Nikolaj Mašukov se v Galeriji Šivčeva hiša tokrat predstavlja z razstavo, na kateri so na ogled dela iz avtorjevih različnih ustvarjalnih obdobij. / Foto: Gorazd Kavčič

Severni veter Nikolaja Mašukova

V Galeriji Šivčeva hiša je do konca leta na ogled razstava del akademskega slikarja in kiparja Nikolaja Mašukova, umetnika, ki že več kot dve desetletji živi in ustvarja v Ljubnem.

Na razstavi z naslovom Severni veter je na ogled pester izsek iz avtorjevega bogatega ustvarjalnega opusa: keramika, za katero kritičarka Anamarija Stibilj Šajn pravi, da kot eden najstarejših kiparskih materialov v sebi nosi praspomin, ki avtorju omogoča, da se poveže s preteklostjo, risbe, v katerih se utrinja avtorjeva identiteta in je, kot poudarja Anamarija Stibilj Šajn, Mašukov adut in nepogrešljiv dokaz njegove enkratnosti ...

Korenine v Sibiriji

Nikolaj Mašukov je bil rojen v sibirski vasi Bik blizu Krasnojarska, kjer je najprej dokončal šolo za slikarstvo, nato pa še visokošolski študij na akademiji, smer kiparstvo. V Moskvo se je preselil leta 1989 in že naslednje leto postal član Zveze ruskih umetnikov. Čeprav je bilo težišče njegovega študija na kiparstvu, deluje kot svobodni umetnik na dveh področjih, slikarstvu in kiparstvu. Že v Krasnojarsku je začel raziskovalno posegati po modernističnih likovnih spoznanjih, jih uspešno nadgrajevati in uveljavljati tako na samostojnih kot tudi na skupinskih razstavah s povsem nekonvencionalno, predvsem abstraktno in konceptualno tematiko, pojasnjujejo v Muzejih radovljiške občine, katerih del je tudi Galerija Šivčeva hiša.

»V ustvarjalnem opusu se posveča figuralni podobi, ki jo v svojem avtentičnem likovnem jeziku postavlja v sfero fizičnega in metafizičnega ter simbolnega in metaforičnega razumevanja. Umetnikova ustvarjalnost je pogosto prepletena z mislimi in idejami iz filozofije, zgodovine, mitologije, šamanizma in religije. Prikazuje nevidni svet nezavednega, tudi potovanja v duhovni svet.

Severni veter

Tokratna razstava nosi naslov Severni veter; ob njej je izšla tudi knjiga z enakim naslovom, v kateri avtor med drugim zapiše: »S sivega neba vse od obzorja teče reka mrzlega vetra. Njegovo ledeno dihanje ožge obraz, prebode telo in dušo. Premikajoča se praznina kot nevidni tornado neizprosno prekrije ves svet. To veličastno nekaj rani in zdravi, plaši in hkrati mami v brezzvočno brezčasnost, tja, kjer se rojevajo zvezde. Vpij, s pijanim navdušenjem pojdi naproti strašni bolečini, naproti rojstvu in smrti. Vdihuj ledeni zrak mistične Hiperboreje, kopaj se v njenem mitu kakor v belini sonca. Veter bo napolnil srce z vinom absurdnih fantazij in iluzornih smislov, prisilil bo ustvarjalca, da gleda v noč, v to neskončno temo, in upa, da bo zagledal namig, iskro v svetu vprašanj ...«

Utrinki ustvarjalnih prizadevanj

Ustvarjalec, ki se rad zazira nazaj, je tokrat v vzvratno ogledalo ujel dela iz različnih ustvarjalnih obdobij. »Izbrani so le utrinki iz njegovih ustvarjalnih prizadevanj, saj je veliko umetnin v različnih muzejih v Rusiji, Nemčiji, Italiji, Španiji. In vendar jih je dovolj, da potrdijo umetniško veličino Nikolaja Mašukova. Ker je avtor genialen mislec in ker par excellence prevaja miselne tokove v likovno trdno in prepričljivo stvarnost, polno duhovnosti, simbolnosti in enigme, večnosti ter aktualnosti, so nam njegova dela tako daleč in hkrati tako zelo, zelo blizu,« še pravi Anamarija Stibilj Šajn.

Razstava bo v galeriji Šivčev hiša na ogled do konca leta. Avtor bo v četrtek, 30. novembra, ob 18. uri v galeriji predaval o moderni keramiki, 21. decembra pa bo ob 18. uri na literarnem večeru predstavil avtorski knjigi Sibirske zgodbe in Pravljice izpod Vršiča.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 83 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

4/6

petek

8/12

sobota

-1/2

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 1. december 2023

Valovite ravnice

PRIREDITVE / Strahinj, 1. december 2023

Dobrodelni večer BC Naklo

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

 

 
 

 

 
 
 

Slovenija v nakup šestih helikopterjev / 10:16, 1. december

Groza. Kam mečemo denar.

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.