Po eksploziji je stanovanjsko hišo zajel še požar. / Foto: Gorazd Kavčič

V eksploziji porušilo hišo

Najverjetneje napaka na plinski grelni napravi je v sredo zjutraj povzročila hudo eksplozijo v kleti stanovanjske hiše v Trbojah, ki jo je takoj zajel še požar. Poškodovanih ni bilo.

Trboje – V montažni stanovanjski hiši na obrobju Trboj v občini Šenčur je v sredo okoli 6.30 odjeknila močna eksplozija, domnevno zaradi napake na plinski grelni napravi. V času eksplozije sta bila v hiši lastnika, mož in žena, stara 75 in 57 let, ki ju je sin, sicer operativni prostovoljni gasilec, ob pomoči sorodnika s pomočjo lestve še pravočasno rešil iz hiše, preden je ta popolnoma zgorela in se sesedla sama vase. K sreči se v eksploziji in ka­snejšem požaru stanovalca nista poškodovala.

Ob pogledu na kup gorečih ruševin, ki so jih hiteli odstranjevati, da bi gasilcem olajšali gašenje žarišča požara v podkletenem delu, si je bilo težko predstavljati, da je tam stala ena najlepših hiš v Trbojah, kot so povedali domačini. Videti je bila pravljično, grajena v kanadskem stilu. Od tam so jo po delih tudi pripeljali, smo izvedeli. Še težje pa je bilo verjeti, da lastnika v eksploziji nista bila poškodovana. »Imeli so veliko srečo, starša in sin, ki živi v bližini in je po lestvi splezal v zgornji del hiše, kjer je iz spalnice potegnil očeta. Mati, kot sem slišal, je bila na balkonu, ko je eksplodiralo. Domači gasilci smo bili na kraju v petih minutah in je že vse gorelo, nič se ni dalo pomagati. Hiša pa je bila od eksplozije prepolovljena,« je po koncu intervencije pripovedoval eden od trbojskih gasilcev.

Tudi vodja intervencije Andraž Šifrer, poveljnik operative v Gasilsko reševalni službi Kranj, je pritrdil, da je bila hiša ob njihovem prihodu že povsem v ognju in se je začela sesedati sama vase. »Nekaj minut čez pol sedmo uro zjutraj smo bili obveščeni, da je prišlo do eksplozije v stanovanjskem objektu v Trbojah. Poleg poklicne gasilske enote iz Kranja je na kraj dogodka takoj odhitelo več prostovoljnih gasilskih enot iz občine Šenčur, kasneje pa so se jim pridružile še prostovoljne gasilske enote iz mestne občine Kranj, predvsem zaradi dovažanja vode s cisternami, saj je bila poraba vode zelo velika. Hidrantno omrežje je sicer delovalo, a za potrebe intervencije ni zadoščalo,« je povedal in dodal, da so gasilci ob prihodu tudi takoj zaprli dovod plina iz nadzemnega plinohrama.

Kot je še pojasnil Šifrer, je bilo gašenje zahtevno. »Problem je bil, ker je v kletnem prostoru intenzivno gorelo, do tja pa gasilci nismo mogli dostopati, dokler nismo s pomočjo delovnih strojev odstranili porušenih delov,« je povedal. Bilo pa je tudi stresno, je dodal. »V objektu sta bili v času eksplozije po besedah sorodnikov dve osebi, ki ju je eden od sorodnikov iz sosednjih objektov tudi rešil. Še vedno zaupamo pričevanjem sorodnikov, da sta bili res samo dve osebi. A šele ko bomo pospravili do konca, bomo lahko zagotovili, da je res tako,« je Šifrer pojasnil, ko je odstranjevanje tlečih ruševin s pomočjo okoliških kmetov, ki so jih odvažali, še potekalo.

Intervencija, v kateri je sodelovalo več kot 70 gasilcev iz enajstih gasilskih enot, je trajala do približno 15. ure, ko se je večina gasilskih enot poslovila, na kraju dogodka pa so za nadaljnjo pomoč pri čiščenju ostali gasilci iz PGD Trboje in Prebačevo - Hrastje.

Policija vzrok za nastanek eksplozije še preiskuje, je pojasnil Roland Brajič s Policijske uprave Kranj. »Policisti so opravili ogled in po do sedaj zbranih obvestilih je do eksplozije prišlo na plinski grelni napravi v kletnih prostorih. Vzrok za eksplozijo še ni znan in je predmet nadaljnje kriminalistične preiskave. Nastala je velika premoženjska škoda. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo,« je sporočil.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/12

torek

-5/11

sreda

-3/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

PRIREDITVE / Poženik, 13. februar 2024

Veselo pustno rajanje

PREDAVANJA / Škofja Loka, 13. februar 2024

Po Južni Ameriki s kolesom

PREDAVANJA / Naklo, 13. februar 2024

Potopisno predavanje Ob lepi modri Donavi

PRIREDITVE / Podnart, 14. februar 2024

Ljubezen in mir

RAZSTAVE / Jesenice, 14. februar 2024

Tretji planet od sonca

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, Preddvor, 14. februar 2024

Ustvarjalna, kulinarična in zdravstvena delavnica

PRIREDITVE / Poženik, 14. februar 2024

Robič, botanik pod Krvavcem

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 16. februar 2024

Muzikal Kekec

 

 
 

 

 
 
 

Pišem županu / 10:37, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...

Pišem županu / 10:35, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...

Nasprotujejo trasi obvoza / 06:31, 11. februar

Ko se gredo otroci gradbince.

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 08:48, 8. februar

Za časa korone sem bil na bolniški, vrstilo se je kar eno za drugim. Vse sem prebrodil, hvala Bogu. Tudi Slovenija je prebrodila epidemijo s...

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 07:53, 8. februar

Tanja, Golob, Dominika... to je najboljše kar ima Slovenija. Vse drugega bo samo slabše. SDS je pa sploh katastrofa kar so počeli med Corona krizo.

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 09:23, 7. februar

Vsak se lahko vpraša, madonca, pa kva sm jest volu? Danes seveda ga ni, da bi se pohvalil, da je volil holoba, niti tanje. Ja, sem pa ziher,...

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 16:42, 3. februar

Noro, kakšna tolpa kriminalcev trenutno vlada SLO !!