Danes se obeta zmerno do močno deževje z možnostjo posameznih nalivov zaradi neviht. / Foto: Nik Bertoncelj

Izdatne padavine tudi danes

Včeraj nas je doseglo burno vremensko dogajanje z nalivi, zaradi katerih so meteorologi tudi za Gorenjsko izdali rdeče vremensko opozorilo. Za danes so ohranili opozorilo oranžne stopnje.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan vse prebivalce opozarja, naj spremljajo vremensko dogajanje, radarsko sliko in se pravočasno umaknejo.

Kranj – Če nam je bilo še v nedeljo pošteno vroče, nam je včerajšnji dan prinesel precejšnjo osvežitev. Slovenijo so že zjutraj od zahoda zajele nevihte z močnimi nalivi. Agencija RS za okolje (Arso) je za večji del Slovenije vključno z območji, ki so bila prizadeta že ob poplavah v začetku avgusta, zaradi njihove večje ranljivosti izdala opozorilo najvišje, rdeče stopnje, zaradi deževnega vremena in možnosti neviht pa so tudi za danes za večji del Slovenije ohranili opozorilo oranžne stopnje.

Burno vremensko dogajanje, ki se je začelo včeraj, se bo nadaljevalo tudi danes. Kot je včeraj napovedal meteorolog na Arsu Branko Gregorčič, danes predvsem v drugi polovici dneva znova pričakujejo kar izdatne padavine, ne sicer tako ekstremnih nalivov, kot so jih napovedali za včeraj, a so tudi za danes zaradi pričakovanega dežja in krajevnih neviht za eno stopnjo zaostrili vremensko opozorilo za večji del Slovenije. Kot omenjeno, velja oranžno opozorilo.

Jutri se bo umirilo

Današnji vremenski dogodek bo po Gregorčičevih napovedih hkrati zajel večji del države: obeta se zmerno do močno deževje z možnostjo posameznih nalivov zaradi neviht. »V sredo se bo situacija počasi umirila in v drugi polovici tedna kaže na deloma jasno in neproblematično vreme,« je dejal Gregorčič.

Hidrolog na Arsu Janez Polajnar je opozoril, da bo dež danes padel na namočeno podlago in da se pri hidroloških razmerah soočajo z določenimi neznankami. Poplave v začetku avgusta so namreč precej spremenile pokrajino, rečne struge in njihova zaledja. »Ne vemo natančno, kako bo voda odtekala na teh delih porečij, in prav to je tisto, kar nas najbolj skrbi. Predstavljamo pa si, da če struge niso več vzpostavljene tako, kot so bile pred tem, če so prisotni plazišča, veliki nanosi plavin in plavja, lahko pride do sestavljenih dogodkov. To pomeni, da padavine povzročijo drsenje zemljine, odnašanje plavin v rečne struge in temu primerno so lahko tudi poplave ob takšnih vodotokih nepredvidljive,« je razložil Polajnar.

Ukrepi za zagotavljanje pretočnosti

Rok Penec z Direkcije RS za vode je včeraj napovedal, da bo direkcija na podlagi hidrološke prognoze v največji možni meri izvajala vse tiste ukrepe na področju urejanja voda, ki so nujno potrebni za zagotavljanje pretočnosti. »Glede na napovedano bo tudi v večji meri vzpostavljeno dežurstvo nad tistimi hudourniškimi pritoki, ki bi lahko povzročali težave, in tudi mehanizacija bo v primeru nenadnega povišanja vodostaja usmerjena na ta področja,« je razložil Penec.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan vse prebivalce, še zlasti pa na ranljivih območjih, prizadetih v poplavah v začetku avgusta, opozarja, naj spremljajo vremensko dogajanje, radarsko sliko in se pravočasno umaknejo.

Poletno vreme se je poslovilo

Še predvčerajšnjim pa nam je bilo pošteno vroče. V drugi polovici tega meseca smo preživeli četrti vročinski val v tem poletju. Po podatkih Gregorčiča je bilo v tem obdobju nazadnje tako ali celo še bolj vroče ob koncu avgusta leta 2011. Tokratne temperature so bile od šest do sedem stopinj nad dolgoletnim povprečjem, a smo v tem mesecu (med 4. in 10. avgustom) imeli tudi obdobje podpovprečnih temperatur, je spomnil Gregorčič. Pričakuje, da se vročina ne bo več vrnila. Poletno vreme se je torej zaključilo minulo nedeljo, ko je bila temperatura na Gorenjskem še okoli 30 stopinj Celzija, v tem tednu pa bo bolj okoli 20 stopinj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 61 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

6/14

nedelja

4/17

ponedeljek

0/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Homec, 3. marec 2024

24. Gostičevi dnevi

GLEDALIŠČE / Visoko, 3. marec 2024

Monokomedija Žigolo s. p.

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 4. marec 2024

Terenski krvodajalski akciji

DELAVNICE / Mošnje, Bled, 4. marec 2024

Prikaz rezi in oskrbe sadnega drevja

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 5. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kranj, 5. marec 2024

Na kopanje in v muzej Izolana

PRIREDITVE / Šenčur, 5. marec 2024

Muzicirajmo skupaj

PRIREDITVE / Kranj, 5. marec 2024

Življenjska moč

 

 
 

 

 
 
 

Majdičev mlin ogroža okolico / 15:36, 1. marec

Imamo pa res smolo s temi podrtijami. Ravno dobro odpravijo eno, bivši 'Hotel Jelen', že se ne da urediti tale podrtija. Da bi jo saj podrli...

Že prvi večer je bil razprodan / 18:55, 29. februar

Ali bo kdaj in kje ponovitev?

Dražja obnova železniške postaje Jesenice / 08:59, 29. februar

Močno obremenjena gorenjska proga, dokler ne bo dvotirna, bomo imeli stanje kot je zdaj. Če so zamude tja do 15 minut je to še kar. Se pa po...

Dražja obnova železniške postaje Jesenice / 21:33, 28. februar

Za to ceno Kitajci naredijo dve novi postaji, Raje uredite progo med Radovljico in Otočami z galerijami zaradi padajočega kamenja. Postaje u...

Nov protest gorenjskih kmetov / 16:02, 27. februar

Vsak normalen narod bi tako škodljivo vlado že pospravil v koš za smeti.

Kaj pacientom prinaša nova uredba / 15:59, 27. februar

Ta uredba je mrtva črka na papirju. Zdravniki hitreje zapuščajo javno zdravstvo, kot ga lahko vlada uredi z uredbami. Vlada bo s takim nasil...

Najvišji dvig pokojnin od leta 1992 / 13:45, 26. februar

Nekaterim malim pokojninam se povečanje ne bo poznalo, ker ga obvezni zdravstveni prispevek izniči. Hec pa je, da je teh petintrideset evrov...