Voda je obkrožila tudi objekt podjetja Lotrič Meroslovje v Selcih, kjer sicer večje nevarnosti ni bilo, a so zaposlene za vsak primer kljub temu evakuirali. / Foto: vir: Facebook, Marko Gasser – župan Občine Železniki

Reke znova prestopile bregove

Petkovo močno neurje z dežjem je največ težav povzročilo na območju Železnikov, Bohinja in Kamnika. Zaradi poplav je bilo zaprtih več cest, zalilo je nekatere objekte, nekaj oseb so evakuirali.

Železniki – Medtem ko je na Gorenjskem noč s četrtka na petek minila relativno mirno, pa so se obilne padavine v petek dopoldne okrepile, zaradi česar so ponekod reke in potoki znova prestopili bregove. O posameznih intervencijah zaradi močnega dežja in vetra so poročali iz večine gorenjskih občin. Gasilci, delavci cestnih

podjetij in ekipe z mehanizacijo so imeli največ dela s prečrpavanjem vode, preusmerjanjem toka, čiščenjem cest ter odstranjevanjem plazov in podrtih dreves.

Za občino Železniki, kjer ob avgustovski vodni ujmi niso imeli večjih težav, so bile poplave minuli petek največje v tem letu. V Selški dolini je na več mestih prestopila bregove Selška Sora. Kot je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Občine Železniki Aleksander Hajdinjak, je bilo najhuje v Selcih, kjer je voda obkrožila tudi objekta podjetij Lotrič Meroslovje in Alpmetal. »Na tem območju je narejeno razlivno območje, zato objektov voda ni zalila. So pa vseeno zaposlene preventivno evakuirali s pomočjo tovornjaka,« je dejal Hajdinjak. Zaradi nevarnih razmer na cestah so preventivno dlje časa v šoli v Železnikih zadržali tudi otroke.

Poplavilo je več cest in mostov, cesti v naselji Ravne in Torka je zasul zemeljski plaz. Zaprte so bile ceste proti Zalemu Logu pod Sušo, proti Smolevi, pa tudi v Soteski proti Škofji Loki. »Večina lokalnih cest je bila že isti dan prevozna, v soboto smo sanirali še plazova in tako omogočili dostop do Raven in Torke,« je povedal Hajdinjak.

Zalitih je bilo tudi nekaj zasebnih objektov, a kot je dejal Hajdinjak, obsežnejšega dela s prečrpavanjem vode niso imeli. »Občani so namreč na tovrstne nevšečnosti pripravljeni, zato so povečini sami poskrbeli za svoje nepremičnine,« je dodal.

Na pomoč k sosedom

Tudi na območju Bohinja avgusta hujše škode ni bilo, tokrat pa so imeli gasilci delo tako zaradi močnega vetra kot tudi hudih nalivov. Po besedah poveljnika Prostovoljnega gasilskega društva Bohinjska Bistrica Silva Režka je v Zgornji Bohinjski dolini veter odkril strehe na več objektih, pri čemer so posredovali gasilci PGD Srednja vas. »Napovedi so se dopoldne deloma uresničile, zajelo nas je neurje. V Bohinjski Bistrici sta meteorna voda in podtalnica udarili v zdravstveni dom, lekarno in Bohinjsko hišo,« je opisal razmere.

Potok pod Koblo in Nemškim Rovtom je prestopil bregove in zalil nekaj objektov. »Glavnina aktivnosti je bila usmerjena v nameščanje protipoplavnih vreč in črpanje vode iz kleti in garaž. Na enem mestu smo s protipoplavnimi vrečami preusmeri tok potoka in na ta način rešili nekaj objektov pred zalitjem,« je dejal Režek.

