Tretjina proračuna za investicije

Občinski svetniki v Železnikih so potrdili osnutek proračuna za prihodnje leto. Vreden je blizu 10 milijonov evrov, največja investicija pa bo prezračevalni sistem v Osnovni šoli Železniki.

Železniki – Železnikarski občinski svetniki so minuli četrtek na zadnji seji v prvi obravnavi potrdili občinski proračun za prihodnje leto. Predvideli so blizu 9,1 milijona evrov prihodkov in slabih 9,9 milijona evrov odhodkov. Primanjkljaj bodo pokrili s stanjem na računu, dodatnega zadolževanja pa ne predvidevajo, je napovedal župan Marko Gasser. Osnutek proračuna bo v javni razpravi do 28. novembra.

Kot je pojasnila svetovalka za proračun, finance in gospodarstvo Tanja Habjan, je v strukturi prihodkov največ oz. 72 odstotkov davčnih prihodkov, ki so jih ocenili na slabih 6,5 milijona evrov. Pri pripravi osnutka proračuna so upoštevali povprečnino v višini 700 evrov na prebivalca, po dogovoru o njenem dvigu za 25 evrov pa iz tega naslova pričakujejo približno dvesto tisoč evrov več. Transferne prihodke, ki se jih nadejajo iz državnega proračuna in EU, so ocenili na 1,5 milijona evrov.

Pri izdatkih predstavljajo tekoči odhodki in transferi skupaj skoraj 6,5 milijona evrov, za investicije pa nekaj manj kot 3,1 milijona evrov. Za vračilo kreditov bankam ter ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo bodo namenili 310 tisoč evrov.

Kar tretjino proračuna oz. blizu 3,2 milijona evrov bodo predvidoma porabili za izobraževanje. Kot je pojasnila Habjanova, je delež nekoliko višji zaradi 678 tisoč evrov vredne investicije v vgradnjo centralnega prezračevanja z rekuperacijo v Osnovni šoli Železniki, pri čemer se občina nadeja skoraj 524 tisoč evrov sofinanciranja iz proračuna EU. Glavna stroška na področju izobraževanja sta sicer plačilo razlike med ceno programov vrtcev in plačilom staršev (1,4 milijona evrov) in šolski prevozi (560 tisoč evrov).

Za promet in prometno infrastrukturo so po podatkih Habjanove predvideli slabih 1,5 milijona evrov, od tega skoraj milijon za investicijsko vzdrževanje in gradnjo občinskih cest.

Postavka Prostorsko planiranje in stanovanjsko-komunalna dejavnost, na kateri je dober milijon evrov, med drugim vključuje investicije v kolesarski poligon v Železnikih in parkirni prostor Bele trate v Dašnici, asfaltiranje parkirišča pred ribogojnico Rudno in ureditev vodotoka Pruharica na Zalem Logu v sklopu načrta za okrevanje in odpornost, ki ga financira EU. Nadaljevali bodo sanacijo plazu pod lokalno cesto nad Mšičem v Martinj Vrhu in pripravili dokumentacijo za sanacijo ceste Zgaga–Močilarjev grič v Davči. Planirana imajo tudi sredstva za sanacijo po letošnjih neurjih, ki si jih obetajo s strani države, ter sredstva za gasilsko vozilo PGD Selca in gasilski kombi za PGD Sorica. Rezervirali so tudi 74 tisoč evrov za participativni proračun.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 85 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-6/0

ponedeljek

0/3

torek

1/1

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Preddvor, 5. december 2023

Tombola

IZLETI / Kranj, 5. december 2023

Kopanje v Bernardinu

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 6. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 7. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kranj, 7. december 2023

Izlet v neznano

PRIREDITVE / Ljubno, 8. december 2023

Srečanje harmonikarjev v Ljubnem

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 9. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

 

 
 

 

 
 
 

O volilnih prevarah / 22:17, 3. december

Pozabil je povedati da se je treba ukvarjati s ključnimi temami, ker so vse podedovane iz njegovih obdobij vladanja (če smo pošteni, tudi od...

Je res to potrebno? / 21:23, 3. december

Se močno strinjam. Zakaj uničevati tisto, kar je dobro? Je res vedno na prvem mestu denar, šele nato ljudje? Kar je pa še bolj žalostno, pos...

Prihaja čas za smučanje / 18:38, 3. december

Se strinjam, dober povzetek stanja v SLO !

Slovenija v nakup šestih helikopterjev / 10:16, 1. december

Groza. Kam mečemo denar.

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.