Zoja Peternel trenira vsak dan, včasih celo dvakrat. / Foto: Gorazd Kavčič

Mlada tenisačica že pri Nadalu

Zoja Peternel uspešno nastopa na teniških turnirjih doma in v tujini. Njen cilj je, da bi v svoji karieri prišla med najboljših deset igralk na svetu.

Kot ena izmed najboljših 32 igralk Evrope (U12) je bila Zoja predlani kot edina Slovenka povabljena v Španijo na akademijo Rafaela Nadala, od koder se je vrnila z izjemnimi vtisi in ogromno novega teniškega znanja.

Lesce – V Kranju je nedavno potekal mednarodni mladinski teniški turnir do 18 let pod okriljem svetovne teniške zveze. Udeležila se ga je tudi perspektivna 14-letna Zoja Peternel iz Lesc, sicer članica kluba Triglav iz Kranja. Obetavno dekle nastopa na turnirjih po vsej Evropi, med drugim na Portugalskem in Švedskem. Večkrat je bila v finalih turnirjev Tennis Europe Junior, posamično in v dvojicah, osvojila je več državnih naslovov, tako zimskih kot poletnih, letos je tudi zastopala Slovenijo na olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru.

Kranjski mednarodni turnir pod okriljem svetovne teniške zveze je bil njen četrti tovrstni. Nadobudni Gorenjki se je kljub neizkušenosti uspelo prebiti do četrtfinala, v dvojicah pa je dosegla finale skupaj z Beti Butina Jazbec.

Učenka Osnovne šole Frana Saleškega Finžgarja v Lescah se je s tenisom seznanila na televiziji pri sedmih letih, kmalu pa ji je uspelo prepričati starše, naj jo vpišejo v teniško šolo. Svojo pot je začela v Radovljici, nadaljevala v Žirovnici, pred kratkim pa se je preselila v najboljši teniški klub na Gorenjskem, Triglav Kranj.

Večkratna državna prvakinja v kategorijah do 12 in 14 let se začetkov dobro spomni: »Trenirala sem tudi atletiko, tenis pa sem izbrala zato, ker sem bila v njem boljša, pa tudi časovno oboje ne bi bilo izvedljivo.« Njeni treningi potekajo vsak dan, včasih tudi dvakrat na dan, zjutraj pred šolo jo oče vozi v Kranj, kjer s trenerjem opravi individualni trening, nato pa jo še pred začetkom pouka odpeljejo nazaj v šolo. »Zjutraj opravim trening, nato grem v šolo. Po šoli domov na kosilo in potem imam še en trening. Po popoldanski aktivnosti imam proti večeru še nekaj časa, ki ga namenim učenju ali pa prijateljem,« opiše svoj dan.

Mlado tenisačico odlikuje mentalna pripravljenost, saj zase pravi: »Najboljša sem v tem, da se vedno borim do konca in se med dvobojem ne jezim,« najtežja stvar pri tenisu pa ji je vzdržljivost. Njen najdaljši dvoboj je trajal tri ure in pol in ga je na koncu tudi dobila. »Tenis mi veliko pomeni, zato tudi rada igram v vseh disciplinah, vendar pa sem trenutno uspešnejša v dvojicah.« Na vprašanje, katera je njena najljubša podlaga, odgovori: »Moja najljubša podlaga je pesek, vendar pa rada igram tudi na trdi podlagi, ker se lahko igra hitrejši tenis.«

V prostem času igra košarko, namizni tenis in odbojko, v šoli sta njena najljubša predmeta šport in angleščina, saj »ni tako veliko učenja na pamet«. Njen cilj pa je, da bi v svoji karieri prišla med najboljših deset igralk na svetu.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/6

četrtek

5/10

petek

6/5

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

PRIREDITVE / Adergas, 2. december 2023

Pokukajmo v špajzo

PRIREDITVE / Bled, 3. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.