Narasla Sava Dolinka je, ko je naplavljeno drevje zaprlo pretok pod Šobčevim mostom, našla drugo pot in pri tem odnesla precejšen del brežine.

Reka je ustvarila novo strugo

Močno deževje je veliko škode povzročilo tudi Kampu Šobec. Drevje, ki ga je nosila Sava Dolinka, se je zagozdilo pod most in reki zaprlo pot, ta pa je odnesla del brežine in poškodovala most.

»Celo štirideset in več let stare smreke je odtrgalo z brežine in jih prineslo do mostu, kjer so se zagozdile. Visoka voda je našla novo pot, na žalost čez brežino v Kamp Šobec.«

Lesce – Kot je povedal direktor kampa Uroš Ambrožič, škodo še ocenjujejo, najverjetneje pa se bo povzpela na okoli pol milijona evrov, saj je deroča voda ruvala drevesa, odnesla del brežine in močno poškodovala most, ki povezuje levi in desni breg Save Dolinke.

Medtem ko avgustovske poplave Šobca neposredno niso bistveno prizadele, čeprav je tudi takrat Sava Dolinka prestopila breg in so del kampa preventivno evakuirali, so posledice tokrat zanje bistveno hujše.

Po podatkih Uroša Ambrožiča je bila namreč voda v noči na 3. november tretja najvišja v zgodovini meritev, odkar so zgradili jez v Mostah. Višja je bila le v dveh dogodkih v letih 1965 in 1966. Po prvih ocenah naj bi se za mostom zagozdilo več kot sto kubičnih metrov naplavljenega lesa, kar je narasli Dolinki preprečilo, da bi ostala v svoji strugi.

Kot je povedal, je Direkcija RS za vode sicer hitro zaznala težavo in opravila ogled, voda pa je trenutno še vedno tako visoka, da ne dovoljuje začetka sanacije.

V kampu si obetajo, da bo sanacija potekala čez zimo in da bodo ob začetku nove sezone v aprilu tudi most že lahko odprli. »Tako za naše goste kot za druge obiskovalce je most lepa povezava proti Bledu in Jelovici,« je pojasnil. »Čeprav je most v naši lasti, vseeno upamo, da bodo pristojne institucije in morda tudi lokalno okolje uvideli, da se je take sanacije treba lotiti ne povsem samostojno,« je dejal. Upajo tudi na pomoč države, čeprav pri zadnjih poplavah ne gre za dogodek iz avgustovske ujme.

Ob tem je Ambrožič opozoril tudi na problematiko čiščenja vodotokov in brežin. »Lastniki parcel ob reki morajo poskrbeti za čiščenje brežine, a se prepogosto zgodi, da se prav pri čiščenju hitro dobi na ogled različne inšpekcije,« je opozoril.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 83 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

4/6

petek

8/12

sobota

-1/2

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 1. december 2023

Valovite ravnice

PRIREDITVE / Strahinj, 1. december 2023

Dobrodelni večer BC Naklo

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

 

 
 

 

 
 
 

Slovenija v nakup šestih helikopterjev / 10:16, 1. december

Groza. Kam mečemo denar.

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.