David Žefran (desni) ter del njegove ekipe iz gorenjske, natančneje kranjskogorske restavracije Milka, letošnje prejemnice dveh Michelinovih zvezdic / Foto: Alenka Brun

Dve Michelinovi zvezdici za Milko

Znano je, kdo so prejemniki letošnjih Michelinovih zvezdic. Gorenjci so se ponovno odrezali odlično. Kranjskogorska Milka se po novem tako ponaša z dvema Michelinovima zvezdicama.

Hiši Franko z Ano Roš Stojan je Michelin v vodniku
za Slovenijo za leto 2023 dodelil najvišje priznanje, tri
zvezdice. Hiša Franko je obdržala tudi zeleno zvezdico
in s tem postala šele 32. restavracija na svetu, ki se
ponaša z obema distinkcijama hkrati. Svetlo je zasijala
tudi kranjskogorska restavracija Milka z Davidom
Žefranom, ki je v izboru za letošnje leto napredovala
in prejela dve zvezdici. Sedem restavracij je potrdilo
vrhunsko kakovost in ohranilo eno Michelinovo
zvezdico, sedem je tudi tistih, ki se ponašajo z
Michelinovo zeleno zvezdico.

Ljubljana – Slavni kulinarični vodnik Michelin je ponovno potrdil izjemnost slovenske gastronomije. Letošnji vrhunec je zagotovo dodatna zvezdica Hiši Franko s prepoznavno šefinjo Ano Roš Stojan. Hiša Franko ima sedaj tako tri Michelinove zvezdice, ohranila pa je tudi Michelinovo zeleno zvezdico, ki označuje zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu. V bistvu gre za podporo in spodbujanje trajnostnih praks v kulinariki.

Tri zvezdice Michelin podeljuje restavracijam z izjemno kulinariko, za katero je vredno načrtovati čisto posebno pot. Skupaj s Hišo Franko je restavracij s tem najvišjim odlikovanjem Michelinovega vodnika v svetu le 140.

Potem ko se je lani kot novinka ponašala z eno, je restavracija Milka iz Kranjske Gore s kuharskim šefom Davidom Žefranom letos osvojila dve Michelinovi zvezdici – z njima Michelin označuje odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek.

Precej gorenjskih re­stavracij pa si je prislužilo neke vrste Michelinovo priporočilo oziroma Michelin Selected. Med prejemniki znaka Bib Gourmand nas sicer ni, sta pa ohranili po eno Michelinovo zeleno zvezdico radovljiška Hiša Linhart s kuharskim šefom Urošem Štefelinom ter Gostilna Krištof iz Predoselj s šefom Urošem Gorjancem. Hiša Linhart je ponovno dobila tudi eno Michelinovo zvezdico (visokokakovos­tna kulinarika, vredna postanka), kar je za ekipo drugič, odkar so na novi lokaciji, v centru Radovljice.

Na razglasitvi smo najprej spoznali tiste, ki sodijo letos v skupino t. i. Michelin Selected. Tu se je na seznamu znašlo pet novih restavracij od skupnih 43, ki so jih Michelinovi inšpektorji uvrstili v svoj izbor za Slovenijo za leto 2023. Med njimi sta tudi ljubljanski Aftr, kjer kuhalnico vrti Kranjčan Jorg Zupan, in JB Restavracija, ki jo poznamo po njenem šefu Janezu Bratovžu, ki prihaja iz kamniških koncev. Od ostalih gorenjskih predstavnic pa smo v tej družbi zasledili še naslednje: blejski restavraciji, ki delujeta v sklopu hotelov, Restavracija 1906 in Julijana, Dvor Jezeršek z Zgornjega Brnika, Gostilno Krištof iz Predoselj, Vilo Podvin iz Mošenj, Gostilno Danilo iz Reteč pri Škofji Loki in pa Vilo Planinka z Zgornjega Jezerskega.

Pravljičnih sedem jih je dobilo po eno Michelinovo zvezdico, ravno tako jih je sedem med prejemniki Michelinove zelene zvezdice. Michelinovo zvezdico na Gorenjskem je ponovno prejela že omenjena radovljiška Hiša Linhart z Urošem Štefelinom, na sprejemu pa mu je družbo delal še en prepoznavni obraz Hiše, Marcela Klofutar. Oba sta se zvezdice iskreno razveselila, ravno tako pa tudi zelene. Med restavracijami z visokokakovostno kulinariko, vredno postanka, so letos še: Cob, Dam restavracija, Gostilna pri Lojzetu, Grič, Hiša Denk in pa Restavracija Strelec, ki je sicer na Ljubljanskem gradu, vendar je kuharski šef Gorenjec, priljubljeni Igor Jagodic.

