V didaktičnem kotičku so pripravili zanimivo razstavo Tlak in škrilj. / Foto: Gorazd Kavčič

V šoli imajo delček mesta

V sklopu projekta Šola prenove za nove generacije so minuli torek na Osnovni šoli Ivana Groharja v Škofji Loki odprli galerijo Pod Homanovo lipo, ki že navdušuje učence, učitelje in tudi obiskovalce šole.

Škofja Loka – Galerija Pod Homanovo lipo je razstavni prostor in hkrati didaktični kotiček, posvečen kulturni dediščini. Kvadri simbolizirajo Homanovo hišo in so namenjeni razstavljanju različnih predmetov in likovnih izdelkov. Na eni strani prostora so različni arhitekturni elementi in podobe starega mestnega jedra Škofje Loke, na drugi pa preproste oblike hiš, ki služijo kot razstavni panoji.

V sodelovanju s Šolskim centrom Škofja Loka, z oddelkom lesarstva, so postavili tudi znamenito Homanovo lipo in klop pod njo, s katere si je moč ogledati celotni razstavni prostor ter na njej posedeti in poklepetati.

»V sklopu Šole prenove je to še ena akcija, projekt pa poleg vsega, kar vidimo, prinaša tudi skupno delo učiteljev in učencev, kar se mi zdi zelo pomembno. Čeprav je spoznavanje kulturne dediščine že zdaj v učnih načrtih, jo na tak način želimo učencem še bolj približati. Tudi šola je del naše občine in s kotičkom Pod Homanovo lipo smo del Škofje Loke prenesli tudi v šolo. To je tudi prostor, kjer bo priložnost za sodelovanje matične in podružničnih šol ter sodelovanje vseh šol s Škofjeloškega in tudi širše,« je ob odprtju kotička na hodniku v pritličju šole poudaril ravnatelj Marko Primožič.

»Projekt Šola prenove za nove generacije je četrti projekt, ki ga izvajamo v Združenju zgodovinskih mest Slovenije. Njegova glavna tema je povezovanje kulturne dediščine in mladih. Z evropskimi projekti želimo vzbuditi v mladih zanimanje za kulturno dediščino in odnos do nje,« je povedala generalna sekretarka Združenja zgodovinskih mest Slovenije Mateja Hafner Dolenc ter dodala, da je sodelovanje s šolo res dobro, za kar ima veliko zaslug tudi koordinatorka projekta Šola prenove za nove generacije na Osnovni šoli Ivana Groharja, prof. likovne umetnosti Petra Primc Marko.

Seveda so bili nad novim kotičkom za druženje navdušeni tudi šolarji, pa tudi nekdanji smučarski skakalec Cene Prevc, ki zdaj v središču mesta skrbi, da se pod Homanovo lipo vedno kaj dogaja. »Vsak mesec bolj opažam, koliko lipa pomeni za mesto, in moram priznati, da je lipa tukaj v šoli čudovita ponazoritev tiste na naši terasi,« je povedal Cene Prevc.

Prostor so odprli s prijetnim programom in razstavo, ki nosi naslov Tlak in škrilj. Učenci Podružnične šole Bukovščica so na delavnicah pridobili nova znanja o obdelavi tega materiala, v učnem laboratoriju v središču mesta pa so učenci predmeta likovno snovanje izdelali različne vzorce tlakov. Na ogled so tako postavili njihove izdelke, fotografije utrinkov z delavnic ter material in pripomočke, ki jih uporabljajo mojstri te obrti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/12

nedelja

-2/13

ponedeljek

3/8

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

GLEDALIŠČE / Breznica, 25. februar 2024

Mojca Pokrajculja

DELAVNICE / Šenčur, 27. februar 2024

Muzicirajmo skupaj

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 28. februar 2024

Terenski krvodajalski akciji

PRIREDITVE / Jamnik, 29. februar 2024

Ob 80. obletnici požiga vasi Jamnik

PRIREDITVE / Kranj, 29. februar 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Šenčur, 1. marec 2024

Zbor članov DU Šenčur

IZLETI / Šenčur, 2. marec 2024

Jurčičeva literarna pot

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 4. marec 2024

Terenski krvodajalski akciji

 

 
 

 

 
 
 

Zlato polje / 10:18, 25. februar

Sem enkrat naletel ne takega črnega odlagatelja, pa me ni razumel, ker je govoril samo albansko. Pa tudi ni imel občutka, da dela kaj narobe, saj ima v glavi drugo kulturo.

Najvišji dvig pokojnin od leta 1992 / 10:14, 25. februar

Kaj ti pomaga dvig pokojnin, ki je manjši od inflacije. V resnici se je realna vrednost pokojnin zmanjšala, posebej če jo primerjaš z dvigom...

Vzpon populizma / 10:08, 25. februar

Miha, res se ti čudim, da ne vidiš še precej večjega in usodnejšega populizma, ki ga imaš pred nosom. Gibanje Svoboda z Golobom na čelu izpo...

Polovična zapora na Betinu / 09:10, 23. februar

Bohinjci gredo lahko čez Soriško planino ali pa avtovlak na Primorsko stran. Povezav kolikor hočeš.

Ko se življenje obrne na glavo / 07:41, 21. februar

Hm, kako je pa dekle prišlo v Srbijo? A jo je kar dala? Kako ga je pa našla, če se niti poznala nista? Hudo...

Pišem županu / 07:23, 21. februar

Izgleda, da so vsi župani enaki. No, vsi politiki... pa direktorji... dokler jih trepljam(j)o po ramenu in je vse zlato, kričijo še takrat, ...

Švarc Pipanova vendarle podala odstopno izjavo / 18:54, 17. februar

Golob bo začasno prevzel ministrstvo za pravosodje!?
Torej denar še ni " na varnem"