Festivalsko dogajanje so na novinarski konferenci predstavili (z leve): Veronika Zakonjšek, Nataša Bučar, Bojan Labović in Tjaša Smrekar. / Foto: Festival slovenskega filma/Katja Goljat, Matjaž Rušt

Letos porast dokumentarcev

V tekmovalnem programu letošnjega 26. Festivala slovenskega filma, ki bo potekal od 3. do 8. oktobra v Portorožu, se bo za nagrade vesna potegovalo 55 filmov različnih žanrov. Med njimi je 14 celovečercev, odlična pa je letošnja bera dokumentarnih filmov.

Med dokumentarci bo na ogled tudi film Uživajte, oder je vaš – o plesalcu in koreografu Edvardu Clugu. Režiral ga je Božo Grlj, scenaristka pa je Nuša Ekar, oba iz Kranja.

V torek so na novinarski konferenci pred začetkom vsakoletnega osrednjega pregleda domače filmske produkcije novosti in poudarke letošnjega festivala predstavili direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, direktor festivala Bojan Labović, vodja strokovnega programa Veronika Zakonjšek in vodja projekta Tjaša Smrekar.

Že po tradiciji bodo tudi letos ob odprtju 26. Festivala slovenskega filma podelili nagrado za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti, nekoč nagrado Metoda Badjure, ki od letošnjega leta naprej nosi razširjeno ime nagrada Milke in Metoda Badjure. S preimenovanjem nagrade so želeli poudariti premnogokrat spregledani doprinos filmske režiserke in montažerke Milke Badjura ter na vsebinski ravni ponovno združiti najpomembnejši slovenski filmski ustvarjalni par, katerega skupno delo je v mnogih primerih nemogoče ločiti. Letošnji nagrajenec je direktor fotografije Rado Likon, ki mu bo posvečena tudi razstava v Beli dvorani Avditorija.

Štiri svetovne premiere

V letošnji tekmovalni program festivala, ki se bo odvijal na dveh prizoriščih – v Avditoriju Portorož in na Razstavišču Monfort, se je uvrstilo 55 filmov, ki se bodo potegovali za nagrade vesna, poleg tega pa bodo še 39 filmov prikazali v okviru preglednega programa. Filme tekmovalnega programa bosta tudi letos ocenjevali dve strokovni žiriji.

Kot je poudaril direktor FSF-ja Bojan Labović, je število igranih filmov primerljivo s preteklimi leti, v porastu so dokumentarci, manj pa je animiranih filmov. Med celovečerci bodo med drugim na ogled tudi štiri svetovne premiere. To so filmi Šterkijada Igorja Šterka, ki bo na sporedu že prvi dan festivala, tu je tretji celovečerec Nejca Gazvode z naslovom Vzornik, Žiga Virc je posnel črno komedijo Poslednji heroj, Janez Burger pa tokrat na ogled ponuja film Opazovanje.

Tu so filmi, ki smo jih v distribuciji že lahko videli, med njimi mladinska uspešnica Gajin svet 2 Petra Bratuše, film Zbudi me Marka Šantića in Mož brez krivde Ivana Gergoleta z izjemnim Brankom Završanom v glavni vlogi.

Med dokumentarci velja še posebej omeniti portret pokojnega Petra Musevskega, ki ga je v filmu Pero prikazal Damjan Kozole.

Zaznamovali bodo nekaj filmskih obletnic

Festival prinaša tudi bogat Strokovni program, na festivalu pa bodo zaznamovali tudi nekaj filmskih obletnic. S projekcijo filma Ivan Marinček - Žan, pogovorom o avtorjevem življenju in delu ter razstavo se bodo poklonili 101. obletnici rojstva direktorja fotografije Ivana Marinčka, 80-letnico Karpa Godine bodo proslavili s projekcijo filma Karpopotnik ter pogovorom z avtorjem filma Matjažem Ivanišinom in njegovim portretirancem. S projekcijo filma Spominjam se samo srečnih dni in pogovorom z gosti pa se bodo poklonili Radku Poliču - Racu.

Naziv »prijatelja slovenskega filma«, častnega gosta, ki ga veže tesna vez bodisi s slovensko publiko bodisi s slovensko filmsko produkcijo, na 26. FSF Portorož nosi velik poznavalec in promotor slovenskega filma, režiser in umetniški direktor Dnevov slovenskega filma v Beogradu, gospod Dragomir Zupanc.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 82 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

0/9

četrtek

6/7

petek

3/12

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

IZLETI / Kranj, 22. februar 2024

Druženje ob dnevu žena

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. februar 2024

Umetniške delavnice za seniorje

PREDAVANJA / Homec, 23. februar 2024

Predstavitev zgodovinskih romanov

OBVESTILA / Naklo, 23. februar 2024

Redni občni zbor DU Naklo

GLASBA / Železniki, 23. februar 2024

Salve iz avle

OBVESTILA / Kranj, 24. februar 2024

Zbor članov MDI Kranj

GLEDALIŠČE / Breznica, 25. februar 2024

Mojca Pokrajculja

DELAVNICE / Šenčur, 27. februar 2024

Muzicirajmo skupaj

 

 
 

 

 
 
 

Ko se življenje obrne na glavo / 07:41, 21. februar

Hm, kako je pa dekle prišlo v Srbijo? A jo je kar dala? Kako ga je pa našla, če se niti poznala nista? Hudo...

Pišem županu / 07:23, 21. februar

Izgleda, da so vsi župani enaki. No, vsi politiki... pa direktorji... dokler jih trepljam(j)o po ramenu in je vse zlato, kričijo še takrat, ...

Švarc Pipanova vendarle podala odstopno izjavo / 18:54, 17. februar

Golob bo začasno prevzel ministrstvo za pravosodje!?
Torej denar še ni " na varnem"

Zlato polje / 08:08, 15. februar

Sem se enkrat sprehodil skozi Udin boršt. Polno smeti in kosovnih odpadkov. Enako kot se je pred leti bila bitka za Dolino Brje pri Bledu, k...

Nasprotujejo trasi obvoza / 08:09, 14. februar

Število vozil na dan skozi Bled izven turistične sezone je 20.000. Skozi predor Karavanke gre dnevno okoli 13.000 vozil. Da uredimo promet o...

Nasprotujejo trasi obvoza / 19:06, 13. februar

V predoru Karavanke občasno uvedejo sistem po ure ke, po ure sm... In to je mednarodni promet. Seveda frekvenca osebnih vozil je na Bled vel...

Pišem županu / 10:37, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...