Tiramisu, klasična italijanska sladica, ki jo mnogi obožujejo zaradi njene bogate teksture in izjemnega okusa. Zanimivo različico tiramisuja dobimo tudi, če vanj vključimo slive. Kombinacija sliv in vaniljeve kreme ustvari sladico s prepletom sladkega in kislega okusa ter tako še kako polepša prve jesenske dni.
Za pripravo tiramisuja s slivami potrebujemo: za vaniljevo kremo: 0,5 g sira maskarpone, 2,5 dl mleka, 1 vaniljev puding, 4 žlice sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 4 dl smetane za stepanje; za slivovo plast: 0,8 kg izkoščičenih sliv, 100 g sladkorja, 5 listov želatine, 3 žlice limoninega soka; ostalo: 400 g otroških piškotov, 2,5 dl močne kave, 2 žlici ruma, 2 dl smetane, 2 žlici kakava.
Priprava vaniljeve kreme: Vaniljev puding zmešamo s 5 žlicami hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, mu primešamo sladkor in vaniljev sladkor ter vanj zakuhamo puding. Odstavimo s štedilnika in ohladimo do mlačnega. Da se na pudingu ne naredi skorja, ga pokrijemo s folijo za živila. Nato skupaj zmešamo ohlajen puding in maskarpone. Smetano stepemo in jo z lopatico vmešamo v zmes pudinga in maskarponeja.
Priprava slivove plasti: V kozico narežemo slive, posujemo s sladkorjem in prilijemo 4 žlice vode ter limonin sok. Zavremo in pokrito dušimo 20 minut, da se slive zmehčajo. Kuhane slive pretlačimo s pomočjo paličnega mešalnika. Po potrebi dosladkamo. Želatino namočimo za 10 minut v hladni vodi in jo nato odcedimo. Še v vročo kašo vmešamo ožeto želatino in mešamo, da se ta raztopi. Vse skupaj ohladimo do mlačnega.
Sestavljanje tiramisuja: V vročo kavo vlijemo rum in vanjo pomakamo otroške piškote. S piškoti obložimo dno pekača. Čez piškote razporedimo polovico vaniljeve kreme in čeznjo prelijemo slivovo kašo. Prekrijemo z novo plastjo piškotov, namočenih v kavo. Nanjo nadevamo preostalo vaniljevo kremo in slivovo kašo. Po vrhu premažemo še z 2 dl stepene smetane in posujemo s kakavom. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se tiramisu dobro ohladi. Ta je še boljši naslednji dan, ko se okusi zares prepojijo.