Most pri Planiki je zaprt že vse od ujme v začetku avgusta. / Foto: Tina Dokl

Most pri Planiki ostaja zaprt

Most pri Planiki, ki je bil skupaj s kanalizacijsko cevjo pod njim poškodovan v avgustovskih poplavah, bo ostal zaprt do izgradnje novega. Trenutno je nevaren tudi za pešce in kolesarje.

Kranj – Most pri Planiki v Kranju so po poplavah v začetku avgusta do nadaljnjega zaprli in bo, kot kaže, ostal zaprt do porušitve oziroma gradnje novega. V Zavodu za gradbeništvo Slovenije (ZAG) so namreč sredi avgusta pri pregledu mostu ugotovili, da je njegovo stanje slabo oziroma se je med ujmo še poslabšalo, saj je zaradi vej in drugih naplavin prišlo do mehanskih poškodb betonskega plašča in betonskih pritrditev kanalizacijskega voda, nad tretjim krajnim opornikom pa je opaziti tudi rahlo puščanje kanalizacijske cevi.

»Ponovna visoka voda reke Save bi lahko poškodovanost kanalizacijskega voda še povečala, zato je treba za zagotavljanje trajnosti in varnosti glede na rezultate pregleda nemudoma pristopiti bodisi k izgradnji novega objekta bodisi k celoviti sanaciji (vključujoč odstranitev kanalizacijskega voda),« so v ZAG navedli v poročilu.

»Kratkoročna sanacija obstoječe cevi namreč ne bi bila ustrezna rešitev, saj bi ob naslednji ujmi znova grozila usodna poškodba cevi, ki bi zaradi iztekanja odpadnih voda vodila v ekološko katastrofo na celotnem območju Save,« na Mestni občini Kranj (MOK) pojasnjujejo, zakaj bo most ostal zaprt do izgradnje novega.

Gradbeno dovoljenje za nov most pri Planiki, na katerega bo treba namestiti tudi novo kanalizacijsko cev, je sicer MOK pridobila že lani. Most bo ustrezno višji in širši, saj bo po njem potekal dvosmerni motoriziran promet. »Vendar MOK kratkoročno ne razpolaga s sredstvi za projekt in izvedbo nove kanalizacije, računamo pa na denarno pomoč države iz naslova preprečevanja škode na javni infrastrukturi,« so še navedli na MOK in dodali, da nameravajo v čim krajšem času začeti postopek javnega naročila. »Če bodo vsi postopki potekali gladko, bi lahko gradnjo začeli prihodnje leto spomladi,« so razložili.

Na zadnji redni seji kranjskega mestnega sveta pa je Saša Kristan (SDS) vprašala, zakaj mostu ne odprejo vsaj za pešce in kolesarje. Podžupan Janez Černe je pojasnil, da bi trenutno statično stanje mostu to sicer dopuščalo, ob degradaciji, ki ga je most doživel v avgustovski ujmi, pa za pešce in kolesarje vseeno ni varen. »Lahko bi ga uporabljali na lastno odgovornost, razmišljamo pa o tem, kako ne vložiti v most preveč denarja, saj bomo gradili novega. Težava je predvsem z ograjo, ocena je, da bi bilo treba v njeno popravilo vložiti kar nekaj tisoč evrov. Postavlja pa se vprašanje, ali to izvesti, glede na to da že imamo gradbeno dovoljenje za nov most, zaradi nevarnosti, da ob naslednjih visokih vodah kanalizacijsko cev odnese, pa smo aktivnosti za izgradnjo novega mostu pospešili. Trenutno je v izdelavi projektna dokumentacija za izvedbo gradnje, predvidevamo, da bi javno naročilo za izvajalca objavili do konca leta, gradnja pa bi potekala od leta do leta in pol. Iščemo torej vmesne rešitve za pešce in kolesarje, a nam vsi odsvetujejo, da most v stanju, kot je, zanje odpremo,« je povedal Černe. Kot je dodal, bi sanacija obstoječega mosta za ponovno uporabo za motorna vozila in pešce stala 1,1 milijona evra, medtem ko naj bi gradnja novega mostu stala okoli tri milijone evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 85 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

1/2

nedelja

-9/0

ponedeljek

-2/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Bled, 3. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Kranj, 3. december 2023

Prešernov pohod v Vrbo

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2023

Dobrodelni srečelov

SEJMI / Škofja Loka, 3. december 2023

Sejem smučarske opreme

GLASBA / Slovenski Javornik, 3. december 2023

To so bili časi

SEJMI / Naklo, 3. december 2023

Adventni semenj Waldorfske šole

GLEDALIŠČE / Dovje, 3. december 2023

Jutri začnem

PRIREDITVE / Spodnji Brnik, 3. december 2023

Ta veseli dan kulture

 

 
 

 

 
 
 

Slovenija v nakup šestih helikopterjev / 10:16, 1. december

Groza. Kam mečemo denar.

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.