Zasaditev so izvedli na območju lanskega poseka na pobočju Šmarjetne gore. Z leve: podžupan Janez Černe, predsednik KS Gorenja Sava Roman Perne, podžupanja Manja Zorko in župan Matjaž Rakovec / Foto: MOK

Zasadili tristo sadik listavcev

V okviru letošnjega participativnega proračuna v Kranju so izvedli zasaditev tristotih sadik drevesna z lubadarjem poškodovanem gozdu na pobočju Šmarjetne gore.

Na Mestni občini Kranj so pojasnili, da so zasadili po petdeset sadik oreha in divje češnje ter po sto sadik pravega kostanja in lipe.

Kranj – Na pobočju Šmarjetne gore so pred dnevi zasadili tristo sadik dreves z namenom obnove gozda, ki sta ga načela žledolom in posledični napad lubadarja, zato so lani tam izvedli tudi posek dreves. Gre za projekt, ki so ga v Krajevni skupnosti Gorenja Sava izglasovali v okviru letošnjega participativnega proračuna Mestne občine Kranj (MOK).

»Dobili smo še eno potrditev, kako dobrodošel je za občanke in občane participativni proračun, projekt, v okviru katerega sami predlagajo, kaj pogrešajo v krajevni skupnosti, v kateri bivajo. Všeč mi je, da je na seznamu teh predlogov tudi pogozdovanje, torej, da pobuda o zasajanju dreves prihaja neposredno od ljudi. Da prepoznavajo, kako pomembne so ozelenitve in ohranjanje okolja za prihodnje rodove,« je po izvedeni zasaditvi povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Na MOK so pojasnili, da so zasadili po petdeset sadik oreha in divje češnje ter po sto sadik pravega kostanja in lipe. Za zasaditev plodonosnih in medovitih dreves so se odločili skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije, Območno enoto Kranj. Kot je v nedavnem pogovoru za Kranjske novice povedal Aleš Šlebir, vodja Krajevne enote Kranj, je bil v zadnjih letih na tej parceli močan napad lubadarja, površina pa ni bila primerno pomlajena z gozdnim drevjem. »Zavod sicer spodbuja naravno obnovo gozda; če ni lubadarja in ujm, odkazujemo sečnjo dreves na način, da se gozd obnovi sam in ni treba vanj vlagati nobenih sadik. V tem primeru pa gre za prisojno lego, kjer zraste zelo močan zeliščni sloj in v desetih, dvajsetih letih dejansko ne bi imeli mladega gozda,« je povedal.

In zakaj niso zasadili nazaj smreke? »Rastišče je v osnovi bukovo, a je bila površina zasmrečena, verjetno zaradi sadnje v preteklosti. S sadnjo listavcev bo obnova gozda potekala hitreje. Smreka pa, kot vemo, nima več prihodnosti na teh nadmorskih višinah. Srečujemo se namreč z najhujšo gradacijo lubadarja v Sloveniji. Njegova prisotnost je tako velika, da bo propadla večina smrek,« je pojasnil Šlebir.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

1/2

nedelja

-9/0

ponedeljek

-2/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Bled, 3. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Kranj, 3. december 2023

Prešernov pohod v Vrbo

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2023

Dobrodelni srečelov

SEJMI / Škofja Loka, 3. december 2023

Sejem smučarske opreme

GLASBA / Slovenski Javornik, 3. december 2023

To so bili časi

SEJMI / Naklo, 3. december 2023

Adventni semenj Waldorfske šole

GLEDALIŠČE / Dovje, 3. december 2023

Jutri začnem

PRIREDITVE / Spodnji Brnik, 3. december 2023

Ta veseli dan kulture

 

 
 

 

 
 
 

Slovenija v nakup šestih helikopterjev / 10:16, 1. december

Groza. Kam mečemo denar.

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.