Danes se obeta zmerno do močno deževje z možnostjo posameznih nalivov zaradi neviht. / Foto: Nik Bertoncelj

Izdatne padavine tudi danes

Včeraj nas je doseglo burno vremensko dogajanje z nalivi, zaradi katerih so meteorologi tudi za Gorenjsko izdali rdeče vremensko opozorilo. Za danes so ohranili opozorilo oranžne stopnje.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan vse prebivalce opozarja, naj spremljajo vremensko dogajanje, radarsko sliko in se pravočasno umaknejo.

Kranj – Če nam je bilo še v nedeljo pošteno vroče, nam je včerajšnji dan prinesel precejšnjo osvežitev. Slovenijo so že zjutraj od zahoda zajele nevihte z močnimi nalivi. Agencija RS za okolje (Arso) je za večji del Slovenije vključno z območji, ki so bila prizadeta že ob poplavah v začetku avgusta, zaradi njihove večje ranljivosti izdala opozorilo najvišje, rdeče stopnje, zaradi deževnega vremena in možnosti neviht pa so tudi za danes za večji del Slovenije ohranili opozorilo oranžne stopnje.

Burno vremensko dogajanje, ki se je začelo včeraj, se bo nadaljevalo tudi danes. Kot je včeraj napovedal meteorolog na Arsu Branko Gregorčič, danes predvsem v drugi polovici dneva znova pričakujejo kar izdatne padavine, ne sicer tako ekstremnih nalivov, kot so jih napovedali za včeraj, a so tudi za danes zaradi pričakovanega dežja in krajevnih neviht za eno stopnjo zaostrili vremensko opozorilo za večji del Slovenije. Kot omenjeno, velja oranžno opozorilo.

Jutri se bo umirilo

Današnji vremenski dogodek bo po Gregorčičevih napovedih hkrati zajel večji del države: obeta se zmerno do močno deževje z možnostjo posameznih nalivov zaradi neviht. »V sredo se bo situacija počasi umirila in v drugi polovici tedna kaže na deloma jasno in neproblematično vreme,« je dejal Gregorčič.

Hidrolog na Arsu Janez Polajnar je opozoril, da bo dež danes padel na namočeno podlago in da se pri hidroloških razmerah soočajo z določenimi neznankami. Poplave v začetku avgusta so namreč precej spremenile pokrajino, rečne struge in njihova zaledja. »Ne vemo natančno, kako bo voda odtekala na teh delih porečij, in prav to je tisto, kar nas najbolj skrbi. Predstavljamo pa si, da če struge niso več vzpostavljene tako, kot so bile pred tem, če so prisotni plazišča, veliki nanosi plavin in plavja, lahko pride do sestavljenih dogodkov. To pomeni, da padavine povzročijo drsenje zemljine, odnašanje plavin v rečne struge in temu primerno so lahko tudi poplave ob takšnih vodotokih nepredvidljive,« je razložil Polajnar.

Ukrepi za zagotavljanje pretočnosti

Rok Penec z Direkcije RS za vode je včeraj napovedal, da bo direkcija na podlagi hidrološke prognoze v največji možni meri izvajala vse tiste ukrepe na področju urejanja voda, ki so nujno potrebni za zagotavljanje pretočnosti. »Glede na napovedano bo tudi v večji meri vzpostavljeno dežurstvo nad tistimi hudourniškimi pritoki, ki bi lahko povzročali težave, in tudi mehanizacija bo v primeru nenadnega povišanja vodostaja usmerjena na ta področja,« je razložil Penec.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan vse prebivalce, še zlasti pa na ranljivih območjih, prizadetih v poplavah v začetku avgusta, opozarja, naj spremljajo vremensko dogajanje, radarsko sliko in se pravočasno umaknejo.

Poletno vreme se je poslovilo

Še predvčerajšnjim pa nam je bilo pošteno vroče. V drugi polovici tega meseca smo preživeli četrti vročinski val v tem poletju. Po podatkih Gregorčiča je bilo v tem obdobju nazadnje tako ali celo še bolj vroče ob koncu avgusta leta 2011. Tokratne temperature so bile od šest do sedem stopinj nad dolgoletnim povprečjem, a smo v tem mesecu (med 4. in 10. avgustom) imeli tudi obdobje podpovprečnih temperatur, je spomnil Gregorčič. Pričakuje, da se vročina ne bo več vrnila. Poletno vreme se je torej zaključilo minulo nedeljo, ko je bila temperatura na Gorenjskem še okoli 30 stopinj Celzija, v tem tednu pa bo bolj okoli 20 stopinj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno oblačno
vlažnost: 32 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

1/11

petek

-1/12

sobota

-1/12

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PREDAVANJA / Kranj, 17. november 2023

Predavanje

GLEDALIŠČE / Dovje, 17. november 2023

Predstava Stol

RAZSTAVE / Koroška Bela, 17. november 2023

Razstava Osmana Džafića

PRIREDITVE / Duplje, 17. november 2023

Vesela jesen pod Krivo jelko

PRIREDITVE / Poženik, 17. november 2023

Martinovanje s kulturnim programom

OBVESTILA / Kranj, Lesce, 17. november 2023

Dnevi odprtih vrat rehabilitacijske vadbe

IZLETI / Šenčur, 17. november 2023

Izlet na Bizeljsko

PRIREDITVE / Preddvor, Naklo, 17. november 2023

Telovadba, zdravstvena delavnica, družabne igre

 

 
 

 

 
 
 

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:17, 14. november

Je pa tudi res, da so si delavci železarne zgradili svoje domove blizu in daleč same železarne. Enako se je dogajalo tudi z gradnjo po strug...

Kolesarski sistem čez zimo zaprt v šestih občinah / 20:20, 11. november

Nič ne bi bilo narobe, če bi za kolesa naredili nadstreške. Pa pri načrtovanju nadstreškov naj računajo na močnejše vetrove, katerih je iz leta v leto več.

Planinko reševali vso noč / 20:13, 11. november

Prepričan sem, da bi taka reševanja morali rešenim zaračunati v kolikor nimajo sklenjenega zavarovanja. Mi smo v takih in podobnih situacija...

Označevanje slovenskega izvora mesa na računih / 20:06, 11. november

Za mene je bolj pomembno, da je poreklo zapisano na etiketi v hladilnici, kot pa na računu. Ko si ogleduješ meso, da veš kaj boš dal v košar...

Mobilni alarm s Koroške Bele na kamniški plaz / 19:56, 11. november

Smo res tako revna država, da imamo za uporabo na nevarnih plaziščih le en mobilni alarm? Če smo, bi za še kakšnega, kaj prispevala cerkev, ...

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 12:31, 11. november

Umazana industrija ne sidi na Gorenjsko. SIJ mora počasi začeti razmišljati o selitvi proizvodnji v druge države.

Oblaki prahu zaradi napake v jeklarni / 10:12, 11. november

Živim nasproti Belškega polja in imam industrijske obrate Acronija tako rekoč pred nosom. Prašni oblaki se z Acronija kadijo redno. To ni en...