Zakon določa tudi posamezne oprostitve, kot je prenehanje plačila dajatve za odjavljeno vozilo, če je bilo odplavljeno ali zasuto v poplavah in plazovih. / Foto: Aleš Senožetnik

Kaj prinaša zakon o obnovi

Vlada je minuli teden, dobre tri mesece po največji naravni nesreči v zgodovini Slovenije, sprejela predlog zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev, ki vsebuje okoli sto petdeset členov.

Zakon med drugim administrativno pospešuje gradbene, prostorske in druge postopke, ureja nadomestno in nadomestitveno gradnjo objektov ter zagotavlja pomoč prebivalstvu, gospodarstvu in kmetijskemu sektorju.

Ljubljana – Z zakonom vzpostavljajo mehanizme za hitrejšo obnovo avgusta poplavljenih območij, zaščito pred prihodnjimi naravnimi nesrečami in pospešitev razvoja na prizadetih območjih. Med drugim ureja področja, kot so pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, gradnja infrastrukture, urejanje vodotokov, pospešitev administrativnih postopkov, hitrejše javno naročanje, kmetijstvo, varstvo okolja, varovanje kulturne dediščine, zdravje, psihosocialna pomoč, razvoj, socialne zadeve in pa viri za financiranje obnove ter ureditev zbiranja in porabe sredstev.

Gradnje objektov

Zakon določa možnost nadomestne in nadomestitvene gradnje. Nadomestni objekti se gradijo na isti lokaciji, a le na območjih, ki niso ogrožena, pri čemer se za objekte, ki jih je treba le nekoliko prestaviti z obstoječe lokacije, predvideva odstop od Zakona o urejanju prostora. Če se objekt gradi na drugi lokaciji, se ta obravnava kot nadomestitveni objekt in nadomesti tistega, ki je določen za trajno odstranitev po Zakonu o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023. V primeru obeh gradenj se komunalni prispevek v obsegu nadomeščenega objekta za novo in obstoječo komunalno opremo ne plača, stroški izvedbe priključkov na gospodarsko javno infrastrukturo pa se bodo financirali iz javnih sredstev.

Na področju kmetijstva, varstva okolja in vodne infrastrukture so predvideni obnova uničenih gozdnih cest, gradnja zadrževalnikov za potrebe namakanja kmetijskih zemljišč in nadomestitvenih kmetijskih objektov in kmetij, obnova in gradnja vodne infrastrukture, prednostna obravnava vlog prizadetih prebivalcev pri Eko skladu ter dostop do podatkov iz sistema Ajda za ugotavljanje in odločanje o višini škode.

Poroštvena shema

Med ukrepi je poroštvena shema za fizične osebe, namenjena za obnovo poškodovanih objektov in financiranje gradnje nadomestitvenih objektov. Poroštvo je predvideno v višini sto odstotkov glavnice kredita, ki je omejena na sto tisoč evrov. Obrestna mera bo subvencionirana v celoti, posojila pa morajo biti zavarovana s hipoteko ali zavarovalno polico. S poroštveno shemo bodo pomagali tudi podjetjem za kredite s subvencijo pogodbene obrestne mere.

Zakon obenem vključuje ukrep spodbud za investicije v gospodarstvu. Upravičenci so podjetja, ki so utrpela neposredno škodo v poplavah in plazovih, pri čemer je vlogo za sofinanciranje možno oddati najkasneje do 31. decembra 2024. Omogočeno je tudi, da prejemnik spodbude del dejavnosti opravlja v dodatnem objektu, ki ga zgradi, ne da bi bila potrebna zamenjava zemljišča v občini.

Proračunski sklad

Z zakonom načrtujejo dodatno sofinanciranje programov duševnega zdravja in nudenja psihosocialne pomoči, vzpostavili bodo tudi center za ravnanje z onesnaženimi zemljinami. Med drugim so določene posamezne oprostitve dajatev in poenostavitve pri javnih naročilih za projekte obnove na prizadetih območjih. Kot dodatni in začasni vir za financiranje projektov in ukrepov, povezanih s poplavami in plazovi, se bo ustanovil proračunski sklad, na katerem se bodo zbirala sredstva na posebnem računu, ločeno od drugih proračunskih sredstev.

Vlada bo zakonski predlog v državni zbor poslala za obravnavo po nujnem postopku. Sprejet naj bi bil do konca leta in bi lahko začel veljati 1. januarja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

jasno
vlažnost: 60 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/12

sreda

0/14

četrtek

0/15

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

PRIREDITVE / Podnart, 14. februar 2024

Ljubezen in mir

RAZSTAVE / Jesenice, 14. februar 2024

Tretji planet od sonca

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, Preddvor, 14. februar 2024

Ustvarjalna, kulinarična in zdravstvena delavnica

PRIREDITVE / Poženik, 14. februar 2024

Robič, botanik pod Krvavcem

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 16. februar 2024

Muzikal Kekec

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, Preddvor, 16. februar 2024

Ustvarjalna, kulinarična in zdravstvena delavnica

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, Preddvor, 16. februar 2024

Ustvarjalna, kulinarična in zdravstvena delavnica

IZLETI / Kranj, 22. februar 2024

Druženje ob dnevu žena

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo trasi obvoza / 08:09, 14. februar

Število vozil na dan skozi Bled izven turistične sezone je 20.000. Skozi predor Karavanke gre dnevno okoli 13.000 vozil. Da uredimo promet o...

Nasprotujejo trasi obvoza / 19:06, 13. februar

V predoru Karavanke občasno uvedejo sistem po ure ke, po ure sm... In to je mednarodni promet. Seveda frekvenca osebnih vozil je na Bled vel...

Pišem županu / 10:37, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...

Pišem županu / 10:35, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...

Nasprotujejo trasi obvoza / 06:31, 11. februar

Ko se gredo otroci gradbince.

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 08:48, 8. februar

Za časa korone sem bil na bolniški, vrstilo se je kar eno za drugim. Vse sem prebrodil, hvala Bogu. Tudi Slovenija je prebrodila epidemijo s...

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 07:53, 8. februar

Tanja, Golob, Dominika... to je najboljše kar ima Slovenija. Vse drugega bo samo slabše. SDS je pa sploh katastrofa kar so počeli med Corona krizo.