V Zvezi tabornikov Slovenije so povedali, da se prvič soočajo s problematiko spolne zlorabe v njihovih vrstah. / Foto: Tina Dokl

Osumljenca spolne zlorabe med taborniki priprli

Policija obravnava sum kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb v enem od rodov Zveze tabornikov Slovenije. Sodišče je osumljencu odredilo pripor.

Ljubljana – Iz Zveze tabornikov Slovenije so sporočili, da so pretekli teden prejeli obvestilo o prijavi suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb zoper člana vodstva enega izmed rodov. Kot so poudarili, so do razjasnitve okoliščin osebo umaknili iz vseh njenih taborniških aktivnosti in nalog, pogovorili pa so se tudi s starši članov, ki bi lahko bili prizadeti. »Predstavili smo jim smernice za pogovor z otrokom in mladostnikom ob čustveno zahtevnem dogodku. Podprli smo tudi prizadeti rod in jim zagotavljamo potrebno pomoč,« so sporočili.

Prvi takšen primer pri tabornikih

Kot so povedali na novinarski konferenci Zveze tabornikov Slovenije, se s tako problematiko soočajo prvič. Načelnica zveze za odnose z javnostmi Neža M. Slosar je poudarila, da zveza aktivno sodeluje s pristojnimi organi, članom pa so ponudili tudi psihosocialno pomoč oziroma razbremenilne pogovore. V zvezi pojasnjujejo, da imajo vzpostavljeno kontaktno točko pritozbe@taborniki.si, kamor lahko taborniki in njihovi starši sporočajo morebitne odklone in z njimi povezane stiske, ki jih bodo prednostno obravnavali. »Spolno nedotakljivost nagovarjamo zelo resno, sistematično. Na eni strani imamo strateške dokumente, ki to eksplicitno nagovarjajo, na drugi strani pa usposabljanje za vodnike, ki delajo z mladimi in otroki,« je dejala Slosarjeva.

Sodišče osumljencu odredilo pripor

Na generalni policijski upravi (GPU) so potrdili, da v tej zadevi poteka policijska preiskava zaradi suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost. Podrobnosti zaradi varstva podatkov, zaščite žrtve in njene sekundarne viktimizacije ne razkrivajo. Tako tudi ni znano, ali je domnevnih žrtev več in na katerem območju Slovenije naj bi se spolna zloraba zgodila.

»Policijska preiskava kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost še vedno poteka, saj kriminalisti zbirajo obvestila še o morebitnih drugih kaznivih dejanjih in drugih žrtvah. Zoper osumljeno osebo je bilo odrejeno pridržanje. Privedena je bila k preiskovalni sodnici pristojnega okrožnega sodišča, ki je za osumljeno osebo odredila pripor,« so sicer sporočili iz GPU. Kot so dodali, v primeru prijave kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost zadevo najpogosteje prevzamejo kriminalisti s sektorja kriminalistične policije pristojne policijske uprave, saj so posebej usposobljeni za tovrstna kazniva dejanja. »Stremimo k temu, da so razgovori opravljeni strokovno in hkrati subtilno ter s posebnim odnosom do žrtve, kajti gre za najhujša kazniva dejanja, kjer je zbiranje obvestil za žrtev izredno obremenjujoče in neprijetno. V nadaljevanju zberemo vsa obvestila in dokaze ter o tem obveščamo pristojnega državnega tožilca,« so še pojasnili na generalni policijski upravi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 88 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/7

ponedeljek

-1/4

torek

-3/5

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PREDAVANJA / Žiri, 28. november 2023

Predavanje o urinski inkontinenci

PREDAVANJA / Naklo, 28. november 2023

Potopisno predavanje – Ararat

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 29. november 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.

Danes Prosena Mavška tržnica / 10:11, 25. november

Vsaj nekaj dobrega .

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 19:35, 19. november

Deželan, industrija je prišla v naselje in ne naselje k industriji. Obrate na Belškem polju so zgradili v 80. letih 20. stoletja in s tem od...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:17, 14. november

Je pa tudi res, da so si delavci železarne zgradili svoje domove blizu in daleč same železarne. Enako se je dogajalo tudi z gradnjo po strug...