Odgovor PD Kranj

Dne 20. oktobra 2023 je g. Roman Masten v rubriki Prejeli smo pod naslovom PD Kranj – žalostno objavil zapis o PD Kranj, ki je poln neresnic. Zato bralcem, ki imajo pravico izvedeti resnico o poslovanju in vodenju PD Kranj, podajamo naslednji odgovor na zapisano.

PD Kranj ima res kot glavno dejavnost navedene planinske dejavnosti in tem posvečamo toliko pozornosti, kot je le mogoče. O uspehih PD Kranj in njegovih odsekov, ki jih požrtvovalno vodijo načelniki, si lahko vsak na podlagi konkretnih podatkov, objavljenih na spletni strani društva, ustvari svojo sliko. Ta pa je docela drugačna, kot jo brez dejstev in argumentiranja navaja g. Masten.

Odseki PD Kranj so pri upravljanju dejavnosti zelo uspešni, na nekaterih področjih med najuspešnejšimi. PD Kranj je bil na nekaterih področjih gorskih dejavnosti tudi prvi v Sloveniji. Še zdaj edini omogoča gorsko dejavnost ljudem drugačnih zmožnosti v Odseku Nejca Zaplotnika. Ima in je imel tudi vrhunske športnike na področju alpinizma, športnega plezanja, vodništva in mladinskega vodništva. Razpolaga z dobro izurjenimi markacisti, vzdržuje sto kilometrov planinskih poti (tudi zahtevnih), zato niso vse urejene že naslednji dan po poškodovanju, kot bi si mogoče kdo želel. Tudi druga planinska društva jih nimajo.

PD Kranj bo še naprej skrbel za privlačno okolje, širjenje članstva ter razvoj dejavnosti po specialnostih, ki se odvijajo v njegovih odsekih. Ne glede na uspešno stanje bi bili lahko uspehi pri posameznih dejavnostih še večji. Tudi povpraševanje je marsikje veliko večje, kot so kapacitete, ker obstajata dve oviri – denar in kadri.

Denar in kadri so bili namesto za pospeševanje dejavnosti v preteklosti v preveliki meri angažirani v planinskih postojankah. Pravilo, ki velja za večino planinskih društev, da koče prinašajo denar za pokritje dejavnosti, žal ne velja za PD Kranj. Že dve generaciji uprave društva se soočata s tem, da koče povzročajo stalne dolgove, zahtevajo nepredvidene intervencije, da sploh lahko obratujejo, ter tako najedajo substanco in potenciale, ki bi skladno s politiko društva morali biti namenjeni dejavnostim.

Pri tem smo mogoče imeli malo nesreče, saj je Planinsko društvo Kranj v prejšnjem obdobju končalo koče, ki so zahtevne, izgubilo pa tiste, ki z majhnimi investicijami prinašajo velike dobičke. Tudi eno od teh, ki jih g. Masten postavlja za vzor. O njej teče pravda, saj je bila ta PD Kranj po našem prepričanju neupravičeno odvzeta. Poleg tega smo imeli tudi nekaj statistično neverjetne smole, saj so nam strele popolnoma uničile eno od treh koč, pri preostalih dveh pa žičniški napravi. Pomagal nam ni nihče. Z lastnimi dolgovi smo odpravili vso škodo. Tudi društvu Kljuke, ki je ogorčeno nad tem, da Dom na Kališču pozimi ne bi obratoval, smo ponudili, da upravljajo kočo brez plačevanja česarkoli PD Kranj, samo da obratuje, dokler ne najdemo oskrbnika. Kandidata ni bilo nobenega. Toliko o dvoličnosti članka. In glede ogromnih dobičkov: od maja do odpovedi sedanjega najemnika je koča obratovala brez plačevanja najemnine PD Kranj. Prej je bila najemnina od 300 do 500 evrov na mesec, v času pandemije pa še nižja. Vse to so preverljivi podatki na podlagi računovodskih listin, ne natolcevanja.

Kranjsko kočo na Ledinah PD Kranj res obnavlja, da jo bomo lahko spet odprli, saj po desetletjih ni bila več primerna za obratovanje. In to bomo tudi še naprej počeli, če bo treba. Primarno bomo še bolj skrbeli za dejavnosti PD Kranj, zaradi katerih društvo sploh obstaja.

Planinsko društvo Kranj, Primož Černilec

Oddaj svoj komentar

Kranj -3°

megla
vlažnost: 96 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-6/1

ponedeljek

-2/4

torek

1/2

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Preddvor, 5. december 2023

Tombola

IZLETI / Kranj, 5. december 2023

Kopanje v Bernardinu

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 6. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 7. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kranj, 7. december 2023

Izlet v neznano

PRIREDITVE / Ljubno, 8. december 2023

Srečanje harmonikarjev v Ljubnem

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 9. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

 

 
 

 

 
 
 

O volilnih prevarah / 22:17, 3. december

Pozabil je povedati da se je treba ukvarjati s ključnimi temami, ker so vse podedovane iz njegovih obdobij vladanja (če smo pošteni, tudi od...

Je res to potrebno? / 21:23, 3. december

Se močno strinjam. Zakaj uničevati tisto, kar je dobro? Je res vedno na prvem mestu denar, šele nato ljudje? Kar je pa še bolj žalostno, pos...

Prihaja čas za smučanje / 18:38, 3. december

Se strinjam, dober povzetek stanja v SLO !

Slovenija v nakup šestih helikopterjev / 10:16, 1. december

Groza. Kam mečemo denar.

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.