Sprevod krav s planin / Foto: Alenka Brun

Kraljica Malina

Na 65. tradicionalnem Kravjem balu v Bohinju se je trlo obiskovalcev. Izbrali so tudi najlepšo ciko 2023, tako so bohinjske planine dobile svojo kraljico. Ta prihaja s planine Velo polje in sliši na ime Malina.

Kravji bal je najstarejša prireditev, ki je bila do petdesetih let predvsem praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone. Že več kot šestdeset let prireditev sedaj organizira Turistično društvo (TD) Bohinj. Na njej sodelujejo planšarji, ki z višje ležečih planin pospremijo v dolino okrašene trope živine in na ramenih prinesejo »basengo«, kar je vse, kar potrebujejo za izdelavo sira in druge stvari, ki so potrebne za življenje na planini. V idiličnem Ukancu je ravno sprevod krav s planin tisti del Bala, ki vsako leto privabi ogromno število obiskovalcev – domačih in tujih. Vedno pa organizatorji poskrbijo tudi za bogat spremljevalni program ter za dobro domačo hrano in pijačo. Tokrat smo prisluhnili Godbi Bohinj, nastopila pa je tudi Mengeška godba, zaigrali sta celo skupaj in tako navdušili, da je občinstvo zahtevalo »repete«. Odličen Ansambel Saša Avsenika je vedno recept za dober obisk, zaplesali so člani FS KD Bohinj, FS COF iz Ljubljane in FS KUD Triglav. Z nežnimi zvoki melodij je okolico pobožal znani gorenjski citrar Dejan Praprotnik. Na oder je vabil še Ansambel Razgled, niso manjkali niti plesni ritmi Divjega zahoda. Ljubitelji srečelova pa so z nekaj sreče lahko zadeli zanimive in uporabne dobitke, glavna nagrada pa je bil 25-kilogramski Odolnjekov hlebec sira. Srečno roko pri tej srečki so imeli domačini, saj je hlebec ostal v Bohinju.

Kravji bal je letos drugič povezoval Klemen Bučan, publiko sta nagovorila tako domači župan Jože Sodja kot predsednik turističnega društva Boštjan Mencinger, vrhunec dneva pa je z razglasitvijo kraljice bohinjskih planin, najlepše med cikami, skupaj z dr. Metko Žan Lotrič obelodanil Igor Stanonik, vodja oddelka za živinorejo na KGZS, Zavodu Kranj. Dr. Lotričeva je bila tokrat deležna tudi posebne zahvale s strani bohinjskih rejcev. Matjaž Hribar, strokovni vodja za cikasto govedo, pa je občinstvu predstavil govedo, ki je edina slovenska avtohtona pasma, Bohinj pa zibelka cike.

Med sicer štirimi najlepšimi iz tropov s planine Zajamniki, Velega polja, Krstenice in iz Konjske doline so bile cike Nada, Malina, Murka in Srna. Murka je s svojimi 19 leti dobila še naziv spremljevalke letošnje kraljice, največji zvonec za kraljico bohinjskih planin letošnjega Kravjega bala pa si je prislužila Malina iz tropa s planine Velo polje. Po vseh kravjih standardih za omenjeno govedo je bila tako to letos lepotica med cikami.

Ob vsem videnem in nepregledni množici obiskovalcev lahko zaključimo, da je Kravji bal res pravi bohinjski praznik, a tudi ostali prebivalci Slovenije so ga vzeli za svojega.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/7

petek

8/8

sobota

0/3

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 1. december 2023

Valovite ravnice

PRIREDITVE / Strahinj, 1. december 2023

Dobrodelni večer BC Naklo

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

 

 
 

 

 
 
 

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..