Pri prejetju zelenih zvezdic pa imamo novinko, Špacapanovo Hišo iz Komna, dobile pa so jo jo še Hiša Franko, Gostilna Mahorčič, Gostišče Grič, Gostilna Repovž, omenjena Hiša Linhart in pa še ena gorenjska predstavnica, Gostilna Krištof s kuharskim šefom Urošem Gorjancem. Zeleno zvezdico lahko prejmejo le tiste restavracije, ki se tudi sicer uvrščajo v eno od drugih kategorij Michelinovega vodnika.

Tudi pri Bib Gourmand se številka ustavi pri sedmici, a med prejemniki tega znaka Gorenjcev ni. Gre pa za oznako za restavracije, ki ponujajo visokokakovostno avtentično doživetje po ugodnih cenah.

Skupno je tako v vodnik uvrščenih 59 restavracij, tiskana izdaja rdečega gastronomskega vodnika Michelin Guide Slovenia 2023 pa bo na voljo konec septembra.

S tem ko je restavracija Milka iz Kranjske Gore prejela dve Michelinovi zvezdici, Gorenjska na kulinaričnem zemljevidu postaja še prepoznavnejša in se uvršča višje na lestvici, ki jo ustvarjajo predvsem tisti gastronomski navdušenci, ki na njem iščejo prav restavracije z Michelinovimi zvezdicami. Pri Michelinu so navedli: »Restavracija Milka iz Kranjske Gore, na stičišču Slovenije, Avstrije in Italije na območju Julijskih Alp, je izkazala izreden napredek s svojo moderno, gorsko kuhinjo. Degustacijski meni, ki ga je skoval chef David Žefran z ekipo, izraža vrhunsko originalnost in prefinjenost ter slavi najboljše lokalne in sezonske sestavine. Z uporabo posebnih tehnik, kot je fermentacija, ustvarja tudi vznemirljivo gurmansko sintezo med alpskim območjem in nordijskimi regijami, kjer je chef pridobival izkušnje. Igriva in informativna postrežba, pri kateri nekatere jedi na mizo prinesejo sami chefi, pomaga ustvariti nepozabno doživetje.« Medtem ko David Žefran pravi: »Počnemo tisto, kar radi delamo, tisto, kar najbolj znamo, želimo pa seveda biti v tem najboljši. Delamo za svoje goste, da so ti zadovoljni. Če smo pričakovali dve zvezdici? Nismo vedeli, kaj bo, nismo pa mislili, da bi bilo to nemogoče. Odzivi gostov in tudi odzivi drugih so večkrat kazali na to, da bi lahko imeli dve zvezdici.« Seveda nadgradnja zvezdice ali pa pridobitev prve »michelinke« zagotovo ustvarja neke vrste pritisk na prejemnika, menimo, saj kot pravi Žefran: »Dobiti zvezdico je ena stvar, zadržati jo, je pa že druga.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/14

petek

5/12

sobota

10/15

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

/ Gorenjska, 3. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

PRIREDITVE / Homec, 3. november 2023

Alpinistični večer

RAZSTAVE / Javornik, 3. november 2023

Franci Tušar, 60 let v kulturi

PRIREDITVE / Kranj, 6. november 2023

Predstavitev knjige Mir

OBVESTILA / Kranj, 7. november 2023

Nordijska hoja

/ Gorenjska, 7. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

OBVESTILA / Kranj, 7. november 2023

Kopanje v Bernardinu

/ Gorenjska, 8. november 2023

Meritve tlaka, holesterola in krvnega sladkorja

 

 
 

 

 
 
 

Evropski denar za kanjon / 18:42, 2. november

Kanjon Kokre! Men se pa bolš sliš : Kran Kanjon !

Ciprese nekatere občane tudi motijo / 07:12, 31. oktober

Mislim, da je kranjsko pokopališče zelo lepo urejeno.

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 08:08, 26. oktober

Na Bled prihaja veliko Avstrijcev. Verjetno je med njimi tudi kakšen "lovec". V Avstriji nimajo težav z volkovi in medvedi. So kmalu trofeja.

Obravnavali tisoč petsto kršitev / 22:26, 25. oktober

Naveden številke so uradne, če prištejemo še 2x ali več toliko uporabnikov se je pa že za zamisliti glede prometne varnosti. Ampak nekatere ...

Na hekatonu zmagala rešitev loških gimnazijcev / 22:14, 25. oktober

Vsem udeležencem, posebej pa nagrajencem čestitke!

Petra zaradi volkov mineva potrpljenje / 17:40, 25. oktober

Sindikat kmetov Slovenije: sindikat.kmetov.slovenije@gmail.comZveza društev ekoloških kmetov Slovenije: alesfister@gmail.comZveza hribovskih...

Zbor alpinistov veteranov / 19:51, 23. oktober

Čestitke vsem. Bili ste in ste dobri!