Srečanja se je udeležilo okrog dvesto krajanov, ki so povsem napolnili avlo osnovne šole. / Foto: Nik Bertoncelj

S plazovi nad vasjo bo treba sobivati

Po avgustovskem alarmu in evakuaciji je med nekaterimi krajani Koroške Bele še vedno čutiti strah in zaskrbljenost. V četrtek so zato pripravili srečanje, na katerem so strokovnjaki predstavili trenutno stanje na plazovih in ukrepe, ki jih načrtuje država, da bi zagotovila večjo varnost vasi.

Dr. Tina Peternel z Geološkega zavoda Slovenije je povedala, da so plazovi v zaledju Koroške Bele v primerjavi z ostalimi plazovi v državi res dobro raziskani in »pod nadzorom«. Ob napovedi večjih padavin pa jih je seveda treba aktivno spremljati.

Koroška Bela – »Krajani so po avgustovskih dogodkih upravičeno zaskrbljeni, po drugi strani pa lahko rečem, da po vseh sestankih prihajajo dobre novice, da se bodo izvedli še nekateri dodatni ukrepi in da bo za varnost vasi poskrbljeno v največji možni meri,« je dejal predsednik KS Slovenski Javornik - Koroška Bela Matej Brus na četrtkovem srečanju s krajani Koroške Bele. Na njem so strokovnjaki predstavili trenutno stanje na plazovih nad vasjo in gradbeno-tehnične ukrepe, ki jih bodo izvedli za zagotovitev večje varnosti. »Krajanom je treba dati vse informacije, jih na ta način tudi pomiriti in pripraviti na sobivanje s plazom. Plaz namreč čez noč ne bo izginil, s tem se moramo sprijazniti in s tem živeti, je pa seveda treba sprejeti vse ukrepe, da bo poskrbljeno za največjo možno varnost,« je še dejal Brus.

Na srečanju, ki sta ga pripravila Občina Jesenice in občinski štab Civilne zaščite Jesenice, je poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Jesenice Igor Arh predstavil analizo ukrepanja ob avgustovski sprožitvi alarma in evakuaciji, ki je pokazala nekaj pomanjkljivosti in možnih izboljšav, med drugim pri zbirnih mestih, označitvi poti ter pri postavitvi siren.

Sedanji ukrepi so nezadostni

Dr. Tina Peternel iz Geološkega zavoda Slovenije je povedala, da se v avgustovskem dogodku ni sprožil plaz Urbas, ampak manjši erozijski plaz, ki je pretrgal alarmne zanke. Do premika je prišlo zaradi močnega večdnevnega deževja in namočenosti terena.

Jošt Sodnik iz podjetja za okoljsko gradbeništvo Tempos je poudaril, da so obstoječi gradbeno-tehnični ukrepi za pričakovane dogodke nezadostni. Cilj je zaustavitev materiala nad vasjo, pri čemer je trenutno zagotovljenih od 6500 do 7000 kubičnih metrov zaplavnega prostora, kar v primeru ekstremnih dogodkov ne zadošča. Zato so strokovnjaki pripravili načrt novih gradbeno-tehničnih ukrepov, ki bodo zagotovili večjo varnost. Glavni ukrep bo izgradnja dodatne velike zaplavne pregrade in nekaj manjših fleksibilnih, s čimer bi pridobili dodatnih 50.000 kubičnih metrov zaplavnega prostora.

Med dolgotrajnimi zaščitnimi ukrepi so predvideni tudi izvedba regulacije in drenaže površinske vode na plazu Urbas, tako da se bo zmanjšala nevarnost za nastanek drobirskega toka. Na plazu Čikla, ki ga ni možno drenirati, bodo sidrali greben, tako da bo velik del plazu stabiliziran.

Načrtovani ukrepi so ocenjeni na 6,7 milijona evrov, denar naj bi bil zagotovljen v okviru načrta za okrevanje in odpornost, je sporočil Ervin Vivoda z ministrstva za naravne vire in prostor (srečanja se sicer ni mogel udeležiti). Nekateri ukrepi so že v teku, glavnina jih bo izvedenih prihodnje leto, končani pa bodo v letu 2025.

Alarmni sistem je učinkovit

Dokler ti ukrepi ne bodo izvedeni, se bodo morali krajani zanesti na alarmni sistem, ki se je avgusta izkazal kot učinkovit. Poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Jesenice Igor Arh je ob tem še enkrat pozval krajane, naj se v primeru, da se oglasi alarm, nemudoma umaknejo na varno mesto.

Ob tem se je jeseniški župan Peter Bohinec zahvalil krajanom, da so v času avgustovskega alarma zapustili vas. »Šlo je zares, vsi smo se iz dogodka veliko naučili, danes imamo več informacij in smo močnejši. Alarmni sistem deluje, takoj so bili izvedeni tudi kratkoročni ukrepi, kot je čiščenje zaplavnih pregrad, in začeli smo korake za dolgoročne ukrepe za večjo varnost vasi,« je dejal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

4/13

sreda

4/15

četrtek

3/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 28. februar 2024

Terenski krvodajalski akciji

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 28. februar 2024

Telovadba, angleška urica, ustno zdravje

PRIREDITVE / Kranj, 29. februar 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Jamnik, 29. februar 2024

Ob 80. obletnici požiga vasi Jamnik

PRIREDITVE / Stara Loka, 29. februar 2024

Veiderjev večer: Andrej Karlin

GLEDALIŠČE / Breznica, 29. februar 2024

Jutri začnem

OBVESTILA / Šenčur, 1. marec 2024

Zbor članov DU Šenčur

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 1. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

 

 
 

 

 
 
 

Nov protest gorenjskih kmetov / 16:02, 27. februar

Vsak normalen narod bi tako škodljivo vlado že pospravil v koš za smeti.

Kaj pacientom prinaša nova uredba / 15:59, 27. februar

Ta uredba je mrtva črka na papirju. Zdravniki hitreje zapuščajo javno zdravstvo, kot ga lahko vlada uredi z uredbami. Vlada bo s takim nasil...

Najvišji dvig pokojnin od leta 1992 / 13:45, 26. februar

Nekaterim malim pokojninam se povečanje ne bo poznalo, ker ga obvezni zdravstveni prispevek izniči. Hec pa je, da je teh petintrideset evrov...

Najvišji dvig pokojnin od leta 1992 / 21:09, 25. februar

Zelo žalostno, kako se vlada hvali s populizmom. To ni povišanje pokojnin, temveč delna uskladitev z inflacijo. Uskladitev je nižja od infla...

Zlato polje / 10:18, 25. februar

Sem enkrat naletel ne takega črnega odlagatelja, pa me ni razumel, ker je govoril samo albansko. Pa tudi ni imel občutka, da dela kaj narobe, saj ima v glavi drugo kulturo.

Najvišji dvig pokojnin od leta 1992 / 10:14, 25. februar

Kaj ti pomaga dvig pokojnin, ki je manjši od inflacije. V resnici se je realna vrednost pokojnin zmanjšala, posebej če jo primerjaš z dvigom...

Vzpon populizma / 10:08, 25. februar

Miha, res se ti čudim, da ne vidiš še precej večjega in usodnejšega populizma, ki ga imaš pred nosom. Gibanje Svoboda z Golobom na čelu izpo...