Urška Repar Justin, direktorica Centra za socialno delo Gorenjska / Foto: Tina Dokl

Ljudje so v hudi stiski

Urška Repar Justin, direktorica Centra za socialno delo (CSD) Gorenjska, pojasnjuje, kdo je upravičen do izredne socialne pomoči in tudi na kaj morajo biti ljudje pozorni pri nakazilih, ki jih za namen sanacije škode prejmejo na račun.

Vsak, ki se znajde v stiski, se lahko obrne na Center za socialno delo Gorenjska, kjer bo pridobil vse informacije o možnih oblikah pomoči zaradi nastale materialne škode ob naravni nesreči in pomoči pri morebitnih osebnih stiskah.

Kranj – Nedavna vodna ujma je številnim poškodovala domove, nekateri so ostali celo brez njih. Vse to za seboj prinaša tudi socialne stiske, kar potrjujejo tudi na Centru za socialno delo Gorenjska. Pogovarjali smo se z direktorico Urško Repar Justin.

Veliko ljudi želi pomagati prizadetim v poplavah – tudi finančno. Kakšna so vaša priporočila, da ne bodo tisti, ki so zaradi poplav že tako ob premoženje, zaradi prilivov na račun še ob že pridobljene socialne transferje?

Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev v prvem odstavku 12. člena določa, kaj se upošteva kot dohodek. Naša priporočila so, da morajo organizacije, ki želijo posameznikom nakazati denarna sredstva, da bi jim tako pomagali pri sanaciji poplave, zelo jasno napisati namen porabe sredstev (na primer sanacija po poplavi, sanacija strehe, nakup oken, vrat in podobno).

Svetuje se nakazila humanitarnim organizacijam. Kako pa naj se postopa v primerih, ko želijo ljudje ali podjetja denarno pomagati konkretnemu posamezniku z nakazilom?

Glede na izredne okoliščine se bo to presojalo glede na posamezen primer. Predlagamo, da naj fizična oseba ali podjetje ob nakazilu nujno navede tudi namen nakazila oz. lahko vlagatelj na drug način dokaže (izjava podjetja, posameznika), da je prejel sredstva izključno za namen sanacije škode zaradi višje sile (poplave).

Na Center za socialno delo se prizadeti v poplavah lahko obrnejo za izredno denarno pomoč. Velja to za vse?

Izredna denarna socialna pomoč je namenjena kritju izrednih stroškov, ki so vezani na preživljanje in jih z lastnim dohodkom ali lastnim dohodkom družine ni mogoče pokriti. Če se oseba ali družina iz razlogov, na katere ni imela vpliva, znajde v položaju materialne ogroženosti, lahko vloži vlogo za pridobitev izredne denarne socialne pomoči. Cenzus za dodelitev izredne denarne pomoči zakonsko ni določen, pač pa se konkretno glede na individualno situacijo presodi, ali se je oseba ali družina znašla v položaju materialne ogroženosti, zaradi razlogov, na katere ni mogla vplivati in jih z lastnim dohodkom ne more pokriti. To pomeni, da tudi, če ima oseba določeno vsoto prihrankov in so posledice naravne nesreče take, da s temi prihranki ne more pokriti vseh stroškov, ki so nastali, se osebi lahko dodeli izredna denarna pomoč.

Kaj je treba oddati k vlogi?

