Regijski center za obveščanje je do 6. ure zjutraj zabeležil več kot 60 dogodkov, povezanih z obilnim deževjem. / Foto: Gorazd Kavčič

Največ težav s poplavljanjem objektov

Klemen Šmid, poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko, poziva občane, naj še naprej budno spremljajo vremenske napovedi, saj naj bi se vreme umirilo šele ponoči.

Žiri, Škofja Loka – Od včeraj popoldne, ko so nevihtni pasovi z intenzivnimi padavinami in vetrom zajeli tudi Gorenjsko, so v Regijskem centru za obveščanje Kranj zabeležili okoli 150 dogodkov. Na delu so bili gasilci in druge službe, ki so predvsem prečrpavali vodo iz poplavljenih objektov, ob ogrožene objekte nameščali protipoplavne vreče, odstranjevali so podrto drevje, s ponjavami prekrivali plazišča ter očistili več zaradi hudourniških nanosov zamašenih cestnih propustov. Ponekod so nanosi peska in kamenja ter podrto drevje ovirali promet, poplavljeni so bili nekateri podvozi. Utrgalo se je tudi nekaj plazov. Dva plazova sta ogrožala objekte na Šenturški Gori v občini Cerklje na Gorenjskem ter na Sv. Barbari v občini Škofja Loka. Po 21. uri so se razmere umirile. »Stanje je trenutno mirno, smo pa v pričakovanju novih padavin, ki so za danes napovedane. Umirilo naj bi se šele ponoči,« je povedal Klemen Šmid, poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko.

Na Gorenjskem so po Šmidovih besedah narasle predvsem Sora, Poljanska in Selška Sora ter Sava v zgornjem toku, povišan pritok je imela tudi Tržiška Bistrica. Posledično so imeli največ težav s poplavljanjem zalednih voda, meteornih voda in tudi podtalnice na istih območjih kot v poplavah v začetku avgusta, tj. v občinah Žiri, Gorenja vas - Poljane in Škofja Loka, več intervencij je bilo tudi na območju mestne občine Kranj, Tržiča, Šenčurja in Jesenic. Na naštetih območjih so predvsem črpali vodo iz poplavljenih kleti in stanovanjskih objektov. »Evakuacija po mojih podatkih ni bila nikjer odrejena, so se pa nekateri občani iz strahu, ki je zdaj prisoten pri ljudeh, preventivno sami evakuirali iz svojih objektov, še posebno tam, kjer imajo plazove iz začetka avgusta. Sprožilo se je tudi nekaj novih plazov, kljub skupnim naporom gasilcev in drugih služb pa se je dodatno sprožilo tudi nekaj starih plazov,« je razložil Šmid. O posredovanjih gasilcev so poročali tudi iz Medvod in Kamnika.

»Situacija je zdaj mirna in jo stalno spremljamo. Ker so napovedane nove padavine, apeliramo na občane, da redno spremljajo vremenske in hidrološke napovedi ter radarsko sliko in se ustrezno pripravijo,« je še dejal Šmid.

Agencija za okolje napoveduje, da se bo deževno vreme s krajevnimi nevihtami nadaljevalo tudi danes, zaradi izdatnih padavin pa so izdali oranžno vremensko opozorilo za večji del države, medtem ko za Gorenjsko rumeno. Hidrologi napovedujejo, da bodo reke tudi danes v osrednji in severni Sloveniji naraščale, lahko do velikih pretokov. Možna so predvsem razlivanja rek na izpostavljenih območjih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/5

četrtek

4/7

petek

8/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 1. december 2023

Valovite ravnice

PRIREDITVE / Strahinj, 1. december 2023

Dobrodelni večer BC Naklo

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.