo spušča in na ostrem desnem ovinku nadaljujemo kar naravnost skozi gozd. Občutek je, kot da hodimo po nekakšnem pomolu. Hitro dosežemo Firstov rep, kjer je vpisna skrinjica. Do Loške stene se bomo kar spuščali. Bodimo oprezni za markacijami, saj je svet izrazito kraški. Razgled z Loške stene je spektakularen, saj se globoko pod nami pokaže dolina reke Kolpe, vidi se Snežnik, Gorski kotar, Učka.

Vrnemo se po poti dostopa nazaj do odcepa za Cerk. Sledimo kolovozu. Na enem od razpotij naj nas ne zavedejo čudno postavljene markacije. Sledimo desnemu kolovozu, do izravnave pod vrhom, ko se usmerimo na strmo stezo levo, ki nas pripelje na vrh, ki je najvišji vrh Borovške gore. Zdaj nas čaka še prečenje do Cerka. Do tja ni markirane poti. Z vrha Cerka se po skromni stezici, ki je sledljiva, spustimo skoraj do izravnave. Na drevesih so modre pike in črte, ki označujejo območje gozdnega rezervata. Ko pike izginejo pa tudi steza je slabše vidljiva, se držimo levega roba gozda. Ko na desni strani zagledamo pobočje in njegov rob, prečimo gozd in se po desnem pobočju, kjer je spet udobna steza, povzpnemo na vrh Krokarja. Vmes opazimo stezico, ki gre naravnost, a mi smo zavili desno proti vrhu. Do tega razcepa se bomo pri sestopu vrnili. Ta del poti smo prehodili po pragozdu in vstop vanj je pravzaprav prepovedan. Na vrhu Krokarja je ogromen možic. Z vrha sestopimo nazaj po poti prihoda do razcepa, kjer zavijemo desno in se začnemo sem in tja precej strmo spuščati do sedla Krempa. Na sedlu zavijemo levo navzdol, čez travnik in se spustimo do nekdanje nemške vasi Inlauf, od koder nadaljujemo do glavne ceste in vasi Borovec. Ko dosežemo glavno cesto, se po njej sprehodimo približno 1500 m do jeklenega konjička v Ravnah.

Nadmorska višina: 1192 m
Višinska razlika: 900 m
Trajanje: 7 ur
Zahtevnost: 3 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno oblačno
vlažnost: 58 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

17/25

ponedeljek

16/27

torek

12/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

RAZSTAVE / Jesenice, 2. julij 2024

Razstava foto kluba iz Nemčije

IZLETI / Kranj, 2. julij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 2. julij 2024

Kolesarjenje DU Kranj

IZLETI / Cerklje, 2. julij 2024

Pohodni izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 4. julij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kranj, 6. julij 2024

Na Goteniški Snežnik

 

 
 

 

 
 
 

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...

Preureditev območja na Planini / 17:58, 26. junij

Pri toplarni na Planini poleg cestne povezave s Supernovo, naj bi zgradili še cca 70 parkirnih mest? Mogoče podzemna.

Kranjska Severna vrata bo gradilo podjetje Dolnov / 17:53, 26. junij

Kar posledično pomeni, če se tako mudi z omenjeno gradnjo, da v Kranju ne bo regijske bolnice?
Mogoče bo pa prej zgrajena avtobusna postaja? Mogoče celo v Kranju!

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:31, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:24, 26. junij

Jek2? Na vsak način, vendar brez Hrvatov in brez GEN-I. Naj proizvedeno elektriko prodaja kar sam Jek2 brez posrednikov samo domačim odjemal...