Vlogo za izredno denarno pomoč lahko vlagatelj poda osebno na vseh enotah centra, po pošti ali po elektronski poti, pri čemer digitalni podpis ni potreben. V vlogi mora natančno navesti, za kakšen namen potrebuje pomoč, in opredeliti višino sredstev, ki jih potrebuje. Pomembno je torej, da vlagatelj vlogi priloži ustrezna dokazila, iz katerih so razvidne njegove okoliščine, prav tako pa je vlogi treba priložiti tudi bančne izpiske za zadnje tri mesece pred vložitvijo vloge (od vlagatelja in vseh njegovih družinskih članov). CSD lahko v ugotovitvenem postopku pridobi tudi dodatna dokazila ter opravi obisk na domu vlagatelja. Rok za izdajo odločbe je 60 dni, CSD Gorenjska pa bo kljub temu prednostno obravnaval vse prejete vloge. Vlagateljem tudi svetujemo, da v primeru, ko jih CSD pozove na dopolnitev vloge z dodatnimi dokazili, to dopolnijo v najkrajšem možnem času. Po izdaji odločbe bodo denarna sredstva vlagateljem izplačana glede na terminski plan izplačil, ki ga bo določilo pristojno ministrstvo.

Upravičenec do izredne denarne socialne pomoči je dolžan prejeto pomoč porabiti za namen, za katerega mu je bila dodeljena, in sicer v 30 dneh po prejetju pomoči oz. do vložitve nove vloge, če je bila vložena pred potekom tega roka. Dokazila o porabi sredstev pa je dolžan posredovati centru za socialno delo v 45 dneh od nakazila oz. do vložitve nove vloge. Če upravičenec tega ne stori ali pa se iz dokazil ugotovi, da pomoč ni bila namensko porabljena, ni upravičen do izredne pomoči 14 mesecev po mesecu prejema izredne denarne pomoči.

So na voljo še kakšne druge pomoči?

Drugih denarnih pomoči center ne izplačuje, lahko pa pridobi oseba ali družina dodatna sredstva iz občinskega proračuna, če so izpolnjeni pogoji, ki jih ima vsaka občina opredeljene v svojih aktih.

Se ljudje veliko obračajo na vas in s kakšnimi vprašanji?

Na CSD Gorenjska se uporabniki obračajo predvsem v zvezi z informacijami glede uveljavljanja izredne denarne pomoči, katere priloge je treba priložiti in kakšna je višina pomoči. Do sedaj se je v zvezi s poplavami oglasilo osebno na center kar nekaj uporabnikov, nekaj pa je bilo tudi telefonskih klicev. Skozi pogovore je opaziti, da so ljudje v hudi stiski, tako materialni kot čustveni, in izražajo skrb, kako in v kakšnem času bodo sanirali vso nastalo škodo. Zanima jih tudi, v kolikšnem času lahko pričakujejo odločbe in nakazilo pomoči. Izražajo pa tudi skrb v zvezi z namensko porabo izredne pomoči, saj je uničene veliko opreme, ki jo potrebujejo za vsakodnevno uporabo, in zato na nakazilo pomoči ne morejo čakati dlje časa.

Na tem mestu pojasnjujemo, da se lahko vsak, ki se znajde v stiski, obrne na CSD Gorenjska, kjer bo pridobil vse informacije o možnih oblikah pomoči zaradi nastale materialne škode ob naravni nesreči in pomoči pri morebitnih osebnih stiskah. Vse podrobnejše informacije lahko pridobite na enotah centra v Kranju, Škofji Loki, Jesenicah, Radovljici in Tržiču, kadarkoli v poslovnem času, in sicer v ponedeljek, torek in četrtek od 7. do 15. ure, v sredo od 7. do 17. ure in v petek od 7. do 13. ure

So bile zaradi te velike naravne nesreče sprejete kakšne spremembe z vašega področja?

Trenutno se pri obravnavi zadev upošteva veljavna zakonodaja. Na pristojno ministrstvo smo centri za socialno delo predlagali sprejem določenih interventnih ukrepov, ki bi poenostavili postopke vlaganja oziroma odločanja o izredni denarni pomoči. Če bodo sprejeti, vas bomo o tem obvestili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-1/6

torek

-4/5

sreda

-1/6

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PREDAVANJA / Žiri, 28. november 2023

Predavanje o urinski inkontinenci

PREDAVANJA / Naklo, 28. november 2023

Potopisno predavanje – Ararat

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 29. november 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.