Direktor Inštituta za nutricionistiko Igor Pravst

Razglasili tudi živila desetletja

Inštitut za nutricionistiko je med najbolj inovativna živila uvrstil tudi izdelke, proizvedene na Gorenjskem.

Ljubljana – Inštitut za nutricionistiko je že deseto leto zapored razglasil najbolj inovativna živila in tokat prvič tudi živila desetletja. Kot je poudaril direktor inštituta Igor Pravst, je že od začetka namen projekta spodbujanje inovativnosti domačih proizvajalcev pri razvoju živil in tako potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil. »Pomemben poudarek pri izboru je na ugodni prehranski sestavi, upoštevamo pa tudi druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost potrošniku in okolju. V zadnjih letih smo zaznali usmeritev podjetij k razvoju živil v smeri zagotavljanja bolj trajnostne prehrane, pri čemer naslavljajo tako zmanjševanje vpliva na okolje kot tudi ugodno prehransko sestavo, za podporo zdravju potrošnikov. Največ pozornosti usmerjajo v zniževanje vsebnosti soli in sladkorja v živilih. Kot zelo koristno vidimo tudi vse pogostejše vključevanje precej zapostavljenih stročnic v raznolike živilske izdelke. Gre za sestavino z visoko prehransko vrednostjo, ki je pomembna tudi z vidika okoljske trajnosti.«

Za najbolj inovativna živila leta 2024 so razglasili: enolončnico s čičeriko ETE Kamnik, proseno kašo z jabolki invalidskega podjetja Mercator IP, ki ima obrat tudi v Naklem, linijo pijač Dana Mineral brez sladkorja in sladil, Sparov jesenski kruh, linijo testenin iz črne soje Poljka iz Kmečke pekarne, linijo EGO jogurtov v lončku Ljubljanskih mlekarn, kefir Krepki suhec z dodanimi beljakovinami Mlekarne Krepko, burek s čičerikino kremo iz Pekarne Pečjak in podjetja Grashka ter lečin tatar – zelenjavni namaz Argeta iz Atlantic Droga Kolinska. Posebno nagrado za inovativnost pri izboljševanju sestave živil sta prejela Don Don, ki ima poslovno enoto tudi Stražišču v Kranju, in Lidl s sedežem v Komendi za njun proteinski kruh brez kvasa, posebno nagrado s področja trajnosti pa domžalski Bevo za rastlinska »rebrca« Juicy Marbles.

Nagradili že več kot sto živil

Inštitut je od leta 2015 nagrado za najbolj inovativna živila podelil več kot stotim živilom, ki so v svoji kategoriji najbolj izstopala. »Danes je na prodajnih policah še vedno približno tri četrtine v zadnjem desetletju nagrajenih živil, kar je pomemben uspeh vseh vpletenih. Izkušnje namreč kažejo, da mnoga inovativna živila z ugodno hranilno sestavo hitro izginejo s trgovskih polic, saj jih proizvajalcem ne uspe učinkovito predstaviti potrošnikom,« je pojasnila sodelavka inštituta Anita Kušar.

Inovacije desetletja

Ob desetletnici projekta je inštitut prvič podelil tudi jubilejne nagrade živilom, ki so v zadnjem desetletju v svoji kategoriji posebej izstopala. V obravnavo so bila vključena vsa v preteklih letih nagrajena inovativna živila, ključen kriterij pa je bil prehranski profil. Nagrade inovacija desetletja so prejeli: Žito, ki ima pekarno tudi v Lescah, za kruh Drožnik, Mercator IP za zelenjavni namaz veganski tatarc Minute, Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Pekarna Grosuplje (Don Don) za pirin polnozrnati kruh, Mlekarna Celeia za linijo jogurtov LCA brez dodanega sladkorja in brez sladil, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija, podjetje BMM za Gabaroni ekološke čičerikine svedrce, Mlinarstvo Rangus za Zlato tatarsko ajdovo kašo in Delamaris za ribje solate Delamaris. Posebno jubilejno nagrado je prejela pekarna Spar za inovativnost pri izboljševanju sestave kruhov.

Projekt že od začetka sofinancira ministrstvo za zdravje, podpira pa ga Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. »Izbor je primer odličnega sodelovanja in vključevanja priporočil zdravstvene in prehranske stroke v razvoj kakovostnih, zdravju koristnih živil, ki so del varovalne prehrane. Ta nas ščiti pred sodobnimi civilizacijskimi boleznimi,« je poudarila Vesna Marinko, generalna direktorica direktorata za javno zdravje na zdravstvenem ministrstvu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno oblačno
vlažnost: 72 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

16/26

torek

16/24

sreda

15/26

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

/ Gorenja vas, 25. junij 2024

Prireditve ob dnevu državnosti

IZLETI / Naklo, 25. junij 2024

Kolesarji po občini Naklo

PRIREDITVE / Preddvor, 26. junij 2024

Telovadba, angleška urica

RAZSTAVE / Škofja Loka, 26. junij 2024

Sodobna umetniška keramika

IZLETI / Kranj, 27. junij 2024

Ohranjanje zdravja za člane MDI Kranj

PRIREDITVE / Begunje, 27. junij 2024

Srečanje radovljiških upokojencev

IZLETI / Šenčur, 29. junij 2024

Pohod na Rašico

RAZSTAVE / Jesenice, 2. julij 2024

Razstava foto kluba iz Nemčije

 

 
 

 

 
 
 

Tihotapili naj bi vojaško orožje / 12:27, 24. junij

Še malo, pa bodo taki služili kazen po en dan v tednu lahko na x lokaciji, recimo na morju. Edino kar je dobrega pri tem, ampak to ni v obzi...

Trasa v grobem določena, možna odstopanja / 09:04, 24. junij

Kako lepa pravljica. Naši politiki in projektanti so eni taki pravljičarji, da bi jim zavidal tudi največji svetovni pisatelji. V SLO je zgrajeno kar je zgrajeno. Smo še staro lahko popravljamo.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 09:01, 24. junij

Čimprej zgraditi. Cena? Cena ni problem. Že videno pri TEŠ-u. A se splača? Seveda se. Že videno pri TEŠ-u.

Plačljivo parkirišče pri Erjavčevi koči na Vršiču / 09:00, 24. junij

Če bi bili avstrijci ali italijani naši gospodarji, bi bil že zdavnaj predor pod Vršičem; na Vršič pa bi vozila gondola. Cesta bi bila samo ...

Plačljivo parkirišče pri Erjavčevi koči na Vršiču / 19:35, 23. junij

Masovni turizem na gorenjskem zadnja leta uničuje krajino. Prejšnji dan sem bil na Bledu, pa to sploh ni več normalno !! Kaj bo šele na višku sezone..

V taborišču počasne smrti / 19:31, 23. junij

Zanimivo, ista zgodba mojega deda, po vojni bil 42 let obrtnik, nikoli nobenih težav !

Janša pozval Goloba k odstopu / 19:29, 23. junij

Golob odstop, Janšari v penzijo..