Ana Hudobivnik, njeni hčerki Olja in Vita ter Ana Podobnik z mačkom Didijem / Foto: Katja Jemec

Kdor zakuha, ta poje

Škofjeločanka Ana Podobnik in Kranjčanka Ana Hudobivnik sta ustvarili kuharsko knjigo za otroke – kuharje začetnike, v celoti napisano z velikimi tiskanimi črkami. Kot pravita, prvo takšno v Sloveniji.

Ana Hudobivnik: »Kar otroci sami skuhajo oz. pripravijo, po navadi tudi pojedo. Sploh niso izbirčni.«

Kranj – Ana Podobnik in Ana Hudobivnik sta sodelavki na škofjeloški veterinarski kliniki, obe pa prosti čas med drugim radi preživljata v kuhinji. Ani Podobnik kulinaričnega znanja ne manjka, saj je diplomirala na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem, njena strast pa je priprava slaščic. Ana Hudobivnik pa ima v kuhinji pomoč hčerk: danes sedemletne Vite in dve leti mlajše Olje. Ko je starejša hči v prvem razredu izrazila željo, da bi sama pekla, Hudobivnikova ni našla ustrezne kuharske knjige zanjo – takšne z velikimi tiskanimi črkami. Tako se je skupaj z Ano Podobnik lotila njene priprave. Za uresničitev ideje sta potrebovali slabo leto in tako je letos poleti luč sveta ugledala knjiga Kdor zakuha, ta poje. Kot pravita, gre za prvo otroško kuharsko knjigo, v celoti napisano z velikimi tiskanimi črkami, v Sloveniji, primerna pa je za otroke od petega do desetega leta starosti. Namen knjige je navdušiti za kuhanje že majhne otroke in jim omogočiti, da se priprave obrokov lotijo brez večje pomoči staršev.

Knjiga prinaša 21 receptov za zajtrke, kosila, večerje, prigrizke in sladice: od sadnega sladoleda, jesenskih kolačkov, energijskih ploščic do čičerikinih polpetov … »Gre za jedi, ki večinoma ne vključujejo kakšnih zahtevnejših postopkov priprave, vseeno pa so zdrave. Recepti so enostavni, niso v merskih enotah, pač pa otrok sestavine odmeri v lončkih, kozarcih, po žlicah,« je razložila Ana Hudobivnik. Postopek je prikazan tudi na fotografijah, poleg tega pa sta avtorici dodali še nekaj namigov za preproste igre v kuhinji in QR kode, prek katerih mladi kuharji in njihovi starši izvedo še kakšno zanimivost o hrani, ki jo pripravljajo. Recepte povezuje zgodba treh sicer resničnih junakov – deklic Vite in Olje ter mačka Didija, ki razveseljuje Ano Podobnik.

Kot poudarjata avtorici, se otroci ob aktivnostih v kuhinji učijo še drugih življenjskih veščin: krepijo motorične spretnosti, komunikacijske veščine, še zlasti če sodelujejo z drugimi, sposobnost reševanja problemov in organizacijske sposobnosti. »Kar sami skuhajo oz. pripravijo, po navadi tudi pojedo. Sploh niso izbirčni,« je pristavila Ana Hudobivnik. Na to namiguje že naslov knjige – Kdor zakuha, ta poje. Tega se je v mnenju o knjigi dotaknil tudi dr. Stojan Kostanjevec s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani, ki je navedel, da otroci, kadar sami pripravijo hrano, lažje sprejemajo nove in neznane jedi, kar je spodbudno za oblikovanje zdravih življenjskih navad. »Priprava jedi, ki so predstavljene v knjigi, spodbuja otroke k vključevanju raznovrstne zelenjave in sadja v vsakodnevni jedilnik, najde pa se tudi jed, ki jo je mogoče pripraviti iz užitnih ostankov hrane, kar je pomembno za oblikovanje trajnostnega načina prehranjevanja,« je zapisal Kostanjevec.

Avtorici sta veseli, da sta njuno knjigo s pozitivnim komentarjem pospremila tudi kuharska mojstrica Ana Roš Stojan in pedagog Marko Juhant. »Največ pa nama pomenijo povratne informacije staršev in malih kuharjev, da knjigo uporabljajo in po njej z veseljem kuhajo.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/24

sobota

11/25

nedelja

10/27

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Kranj, 15. junij 2024

Na rob Mežakle jeseni

PRIREDITVE / Tržič, 15. junij 2024

Merčunov dan

PRIREDITVE / Gozd nad Kamnikom, 15. junij 2024

Pohod bosonogih na Vovar

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 15. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 15. junij 2024

Martin Krpan

RAZSTAVE / Duplje, 15. junij 2024

Razstava Nikolaja Mašukova

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?