Prostovoljke kampanje Naj Anhovo zadiha (z leve): Tamara Žibrek, Ana Dujmović in Tanja Matijašević / Foto: Gorazd Kavčič

Kampanja Naj Anhovo zadiha

Poteka zbiranje podpisov za vložitev predloga sprememb Zakona o varovanju okolja, s katerimi bi med drugim izenačili okoljske in zdravstvene standarde sosežigalnic odpadkov s sežigalnicami.

Kranj – Društvo Eko Anhovo in Dolina Soče, Civilna iniciativa Danes in Inštitut 8. marec v okviru kampanje Naj Anhovo zadiha zbirajo pet tisoč overjenih podpisov za vložitev novele Zakona o varovanju okolja v državni zbor. Kot pojasnjujejo, želijo z zakonom izenačiti okoljske in zdravstvene standarde sosežigalnic s sežigalnicami, kar bo prebivalcem doline Soče zagotovilo dostop do čistega zraka in preprečilo, da bi se tovrstno onesnaževanje ponovilo kjerkoli v Sloveniji. Predlagajo tudi pogostejši in bolj transparenten nadzor nad izpuščanjem škodljivih in strupenih snovi v okolje.

»Nesprejemljivo je, da trenutna zakonodaja sosežigalnicam odpadkov še vedno dopušča tudi do nekajkrat višje mejne vrednosti emisij zdravju škodljivih snovi, kot veljajo za sežigalnice odpadkov,« je pred dnevi v Kranju, kjer prav tako zbirajo podpise, poudarila Ana Dujmović, koordinatorica prostovoljcev v gorenjski regiji iz Inštituta 8. marec. Zbiranje podpisov so sicer začeli 1. septembra, časa imajo do 30. oktobra, do včeraj pa jim je manjkalo še okoli 560 podpisov. Na Gorenjskem prostovoljci podpise zbirajo tudi v Radovljici in Škofji Loki.

»Kampanji Naj Anhovo zadiha sem se pridružila, ker mi ni vseeno za ta prelep soški biser in njegovo okolje, vsi imajo pravico živeti v zdravem in čistem okolju brez vsakodnevnega zastrupljanja. Čas je, da končno omejimo vpliv škodljive industrije na okolje. Zaščitimo naše naravne znamenitosti, stopimo skupaj in naredimo nekaj lepega za prihodnost prebivalk in prebivalcev Anhovega,« je povedala Tamara Žibrek, prostovoljka v Kranju.

»Podpise si želimo zbrati čim prej, da čim prej lahko vložimo predlog spremembe zakona in bo v državnem zboru obravnavan dovolj hitro, da se zdravje postavi pred kapital. Prebivalci Anhovega, kjer poteka sosežig odpadkov v cementarni, na to čakajo že 40 let,« je pojasnila Tanja Matijašević iz Inštituta 8. marec.

V Gospodarski zbornici Slovenije, Združenju delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Slovensko-nemški gospodarski zbornici in Advantage Austria Ljubljana pa opozarjajo na slabosti, ki bi jih po njihovi oceni prinesla novela. Poudarjajo, da se predlagana novela zakona ne nanaša le na področje sosežiga odpadkov, ampak na novo ureja tudi druge dejavnost na področju monitoringa emisij in poročanja. »V velikem delu so spremembe v nasprotju z uveljavljenimi pravili v EU in predstavljajo odmik od uveljavljene prakse, kar slovenska podjetja postavlja v neenakopraven položaj,« so zapisali v skupnem sporočilu za javnost. Kot so navedli, rešitve, ki gredo v smeri zmanjševanja vplivov na okolje in izboljšujejo kakovost življenja in bivanja, sicer podpirajo, vendar pa morajo biti te dobro premišljene in utemeljene na strokovnih izhodiščih. Odločevalce zato pozivajo, naj novelo zakona zavrnejo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/22

nedelja

8/27

ponedeljek

8/26

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Šenčur, 1. oktober 2023

Mednarodna razstava bonsajev

RAZSTAVE / Adergas, 1. oktober 2023

Razstava Gasparijevih del

OBVESTILA / Jesenice, 2. oktober 2023

Dejavnosti za mladino

OBVESTILA / Cerklje, 2. oktober 2023

Namizni tenis in telovadba

PREDAVANJA / Jezersko, 2. oktober 2023

Spletno predavanje in ogled ekološke kmetije

IZLETI / Kranj, 3. oktober 2023

Na kopanje v Portorož

IZLETI / Cerklje, 3. oktober 2023

Pohodni izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 3. oktober 2023

Kolesarjenje DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 04:10, 28. september

Ravnokar je zapora proge B.Bistrica-Jesenice, ki bo trajala mesec dni. V naslednjem letu bo spet nekaj dolgotrajnih zapor. Vzdrževanje Bohinjske proge ni poceni.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 22:59, 27. september

Zgleda, da ga še niste vidu, avtovlaka. Ima tudi vagon, kjer je za običajne potnike. Zej bom pa nehou. Proga Jesenice na Primorsko mora osta...

Pozidati želijo najboljšo kmetijsko zemljo / 14:27, 27. september

Mene zanima, če kje v Sloveniji obstaja ne-najboljša kmetijska zemlja?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 08:28, 27. september

Če se je pripeljal z avtovlakom potem ima verjetno avto. Zakaj bi avto pustil v Bistrici in šel naprej s kolesom?

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 06:17, 27. september

Rad bi vidu kerga, ki bi se iz Podbrda v Bistrco prpelou s avtocugom, naprej pa s kolesom v Diagnostični center na Bled. Al' pa h kšnmu advokatu u Radolco z biciklom.

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 10:26, 26. september

V Avstrji so podobno progo spremenili v kolesarsko stezo. Proga, ki ne pelje nikamor je samo breme državi. Vanjo vlagamo toliko, da zadostuj...

Kolesarska pot skozi Sotesko v Bohinju / 23:15, 25. september

G.Janez, vaš predlog mi je podoben temu : ... grajski oskrbnik Ignac Novak. Med letoma 1782 in 1787 je večkrat predlagal, da bi jezero osuši...