Pogajanja o zahtevah kmetov

V četrtek so se nadaljevala pogajanja med predstavniki kmetijskih organizacij in resornih ministrstev o izpolnitvi zahtev, ki so jih kmetje dali na lanskih spomladanskih protestih.

Danes, v torek, bo glede izvzema OMD plačil iz obdavčitve sestanek z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem, 15. marca pa se bo sestala delovna skupina za zveri.

Ljubljana – Predstavniki kmetijskih organizacij – sindikata kmetov, kmetijsko-gozdarske zbornice, zadružne zveze, zveze kmetic, zveze slovenske podeželske mladine in združenja hribovskih in gorskih kmetov – so v četrtek nadaljevali pogajanja z resornimi ministrstvi o izpolnitvi stavkovnih zahtev, ki so jih kmetje dali lani spomladi na protestih po Sloveniji. Z vladne strani so tokrat na pogajanjih sodelovali ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić in minister za naravne vire in prostor Jože Novak ter njuni sodelavci. Glavne teme pogajanj so bile: izvzem plačil za območja z omejenimi možnostmi za kmetovanje (OMD plačil) iz obdavčitve, umik prepovedi preoravanja zemljišč ob vodotokih, umeščanje suhih zadrževalnikov vode na kmetijska zemljišča, revidiranje bonitetnih točk za kmetijska zemljišča in problematika zveri.

Ministrica Mateja Čalušić je po srečanju ocenila, da so bila pogajanja konstruktivna, z dobrimi obeti za naprej in da so že bližje končnim rešitvam. V kmetijskih organizacijah priznavajo, da so od pogajanj pričakovali več, saj so namesto konkretnih rešitev za posamezne zahteve dobili le obljube po dodatnih analizah in sestankih.

Najbolj pereča tema pogajanj je bilo umeščanje suhih zadrževalnikov vode na kmetijska zemljišča, kmete pri tem najbolj skrbi, da bo država za njihovo ureditev posegla po razlastitvi zemljišč. »Ne gre za to, da bi koga razlaščali, temveč da se pošteno pomenimo o odkupih ali drugih alternativah (npr. zamenjava zemljišča),« je dejal minister Jože Novak in dodal, da bodo pogovori s kmeti in stroko potekali po 15. marcu. »Najbolj ključno je zagotovilo ministrstva, da ne bo razlastitev na območjih, kjer so suhi zadrževalniki že v občinskih prostorskih načrtih,« je po pogajanjih dejal predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice Roman Žveglič.

Kmetijske organizacije zahtevajo tudi ukinitev prepovedi preoravanja kmetijskih zemljišč v varovalnem pasu vzdolž vodotokov, tako da bi kmetje na teh območjih, ob upoštevanju prepovedi gnojenja in uporabe fitofarmacevtskih sredstev, še vedno lahko pridelovali hrano. Na kmetijskem ministrstvu so pojasnili, da bo za ukinitev prepovedi preoravanja treba spremeniti strateški načrt skupne kmetijske politike. Spremembe načrta bodo pripravili marca.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

delno oblačno
vlažnost: 37 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

4/20

sobota

7/20

nedelja

11/15

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

RAZSTAVE / Rateče - Planica, 30. marec 2024

Razstava ročnih del

OBVESTILA / Sv. Jošt nad Kranjem, 31. marec 2024

Praznovanje velike noči

PRIREDITVE / Kokrica, 1. april 2024

Odprto prvenstvo v sekanju pirhov

PRIREDITVE / Adergas, 1. april 2024

Sekanje in valucanje pirhov

OBVESTILA / Šenčur, Kranj, Trboje, Britof, 2. april 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Cerklje, 2. april 2024

Pohodni izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 4. april 2024

Izlet DU Kranj

OBVESTILA / Šenčur, Kranj, Trboje, Britof, 4. april 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

 

 
 

 

 
 
 

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...

Že zdaj učenje materinščine / 08:41, 25. marec

Pod to skrajno levičarsko vlado bodo kaj kmalu Slovenijo spremenili v geto za Slovence in razglasili Tretjo Jugoslavijo.

Kranj diha z vojašnico / 14:25, 22. marec

Dežman, katera vlada do sedaj vas ni nategnila? OK, ta tolpa kriminalcev je razred zase, to je res...

Že zdaj učenje materinščine / 14:24, 22. marec

Omogočili pouk bosanskega jezika? Kakšen poseben razlog? V Sloveniji pač uradni jezik Slovenščina !!
Zaenkrat še !

Protestno pismo zaradi uničenja grba Republike Slovenije / 14:21, 22. marec

Hobič in Hribovšek, a nimata nobenega pametnega dela??