Ko so zaključili intervencije na svojem območju, so na zaprosilo Občine Tolmin odšli na pomoč v Podbrdo, ki je bilo odrezano od sveta. »Ekipa enajstih gasilcev iz PGD Bohinjska Bistrica se je čez Soriško planino uspešno prebila do Podbrda, kasneje so se še peš odpravili proti Hudajužni, saj je bil dostop z vozili zaradi odtrgane ceste nemogoč. Pomoč smo nudili tudi v soboto, ko se je ekipa tja odpravila s cisterno,« je še povedal Režek.

Evakuiranih 114 oseb

V petek opoldne so v občini Kamnik zaznali znake potencialnih premikov zemljine pod planino Osredek in v smeri proti t. i. Blatom. Odrejena je bila evakuacija 47 potencialno ogroženih objektov v dolini Bistričice, ki so jo izvedli gasilci ob pomoči policije. »V telovadnico OŠ Stranje je bilo evakuiranih 114 oseb, sočasno pa so se urejale tudi začasne nastanitve v primeru potrebe po daljši evakuaciji,« so sporočili z Občine Kamnik.

Štab Civilne zaščite je od nadzornikov terena prejel ustrezne informacije ter fotografski material za oceno stanja. »Podrobnejša analiza informacij je nakazovala na nenevarno dogajanje,« so navedli na Občini Kamnik. Območje plazu so si ogledali tudi s pomočjo policijskega helikopterja. »Pregled iz zraka je potrdil oceno terenskega ogleda, zato so predstavniki štaba Civilne zaščite Občine Kamnik vse evakuirane osebe ob 17. uri v telovadnici OŠ Stranje obvestili, da se lahko varno vrnejo na svoje domove,« so dodali. Po petkovem neurju je Občina Kamnik poskrbela tudi za pretočnost rek ter izvedla nujne preventivne ukrepe za zaščito objektov in infrastrukture. V intervenciji je sodelovalo več kot 178 gasilcev prostovoljnih gasilskih enot Gasilske zveze Kamnik in pogodbena podjetja ter gradbena mehanizacija.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno oblačno
vlažnost: 50 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-2/15

sobota

4/11

nedelja

0/10

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

PRIREDITVE / Visoko, 17. februar 2024

Kje je Shakespeare

OBVESTILA / Stiška vas, 18. februar 2024

Križev pot v Stiški vasi

OBVESTILA / Šenčur, 19. februar 2024

Umovadba, tombola

OBVESTILA / Šenčur, 20. februar 2024

Umovadba, tombola

PRIREDITVE / Kranj, 21. februar 2024

Zelišča, začimbe, kozmetika

PREDAVANJA / Kokrica, 21. februar 2024

O naravni oskrbi rastlin

IZLETI / Kranj, 22. februar 2024

Druženje ob dnevu žena

OBVESTILA / Kranj, 24. februar 2024

Zbor članov MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Zlato polje / 08:08, 15. februar

Sem se enkrat sprehodil skozi Udin boršt. Polno smeti in kosovnih odpadkov. Enako kot se je pred leti bila bitka za Dolino Brje pri Bledu, k...

Nasprotujejo trasi obvoza / 08:09, 14. februar

Število vozil na dan skozi Bled izven turistične sezone je 20.000. Skozi predor Karavanke gre dnevno okoli 13.000 vozil. Da uredimo promet o...

Nasprotujejo trasi obvoza / 19:06, 13. februar

V predoru Karavanke občasno uvedejo sistem po ure ke, po ure sm... In to je mednarodni promet. Seveda frekvenca osebnih vozil je na Bled vel...

Pišem županu / 10:37, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...

Nasprotujejo trasi obvoza / 06:31, 11. februar

Ko se gredo otroci gradbince.

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 08:48, 8. februar

Za časa korone sem bil na bolniški, vrstilo se je kar eno za drugim. Vse sem prebrodil, hvala Bogu. Tudi Slovenija je prebrodila epidemijo s...

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 07:53, 8. februar

Tanja, Golob, Dominika... to je najboljše kar ima Slovenija. Vse drugega bo samo slabše. SDS je pa sploh katastrofa kar so počeli med Corona krizo.