Danes se obeta zmerno do močno deževje z možnostjo posameznih nalivov zaradi neviht. / Foto: Nik Bertoncelj

Izdatne padavine tudi danes

Včeraj nas je doseglo burno vremensko dogajanje z nalivi, zaradi katerih so meteorologi tudi za Gorenjsko izdali rdeče vremensko opozorilo. Za danes so ohranili opozorilo oranžne stopnje.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan vse prebivalce opozarja, naj spremljajo vremensko dogajanje, radarsko sliko in se pravočasno umaknejo.

Kranj – Če nam je bilo še v nedeljo pošteno vroče, nam je včerajšnji dan prinesel precejšnjo osvežitev. Slovenijo so že zjutraj od zahoda zajele nevihte z močnimi nalivi. Agencija RS za okolje (Arso) je za večji del Slovenije vključno z območji, ki so bila prizadeta že ob poplavah v začetku avgusta, zaradi njihove večje ranljivosti izdala opozorilo najvišje, rdeče stopnje, zaradi deževnega vremena in možnosti neviht pa so tudi za danes za večji del Slovenije ohranili opozorilo oranžne stopnje.

Burno vremensko dogajanje, ki se je začelo včeraj, se bo nadaljevalo tudi danes. Kot je včeraj napovedal meteorolog na Arsu Branko Gregorčič, danes predvsem v drugi polovici dneva znova pričakujejo kar izdatne padavine, ne sicer tako ekstremnih nalivov, kot so jih napovedali za včeraj, a so tudi za danes zaradi pričakovanega dežja in krajevnih neviht za eno stopnjo zaostrili vremensko opozorilo za večji del Slovenije. Kot omenjeno, velja oranžno opozorilo.

Jutri se bo umirilo

Današnji vremenski dogodek bo po Gregorčičevih napovedih hkrati zajel večji del države: obeta se zmerno do močno deževje z možnostjo posameznih nalivov zaradi neviht. »V sredo se bo situacija počasi umirila in v drugi polovici tedna kaže na deloma jasno in neproblematično vreme,« je dejal Gregorčič.

Hidrolog na Arsu Janez Polajnar je opozoril, da bo dež danes padel na namočeno podlago in da se pri hidroloških razmerah soočajo z določenimi neznankami. Poplave v začetku avgusta so namreč precej spremenile pokrajino, rečne struge in njihova zaledja. »Ne vemo natančno, kako bo voda odtekala na teh delih porečij, in prav to je tisto, kar nas najbolj skrbi. Predstavljamo pa si, da če struge niso več vzpostavljene tako, kot so bile pred tem, če so prisotni plazišča, veliki nanosi plavin in plavja, lahko pride do sestavljenih dogodkov. To pomeni, da padavine povzročijo drsenje zemljine, odnašanje plavin v rečne struge in temu primerno so lahko tudi poplave ob takšnih vodotokih nepredvidljive,« je razložil Polajnar.

Ukrepi za zagotavljanje pretočnosti

Rok Penec z Direkcije RS za vode je včeraj napovedal, da bo direkcija na podlagi hidrološke prognoze v največji možni meri izvajala vse tiste ukrepe na področju urejanja voda, ki so nujno potrebni za zagotavljanje pretočnosti. »Glede na napovedano bo tudi v večji meri vzpostavljeno dežurstvo nad tistimi hudourniškimi pritoki, ki bi lahko povzročali težave, in tudi mehanizacija bo v primeru nenadnega povišanja vodostaja usmerjena na ta področja,« je razložil Penec.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan vse prebivalce, še zlasti pa na ranljivih območjih, prizadetih v poplavah v začetku avgusta, opozarja, naj spremljajo vremensko dogajanje, radarsko sliko in se pravočasno umaknejo.

Poletno vreme se je poslovilo

Še predvčerajšnjim pa nam je bilo pošteno vroče. V drugi polovici tega meseca smo preživeli četrti vročinski val v tem poletju. Po podatkih Gregorčiča je bilo v tem obdobju nazadnje tako ali celo še bolj vroče ob koncu avgusta leta 2011. Tokratne temperature so bile od šest do sedem stopinj nad dolgoletnim povprečjem, a smo v tem mesecu (med 4. in 10. avgustom) imeli tudi obdobje podpovprečnih temperatur, je spomnil Gregorčič. Pričakuje, da se vročina ne bo več vrnila. Poletno vreme se je torej zaključilo minulo nedeljo, ko je bila temperatura na Gorenjskem še okoli 30 stopinj Celzija, v tem tednu pa bo bolj okoli 20 stopinj.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/11

sreda

-3/14

četrtek

-2/15

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

PRIREDITVE / Podnart, 14. februar 2024

Ljubezen in mir

RAZSTAVE / Jesenice, 14. februar 2024

Tretji planet od sonca

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, Preddvor, 14. februar 2024

Ustvarjalna, kulinarična in zdravstvena delavnica

PRIREDITVE / Poženik, 14. februar 2024

Robič, botanik pod Krvavcem

PRIREDITVE / Bohinjska Bela, 16. februar 2024

Muzikal Kekec

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, Preddvor, 16. februar 2024

Ustvarjalna, kulinarična in zdravstvena delavnica

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, Preddvor, 16. februar 2024

Ustvarjalna, kulinarična in zdravstvena delavnica

IZLETI / Kranj, 22. februar 2024

Druženje ob dnevu žena

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo trasi obvoza / 19:06, 13. februar

V predoru Karavanke občasno uvedejo sistem po ure ke, po ure sm... In to je mednarodni promet. Seveda frekvenca osebnih vozil je na Bled vel...

Pišem županu / 10:37, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...

Pišem županu / 10:35, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...

Nasprotujejo trasi obvoza / 06:31, 11. februar

Ko se gredo otroci gradbince.

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 08:48, 8. februar

Za časa korone sem bil na bolniški, vrstilo se je kar eno za drugim. Vse sem prebrodil, hvala Bogu. Tudi Slovenija je prebrodila epidemijo s...

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 07:53, 8. februar

Tanja, Golob, Dominika... to je najboljše kar ima Slovenija. Vse drugega bo samo slabše. SDS je pa sploh katastrofa kar so počeli med Corona krizo.

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 09:23, 7. februar

Vsak se lahko vpraša, madonca, pa kva sm jest volu? Danes seveda ga ni, da bi se pohvalil, da je volil holoba, niti tanje. Ja, sem pa ziher,...